С обзиром на то да се ове године обиљежава вијек од почетка Првог свјетског рата, или Великог рата како су га тада звали, одлучили смо да ове године тему књижевног конкурса посредно вежемо за овај догађај.
Метак Гаврила Принципа и даље одјекује нашим просторима. Он је израз вјечите, идеалистичке тежње малог човјека да утиче на велике догађаје,  израз побуњене младости против поробљивача и сваке врсте неправде, израз тежње за промјеном и слободом, на националном и личном плану.
И ми се данас, свакодневно у својим малим животима сусрећемо са истим и сличним дилемама, и ми смо данас у позицији да будемо хероји. Зато за тему овогодишњег конкурса Специјалне библиотеке предлажемо мисао великог  Боба Дилана: Херој је онај ко разумије одговорност која долази са слободом.
Ова мисао може послужити као инспирација за писање о  свакодневним херојским подухватима сваког од нас и значењем која они повлаче. Распон теме је веома широк, и не ограничавамо га на историјске догађаје већ пишите о својим личним искуствима у борби против неправде.
Очекујемо од вас да будете надахнути, креативни  и јединствени као и увијек.
Конкурс је отворен за све. Пожељан је што већи одзив слијепих и слабовидих лица али и свих других који имају списатељског дара.
На конкурс се могу слати радови из свих књижевних родова и жанрова.
Конкурс траје од 01. јула до 01. новембра ове године. Објављивани и награђивани радови, као и радови доспјели по завршетку конкурса неће се узимати у обзир.
Радови се примају на језицима из говорног подручја бивше Југославије, штампани на стандардном, брајевом писму или на компакт диску. Радове слати на адресу: Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС; Фране Супила 31 ф, 78 000 Бања Лука или на и-мејл: konkurs.bsrs@mail.com
Конкурс је анониман. Радови се достављају под шифром. У посебној коверти учесник доставља своју пуну адресу и шифру којом је означен рад.
Радове ће оцијенити стручни жири и издвојити три најбоља. Ауторима награђених радова, уз новчану награду, додјелиће се и диплома.
Резултати конкурса биће проглашени на пригодној манифестацији средином децембра 2014. године, а награђени радови биће објављени у посебној публикацији на форматима прилагођеним слијепим и слабовидим лицима, као и у часописима Библиотеке – звучном часопису „Хомер“ и часопису „Ријечи у прстима“ на брајевом писму.
За све додатне информације позовите број +387 51 344-532 или нам пишите на  konkurs.bsrs@mail.com