U petak, 22. decembra Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske bila je poprište šahovskih partija između  predstavnika Biblioteke i predstavnika  Gradske organizacije slijepih Banjaluka.

U prijatnoj atmosferi, uz smijeh i razgovor, prisutni su proveli nekoliko časova u intelektualnom nadmetanju. Šah je tradicionalno omiljena igra za osobe oštećenog vida, igra koja objedinjuje sport, umjetnost i nauku. Važan aspekt šaha, pored razvoja intelektualnih sposobnosti,  jeste  i dodatno razvijanje vizuelnog predočavanja i snalaženja kako na šahovskoj tabli tako i u svakodnevnom životu. Pored toga šah je jedina igra koja omogućuje ravnopravno nadmetanje slijepih sa ostalim učesnicima. Benefiti šaha su ogromni.

Ideja za ovo druženje potekla je na tradicionalnom sportskom turniru održanom nekoliko nedjelja ranije u organizaciji GOS Banjaluka. Cilj ovog i sličnih druženja je kvalitetno ispunjavanje vremena, u svrhu socijalizacije i inkluzije.

Pozitivne impresije s ovog susreta inicirale su prijedlogom za osnivanjem šahovske sekcije te organizovanjem Dana šaha u biblioteci.