Obilježavanje 100 godina početka Prvog svjetskog rata

Promocija „Crne knjige“ Vladimira Ćorovića na brajevom pismu

U subotu 28.06.2014. u Javnoj ustanovi Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica RS obilježiće se najveći srpski praznik Vidovdan. Po narodnim predanjima Sveti Vid liječi od svih očnih bolesti i omogućava slijepima da progledaju, pa se često vezuje za slijepa lica. Za Vidovdan će se i ove godine u Banjaluci okupiti slijepi iz regiona da tradicionalno obilježe ovaj dan.

Na Vidovdan je tačno prije jednog vijeka pucnjima u Sarajevu započeo Prvi svjetski rat, u kojem je naš narod podnio mnoge žrtve i zaradio oreol heroja. Ova važna godišnjica obilježava se širom Republike Srpske kao centralni događaj, kao podsjetnik na slavnu prošlost i opomena za budućnost.

Javna ustanova Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske još krajem prošle godine romanom „Krf“ Borivoja Adaševića u zvučnoj tehnici započela je sa objavljivanjem djela sa tematikom Velikog rata u tehnikama prilagođenim slijepim i slabovidim licima.

Druga u nizu knjiga je knjiga na brajevom pismu našeg čuvenog istoričara i akademika Vladimira Ćorovića pod naslovom „Crna knjiga“ – patnje Srba Bosne i Hercegovine za vreme svetskog rata 1914-1918. godine“. Promocija ove knjige održaće se 28.06.2014. u 11 časova u prostorijama Specijalne biblioteke.

Na ideju da napiše „Crnu knjigu“ pisac „Istorije Srba“ Vladimir Ćorović je došao u zatvoru, slušajući strahote preživjelih, a i sam je očevidac svega što je naš narod podnio od 1914. do 1918. godine. „Crna knjiga“ je pouzdano svjedočenje, govor dokumenata, brojki, fotografija i svjedoka. Nastala je i kao oduženje čitavom stradalačkom srpskom pokoljenju na koje se sručio svjetski rat. Objavljena je 1920. godine.
U pripremi su i naslovi „Devetstopetnaesta – tragedija jednog naroda“ Branislava Nušića te „Kako sam branio Principa i drugove 1914. godine“ advokata dr Rudolfa Zistlera i „Princip o sebi“ dr Martina Papenhajma.
U 12 sati biće održana konferencija za medije na kojoj će se govoriti o obilježavanju Vidovdana i njegovom značaju za slijepa i slabovida lica, te problemima sa kojima su slijepi ljudi suočeni.

Osim promocije knjige vidovdanska svečanost obuhvata šahovske mečeve slijepih Beograda, Novog Sada, Istočnog Sarajeva i Banjaluke, te sastanak na temu „Reformisanje i modernizacija rada u organizacijama u smislu apliciranja programa stranim donatorima“ na kome će učestvovati predstavnici organizacija slijepih i institucija grada i Republike Srpske, sa Gradskom organizacijom slijepih Banjaluka kao domaćinom. Vidovdan je ujedno i slava Gradske organizacije slijepih Banjaluka.
Na vidovdansku manifestaciju u Specijalnoj biblioteci pozvani su predstavnici slijepih Republike Srpske, Srbije te prijatelji slijepih: Gradska uprava grada Banjaluka, Centar za socijalni rad Banjaluka, Gradska organizacija Crvenog krsta Banjaluka, Savez slijepih RS, Centar za obrazovanje lica s posebnim potrebama „Budućnost“ Derventa i mnogi drugi.