Шаховски турнир слијепих и слабовидих одржан у просторијама Специјалне библиотеке у уторак, 18.02.2020, окупио је десетак такмичара, а титуле најбољих понијели су Нада Радановић у женској и Мирослав Мандић у мушкој категорији.

Након такмичења уприличено је дружење за све пријатеље и кориснике Специјалне библиотеке за слијепа и слабовидна лица Републике Српске која је заједно са Градском организацијом слијепих Бањалука била организатор овог догађаја.

Опште је позната чињеница да је шах традиционално омиљена игра међу особама оштећеног вида. Циљ овог турнира и дружења било је квалитетно испуњавање времена, у сврху социјализације и инклузије, као и промоција, јачање капацитета ове установе и окупљање слијепих и слабовидих особа.

Иако су овај пут на турниру учествовали само Бањалучани, директор библиотеке Желимир Радиновић и секретар Градске организације слијепих Бањалука Радомир Радановић планирају да овај турнир прерасте у регионални, па и у републички.

По завршетку турнира присутнима је представљен нови број културно-научног и информативно-забавног часописа за слијепе на Брајевом писму „Ријечи у прстима“, чији је издавач је Библиотека.

Овај догађај подржали су Министарство просвјете и културе РС, Савез слијепих РС, као и Спортско-рекреативно друштво слијепих „Вид“ Бањалука, док је „Глас Српске“ био медијски покровитељ и пријатељ турнира и окупљања.