Povodom 20. rođendana Društva za sport i rekreaciju „Vid“ Banja Luka, partnera i prijatelja Specijalne biblioteke, čestitamo jubilej, uz najljepše želje za uspješan rad,  te prenosimo saopštenje Društva.

SAOPŠTENjE POVODOM JUBILEJA 20 GODINA POSTOJANjA DRUŠTVA „VID“

Zbog epidemioloških mjera prouzrokovanih korona virusom nismo u mogućnosti sa svojim prijateljima i partnerima, dostojanstveno i na nivou, organizovati događaje povodom jubileja pa iz tog razloga dajemo saopštenje kako bismo podsjetili naše prijatelje i sportsku javnost o postojanju ovog vrijednog sportskog kolektiva i značajnim rezultatima koje su ostvarila u prethodnih 20 godina slijepa i slabovida lica sa područja grada Banja Luka.

Na inicijativu grupe aktivnih sportista Gradske organizacije slijepih Banja Luka na osnivačkoj Skupštini održanoj 3. novembra 2000. godine osnovano je Društvo za sport i rekreaciju slijepih „Vid“, koje je preuzelo ulogu organizovanog bavljenja sportovima koji su prilagođeni slijepim i slabovidim licima u gradu Banjoj Luci. Za prvog predsjednika i potpredsjednika Društva izabrani su Radomir Radanović i Milomir Kovačević, koji su uložili mnogo truda, volje i želje kako bi Društvo bilo afirmisano i uključeno u finansijsku podršku sa nivoa lokalne i republičke vlasti. Pored Gradske uprave grada Banja Luka i Ministarstva porodice, omladine i sporta Vlade Republike Srpske, podršku za naše aktivnosti još smo povremeno imali od Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, zatim benzinskih pumpi, ugostiteljskih i trgovačkih subjekata i drugih donatora. Velika podrška u radu nam je pružana od Gradske organizacije slijepih Banja Luka, JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, Saveza slijepih RS, Nacionalnog sportskog Saveza slepih Srbije, sportskih klubova i Društava iz zemalja okruženja i drugih partnera. Sa zadovoljstvom možemo istaći da je Društvo u prethodnom periodu u potpunosti odgovorilo svojim ciljevima i zadacima zbog čega je i formirano. Kroz sportske aktivnosti Društva u prethodnih 20 godina prošlo je oko pedesetak sportista i šahista. Sportske grane kojima su se bavili slijepi bile su kuglanje, šah, golbal, dok je 2016. započela igra na govornom pikadu. Za trening i nastup igrača na sportskim takmičenjima a uz podršku Gradske organizacije slijepih Banja Luka smo nabavljali sportsku opremu i sportske rekvizite, od kojih bismo istakli: govorni pikado, tandem i sobni bicikl, viseću kuglanu,  te brajeve šahove i digitalne satove. Postali smo prepoznatljiv i nezaobilazan faktor na području zemalja okruženja kada se radi o sportskim dešavanjima slijepih i slabovidih lica, te organizovanju i učešću na mnogobrojnim turnirima i prvenstvima u kuglanju, golbalu, šahu i govornom pikadu.

 U zemlji i inostranstvu sa logom „Vid“ učestvovali smo na više stotina sportskih takmičenja na kojima smo u ekipnoj konkurenciji osvojili oko 250 pehara, te pojedinačno više stotina medalja različitog sjaja. Najbolji sportista pojedinac Društva je Jovica Radanović, koji je osvojio zlatnu medalju na II svijetskom prvenstvu u kuglanju koje je održano u maju 2011. godine u Sarajevu, kao i srebrnu medalju na 12. evropskom prvenstvu slijepih i slabovidih kuglaša koje je održano 2010. godine u Slovačkoj, te je više puta proglašen za sportistu godine (invalida) na svim nivoima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. 

Što se tiče sportske scene Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, uvijek smo bili u vrhu kako u ekipnoj tako i pojedinačnoj konkurenciji. Bili smo ekipno prvaci 14 puta na kuglaškom prvenstvu Saveza slijepih Republike Srpske i tri puta Bosne i Hercegovine, zatim 12 puta prvaci u golbalu u Republici Srpskoj, te dva puta prvaci Bosne i Hercegovine.

Sve ove godine Društvo je radilo na obezbjeđivanju besplatnih karata za korištenje otvorenih bazena u Laktašima, zatim bazena Incel, Šeher, Fortuna i Akvana u Banjoj Luci, te smo organizovali promotivno planinarenje na Kozaru i vožnju tandem biciklom.     

Na osnivačkoj Skupštini, kao i učesnici na mnogobrojnim takmičenjima ispred Društva „Vid“ bili su: braća Jovica i Radomir Radanović, Miroslav Mandić, Milomir Kovačević, Hanka Čaldarević, Saša Grbić, Nada Radanović, Momir Stanišljević, Stanojka Dobrilović, Zlatko Babić, Zoran Jorgić, Radomir Rogić, Milan Pilipović i Gavro Branković. Sa puno volje i entuzijazma u bavljenju sportom priključila su nam se lica koja su kasnije izgubila vid, od kojih ćemo pomenuti: Miladina Dragojevića, Mlađena Petkovića, Zorana Macana, Tanju Šopin, Radmilu Marković, Leontija Ševčuka, Milorada Stojadinovića, Jelenu Milosavac, Milju Milisavić, Mirsada Hadžića i Nedeljka Marjanovića. 

Kao znak priznanja za svoj rad i ostvarene rezultate, dobili smo mnogobrojna priznanja od institucija i organizacija u vidu plaketa, diploma i zahvalnica kao što je: plaketa za deset godina postojanja i rada Društva od Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Vlade Republike Srpske, zatim od Saveza slijepih RS diplomu kao najbolji sportski kolektiv slijepih lica u Republici Srpskoj, povelju od Nacionalnog sportskog saveza slepih Srbije za saradnju  i na kraju od Grada Banja Luka smo proglašeni klubom od interesa za grad.

Tekst pripremio Radomir Radanović