U petak, 04. aprila 2014. u 12 časova Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske organizuje druženje sa svojim korisnicima u prostorijama biblioteke, Frane Supila 31F. Uz humorističnu predstavu u čast početka proljeća, ujedno će se promovisati bogata izdavačka djelatnost Biblioteke u prethodnom periodu.

Prijatelj biblioteke Teatar „Scena“ Novi Grad izvešće monodramu „Pomozite da se udam“ autora Srećka Marčete. U ovoj monodrami autor se poigrao danas veoma popularnim društvenim fenomenom – problemom udaje. Glumica Tanja Đurđekanović tumači lik mlade, lijepe, pametne, situirane i uspješne žene, kojoj nedostaje samo jedno – da se uda. Tekst za monokomediju „Pomozite da se udam“ proglašen je najboljim originalnim tekstom na 12. festivalu omladinskog pozorišta u Višegradu 2012. godine.

Ova, zajedno sa dvije druge monodrame Srećka Marčete – „Ku’š sad Strajilo“ i „Aleksa u privatizcaciji“, objavljena je u zvučnom mp3 zapisu za slijepe i slabovide čitaoce u okviru edicije Specijalne biblioteke „Jedan pisac, jedna knjiga“.

Ovom prilikom promovisaće se i 2. broj časopisa na brajevom pismu „Riječi u prstima“. Urednik časopisa Jovica Radanović ističe da je časopis kulturno-naučnog i informativno-zabavnog karaktera i da u njemu korisnici imaju priliku da pročitaju o novostima u Biblioteci, ali i zanimljivostima iz kulture i umjetnosti, nauke, medicine te priče o istaknutim slijepim ljudima.

Osim časopisa na brajevom pismu, Specijalna biblioteka tromjesečno izdaje i zvučni časopis za kulturu, umjetnost i nauku u mp3 formatu pod nazivom „Homer“ čija je urednica Jelena Radaković. Deseti broj „Homera“ nedavno je ugledao svjetlo dana.

Iz tonskog studija Biblioteke izašla je i knjiga Irvina D. Jaloma „Kad je Niče plakao“, s podnaslovom roman o opsesiji. Ovaj međunarodni bestseler čuvenog američkog psihoanalitičara neodoljiva je mješavina činjenica i fikcije, u kojoj se susreću istorijski likovi Jozefa Brojera, Sigmunda Frojda, Pola Rea, Lu Salome i Fridriha Ničea. Roman je pročitala i snimila Dragana Božić.
U pripremi je i zvučno izdanje čuvenog klasika Aleksandra Dime „Grof Monte Kristo“. Roman je pročitala Jovana Novaković, tonska obrada Saša Grbić.

Pozivamo sve zainteresovane da dođu i provedu prijatne trenutke u Biblioteci.