U maloj sali Specijalne biblioteke, u petak, 21. februara 2020. godine obilježen je Međunarodni dan maternjeg jezika.

Ovaj datum ustanovljen je od strane Ujedinjenih nacija sa ciljem da se ukaže na raznolikost i bogatsvo stranih jezika, kulturu i ljepotu koju nose sa sobom Biblioteka je obilježila promocijom nove zvučne knjige i pričom o 12. literarnom konkursu koji je zvanično završen 10. februara kada su i proglašeni pobjednic.

Na promociji, o književnosti, pravilnoj upotrebi jezika govorile su predsjednica Udruženja lektora Republike Srpske Aleksandra Savić i profesorica srpskog jezika i književnosti Slobodanka Ružičić. Program je vodila bibliotekarka Jelena Radaković.

Aleksandra Savić je pričala o „Jezikolovcu“ pravopisnom priručniku čije je zvučno izdanje rezultat saradnje Udruženja lektora i Specijalne biblioteke.

Ona je istakla da „Jezikolovac“ na domišljat način nudi pravopisna rješenja putem pjesama, koje su, pored nje, napisali lektori Saša Ćetojević i Milena Urukalo. Pjesme, kako je napomenula Savićeva objašnjavaju kad se koristi malo, a kad veliko slovo, šta je jotovanje, a šta je palatalizacija itd. Taj podatak je naročito obradovao publiku koju su najvećim dijelom činili đaci iz osnovne škole „Đura Jakšić“ iz Banjaluke.

Bibliotekarka Jelena Radaković je rekla da „Jezikolovac“ književno-zvučna brošura sa pravopisnim rješenjima će biti dostupna za izdavanje u Biblioteci već od narednog radnog dana – ponedjeljka i da sa tehničke strane ona ima 31 fajl i traje 31 minutu.

Slobodanka Ružičić je takođe govorila o jeziku iz ugla nastavnice, ali se publici prvenstveno obratila kao član žirija Specijalne biblioteke, te dala objašnjenje zašto je rad Ljiljane Rim Živković „Depeša sinu Stojanu“ pobjednički. Naime, pobjednica nije samo tačno odgovorila na zadatu temu – misao Anatola Fransa „Da bismo postigli velike stvari, moramo ne samo da djelujemo, već i sanjamo, ne samo da planiramo, već i vjerujemo“, nego je rad napisala na specifičnom dijalektu sa jasnom porukom da nas vjera sve spaja, da moramo, kako bismo opstali čuvati naš jezik, običaje i tradiciju, te da nas vjera sve ujedinjuje.

Nakon obrazloženja, Ružičićeva je i pročitala nagrađeni rad te svojom interptetacijom dobila zasluženi aplauz od strane svojih učenika i svih prisutnih kojima je na kraju ovog malog kulturnog događaja uručena knjiga „Jezikolovac“.