У малој сали Специјалне библиотеке, у петак, 21. фебруара 2020. године обиљежен је Међународни дан матерњег језика.

Овај датум установљен је од стране Уједињених нација са циљем да се укаже на разноликост и богатсво страних језика, културу и љепоту коју носе са собом Библиотека је обиљежила промоцијом нове звучне књиге и причом о 12. литерарном конкурсу који је званично завршен 10. фебруара када су и проглашени побједниц.

На промоцији, о књижевности, правилној употреби језика говориле су предсједница Удружења лектора Републике Српске Александра Савић и професорица српског језика и књижевности Слободанка Ружичић. Програм је водила библиотекарка Јелена Радаковић.

Александра Савић је причала о „Језиколовцу“ правописном приручнику чије је звучно издање резултат сарадње Удружења лектора и Специјалне библиотеке.

Она је истакла да „Језиколовац“ на домишљат начин нуди правописна рјешења путем пјесама, које су, поред ње, написали лектори Саша Ћетојевић и Милена Урукало. Пјесме, како је напоменула Савићева објашњавају кад се користи мало, а кад велико слово, шта је јотовање, а шта је палатализација итд. Тај податак је нарочито обрадовао публику коју су највећим дијелом чинили ђаци из основне школе „Ђура Јакшић“ из Бањалуке.

Библиотекарка Јелена Радаковић је рекла да „Језиколовац“ књижевно-звучна брошура са правописним рјешењима ће бити доступна за издавање у Библиотеци већ од наредног радног дана – понедјељка и да са техничке стране она има 31 фајл и траје 31 минуту.

Слободанка Ружичић је такође говорила о језику из угла наставнице, али се публици првенствено обратила као члан жирија Специјалне библиотеке, те дала објашњење зашто је рад Љиљане Рим Живковић „Депеша сину Стојану“ побједнички. Наиме, побједница није само тачно одговорила на задату тему – мисао Анатола Франса „Да бисмо постигли велике ствари, морамо не само да дјелујемо, већ и сањамо, не само да планирамо, већ и вјерујемо“, него је рад написала на специфичном дијалекту са јасном поруком да нас вјера све спаја, да морамо, како бисмо опстали чувати наш језик, обичаје и традицију, те да нас вјера све уједињује.

Након образложења, Ружичићева је и прочитала награђени рад те својом интерптетацијом добила заслужени аплауз од стране својих ученика и свих присутних којима је на крају овог малог културног догађаја уручена књига „Језиколовац“.