Bivši golman Jozef Bloh ostaje bez posla na gradilištu. Luta Bečom, provodi dane odlazeći u bioskop, čitajući novine, telefonirajući. Bez ikakvog jasnog motiva ubija bioskopsku blagajnicu sa kojom je prethodno proveo noć i odlazi autobusom u pogranično područje. Umišlja da ga ljudi prate, špijuniraju, igraju se njime, čudno se ponašaju… Kao golman pred igračem koji izvodi penal, Bloh u grčevitom strahu pokušava da protumači pokrete protivnika i odbrani udarac.

Kratki roman iz 1970. godine „Golmanov strah od penala” majstorski opisuje očaj pojedinca, njegovu izgubljenost u savremenom svijetu, depresiju i jezu malograđanske austrijske provincije.

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je Peteru Handkeu 2019. „zbog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.“ U kontekstu ovog obrazloženja „Golmanov strah od penala” jedno je od najreprezentativnijih Handkeovih djela.

Zvučno izdanje u trajanju od tri sata i 35 minuta pročitala je Dragana Božić. Knjiga sadrži i pogovor prevodioca Drinke Gojković pod nazivom „Peter Handke, buntovnik utopista“.