У петак, 22. децембра Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске била је поприште шаховских партија између  представника Библиотеке и представника  Градске организације слијепих Бањалука.

У пријатној атмосфери, уз смијех и разговор, присутни су провели неколико часова у интелектуалном надметању. Шах је традиционално омиљена игра за особе оштећеног вида, игра која обједињује спорт, умјетност и науку. Важан аспект шаха, поред развоја интелектуалних способности,  јесте  и додатно развијање визуелног предочавања и сналажења како на шаховској табли тако и у свакодневном животу. Поред тога шах је једина игра која омогућује равноправно надметање слијепих са осталим учесницима. Бенефити шаха су огромни.

Идеја за ово дружење потекла је на традиционалном спортском турниру одржаном неколико недјеља раније у организацији ГОС Бањалука. Циљ овог и сличних дружења је квалитетно испуњавање времена, у сврху социјализације и инклузије.

Позитивне импресије с овог сусрета иницирале су приједлогом за оснивањем шаховске секције те организовањем Дана шаха у библиотеци.