Бивши голман Јозеф Блох остаје без посла на градилишту. Лута Бечом, проводи дане одлазећи у биоскоп, читајући новине, телефонирајући. Без икаквог јасног мотива убија биоскопску благајницу са којом је претходно провео ноћ и одлази аутобусом у погранично подручје. Умишља да га људи прате, шпијунирају, играју се њиме, чудно се понашају… Као голман пред играчем који изводи пенал, Блох у грчевитом страху покушава да протумачи покрете противника и одбрани ударац.

Кратки роман из 1970. године „Голманов страх од пенала” мајсторски описује очај појединца, његову изгубљеност у савременом свијету, депресију и језу малограђанске аустријске провинције.

Нобелова награда за књижевност додијељена је Петеру Хандкеу 2019. „због утицајног рада који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и посебност људског постојања.“ У контексту овог образложења „Голманов страх од пенала” једно је од најрепрезентативнијих Хандкеових дјела.

Звучно издање у трајању од три сата и 35 минута прочитала је Драгана Божић. Књига садржи и поговор преводиоца Дринке Гојковић под називом „Петер Хандке, бунтовник утописта“.