Поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата у студију Специјалне библитеке снимили смо један од најзначајнијих аутобиографских романа из тог периода.

Бранислав Нушић је највећи српски комедиограф и по томе је углавном и познат читалачкој публици. Међутим, током Првог свјетског рата Нушић се заједно са војском и народом повлачио према Албанији. Сустигла га је и велика породична трагедија, погинуо му је син јединац. Своја, као и осјећања цјелокупног народа, описао је у књизи “Деветстопетнаеста: трагедија једног народа”.

Нушић причу романа започиње у јесен 1915, а завршава догађајима у зиму исте године, непосредно прије него што су народ и држава, изнурени ратовањем и страдањима, кренули у повлачење преко албанских и црногорских планинских врлети.

Кроз судбине малих, обичних људи, што књизи даје животност какве нема у сувопарним историјским делима, Нушић је непоновљиво приказао ову непојамну трагедију српског народа, у спомен свима који су изгубили своје животе и за наук будућим генерацијама.

Књигу у трајању од 19 сати и 33 минуте прочитала је Драгана Божић.