Обиљежавање 100 година почетка Првог свјетског рата

Промоција „Црне књиге“ Владимира Ћоровића на брајевом писму

У суботу 28.06.2014. у Јавној установи Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица РС обиљежиће се највећи српски празник Видовдан. По народним предањима Свети Вид лијечи од свих очних болести и омогућава слијепима да прогледају, па се често везује за слијепа лица. За Видовдан ће се и ове године у Бањалуци окупити слијепи из региона да традиционално обиљеже овај дан.

На Видовдан је тачно прије једног вијека пуцњима у Сарајеву започео Први свјетски рат, у којем је наш народ поднио многе жртве и зарадио ореол хероја. Ова важна годишњица обиљежава се широм Републике Српске као централни догађај, као подсјетник на славну прошлост и опомена за будућност.

Јавна установа Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске још крајем прошле године романом „Крф“ Боривоја Адашевића у звучној техници започела је са објављивањем дјела са тематиком Великог рата у техникама прилагођеним слијепим и слабовидим лицима.

Друга у низу књига је књига на брајевом писму нашег чувеног историчара и академика Владимира Ћоровића под насловом „Црна књига“ – патње Срба Босне и Херцеговине за време светског рата 1914-1918. године“. Промоција ове књиге одржаће се 28.06.2014. у 11 часова у просторијама Специјалне библиотеке.

На идеју да напише „Црну књигу“ писац „Историје Срба“ Владимир Ћоровић је дошао у затвору, слушајући страхоте преживјелих, а и сам је очевидац свега што је наш народ поднио од 1914. до 1918. године. „Црна књига“ је поуздано свједочење, говор докумената, бројки, фотографија и свједока. Настала је и као одужење читавом страдалачком српском покољењу на које се сручио свјетски рат. Објављена је 1920. године.
У припреми су и наслови „Деветстопетнаеста – трагедија једног народа“ Бранислава Нушића те „Како сам бранио Принципа и другове 1914. године“ адвоката др Рудолфа Зистлера и „Принцип о себи“ др Мартина Папенхајма.
У 12 сати биће одржана конференција за медије на којој ће се говорити о обиљежавању Видовдана и његовом значају за слијепа и слабовида лица, те проблемима са којима су слијепи људи суочени.

Осим промоције књиге видовданска свечаност обухвата шаховске мечеве слијепих Београда, Новог Сада, Источног Сарајева и Бањалуке, те састанак на тему „Реформисање и модернизација рада у организацијама у смислу аплицирања програма страним донаторима“ на коме ће учествовати представници организација слијепих и институција града и Републике Српске, са Градском организацијом слијепих Бањалука као домаћином. Видовдан је уједно и слава Градске организације слијепих Бањалука.
На видовданску манифестацију у Специјалној библиотеци позвани су представници слијепих Републике Српске, Србије те пријатељи слијепих: Градска управа града Бањалука, Центар за социјални рад Бањалука, Градска организација Црвеног крста Бањалука, Савез слијепих РС, Центар за образовање лица с посебним потребама „Будућност“ Дервента и многи други.