Šahovski turnir slijepih i slabovidih održan u prostorijama Specijalne biblioteke u utorak, 18.02.2020, okupio je desetak takmičara, a titule najboljih ponijeli su Nada Radanović u ženskoj i Miroslav Mandić u muškoj kategoriji.

Nakon takmičenja upriličeno je druženje za sve prijatelje i korisnike Specijalne biblioteke za slijepa i slabovidna lica Republike Srpske koja je zajedno sa Gradskom organizacijom slijepih Banjaluka bila organizator ovog događaja.

Opšte je poznata činjenica da je šah tradicionalno omiljena igra među osobama oštećenog vida. Cilj ovog turnira i druženja bilo je kvalitetno ispunjavanje vremena, u svrhu socijalizacije i inkluzije, kao i promocija, jačanje kapaciteta ove ustanove i okupljanje slijepih i slabovidih osoba.

Iako su ovaj put na turniru učestvovali samo Banjalučani, direktor biblioteke Želimir Radinović i sekretar Gradske organizacije slijepih Banjaluka Radomir Radanović planiraju da ovaj turnir preraste u regionalni, pa i u republički.

Po završetku turnira prisutnima je predstavljen novi broj kulturno-naučnog i informativno-zabavnog časopisa za slijepe na Brajevom pismu „Riječi u prstima“, čiji je izdavač je Biblioteka.

Ovaj događaj podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Savez slijepih RS, kao i Sportsko-rekreativno društvo slijepih „Vid“ Banjaluka, dok je „Glas Srpske“ bio medijski pokrovitelj i prijatelj turnira i okupljanja.