У оквиру обиљежавања Дана европског насљеђа 2018. године, јуче је 20. септембра у конференцијској сали Специјалне библиотеке, одржано књижевно вече на којој је представљена нова књига из едиције „Отргнути од заборава“.

Ријеч је о збирци пјесама ауторке Јованке Савановић, која се у српској књижевности појавила концем шездесетих година 20. вијека, када је Матица српска објавила поменуто дјело.

Јованка Савановић је рођена 1919. године у Босанској Костајници, а свој радни и животни вијек провела је у Београду. Предавала је књижевност у чувеној Трећој гимназији, те се дружила са културним радницима тог доба, попут Десанке Максимовић и Исидоре Секулић.

„На својој земљи“ је њена прва и једина књига, а ако изузмемо понеку љубавну, дјечију или рефлексивну пјесму која се може наћи у књижевни часописима и сличним публикацијама, Јованкиног имена у српској књижевности готово да и нема.

Управо због тога, али и љепоте стихова, Библиотека се одлучила да ову ауторку уврсти у едицију „Отргнути од заборава“ те да се на тај начин, одужи још једном ствараоцу, који се игром околности нашао на маргинама тадашње књижевне сцене.

О књижевној сцени тог доба, али и о стиховима и пјесама Јованка Савановић јуче је на промоцији говорио књижевник и рецензент Горан Дакић.

Дакић је рекао како поезија Јованке Савановић која се нашла на свега неких тридесетак штампаних страница је уистину врхунска и без обзира о томе што се ради о малом броју пјесама, то су пјесме које могу да иду у сам врх српске књижевности, и да му је изузетно задовољство што ова едиција постоји и што се кроз њу проналазе људи који су непознати, а ријеч је о изузетним пјесницима.

У наставку, Дакић је прочитао „Суштине са маргина“  – књижевну рецензију која се нашла и звучном, али и издању на брајевом писму књиге „На својој земљи“.

Књижевно вече, употпунило је рецитовање Жане Вукосављевић, која је замијенила оправдано одсутну Слађану Зрнић.

Публика је уживала у пјесмама попут „Тек сјене“. „Издалека“ али и насловној „На својој земљи“.

Библиотекарка Јелена Радаковић се захвалила свима који су учествовали у стварању (издавању) књиге и учесницима Горану Дакић и Жани Вукосављевић, те је напоменула како се обиљежавањем Дана европског насљеђа, Библиотека нашла међу многобројним културним установама Републике Српске, гдје се ова манифестација прославља десету годину за редом и да је судећи по реакцијама  и аплаузима публике добро одговорила на „задату“ тему „Гдје се прошлост сусреће са садашњошћу“ и то кроз поезију и едицију „Отргнути од заборава“.

Своје задовољство је исказао и директор Желимир Радиновић, који је рекао како је ова едиција значајна за библиотеку из више разлога – један је свакако, откривање мање познатих књижевних имена, а други нове књиге које ће наћи пут до корисника библиотеке.

Програм се завршио са питањима публике, али и аплаузима које је за рецитовање још једном побрала Жана Вукосављевић.