Povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u studiju Specijalne bibliteke snimili smo jedan od najznačajnijih autobiografskih romana iz tog perioda.

Branislav Nušić je najveći srpski komediograf i po tome je uglavnom i poznat čitalačkoj publici. Međutim, tokom Prvog svjetskog rata Nušić se zajedno sa vojskom i narodom povlačio prema Albaniji. Sustigla ga je i velika porodična tragedija, poginuo mu je sin jedinac. Svoja, kao i osjećanja cjelokupnog naroda, opisao je u knjizi “Devetstopetnaesta: tragedija jednog naroda”.

Nušić priču romana započinje u jesen 1915, a završava događajima u zimu iste godine, neposredno prije nego što su narod i država, iznureni ratovanjem i stradanjima, krenuli u povlačenje preko albanskih i crnogorskih planinskih vrleti.

Kroz sudbine malih, običnih ljudi, što knjizi daje životnost kakve nema u suvoparnim istorijskim delima, Nušić je neponovljivo prikazao ovu nepojamnu tragediju srpskog naroda, u spomen svima koji su izgubili svoje živote i za nauk budućim generacijama.

Knjigu u trajanju od 19 sati i 33 minute pročitala je Dragana Božić.