У петак, 04. априла 2014. у 12 часова Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске организује дружење са својим корисницима у просторијама библиотеке, Фране Супила 31Ф. Уз хумористичну представу у част почетка прољећа, уједно ће се промовисати богата издавачка дјелатност Библиотеке у претходном периоду.

Пријатељ библиотеке Театар „Сцена“ Нови Град извешће монодраму „Помозите да се удам“ аутора Срећка Марчете. У овој монодрами аутор се поиграо данас веома популарним друштвеним феноменом – проблемом удаје. Глумица Тања Ђурђекановић тумачи лик младе, лијепе, паметне, ситуиране и успјешне жене, којој недостаје само једно – да се уда. Текст за монокомедију „Помозите да се удам“ проглашен је најбољим оригиналним текстом на 12. фестивалу омладинског позоришта у Вишеграду 2012. године.

Ова, заједно са двије друге монодраме Срећка Марчете – „Ку’ш сад Страјило“ и „Алекса у приватизцацији“, објављена је у звучном mp3 запису за слијепе и слабовиде читаоце у оквиру едиције Специјалне библиотеке „Један писац, једна књига“.

Овом приликом промовисаће се и 2. број часописа на брајевом писму „Ријечи у прстима“. Уредник часописа Јовица Радановић истиче да је часопис културно-научног и информативно-забавног карактера и да у њему корисници имају прилику да прочитају о новостима у Библиотеци, али и занимљивостима из културе и умјетности, науке, медицине те приче о истакнутим слијепим људима.

Осим часописа на брајевом писму, Специјална библиотека тромјесечно издаје и звучни часопис за културу, умјетност и науку у mp3 формату под називом „Хомер“ чија је уредница Јелена Радаковић. Десети број „Хомера“ недавно је угледао свјетло дана.

Из тонског студија Библиотеке изашла је и књига Ирвина Д. Јалома „Кад је Ниче плакао“, с поднасловом роман о опсесији. Овај међународни бестселер чувеног америчког психоаналитичара неодољива је мјешавина чињеница и фикције, у којој се сусрећу историјски ликови Јозефа Бројера, Сигмунда Фројда, Пола Реа, Лу Саломе и Фридриха Ничеа. Роман је прочитала и снимила Драгана Божић.
У припреми је и звучно издање чувеног класика Александра Диме „Гроф Монте Кристо“. Роман је прочитала Јована Новаковић, тонска обрада Саша Грбић.

Позивамо све заинтересоване да дођу и проведу пријатне тренутке у Библиотеци.