U okviru obilježavanja Dana evropskog nasljeđa 2018. godine, juče je 20. septembra u konferencijskoj sali Specijalne biblioteke, održano književno veče na kojoj je predstavljena nova knjiga iz edicije „Otrgnuti od zaborava“.

Riječ je o zbirci pjesama autorke Jovanke Savanović, koja se u srpskoj književnosti pojavila koncem šezdesetih godina 20. vijeka, kada je Matica srpska objavila pomenuto djelo.

Jovanka Savanović je rođena 1919. godine u Bosanskoj Kostajnici, a svoj radni i životni vijek provela je u Beogradu. Predavala je književnost u čuvenoj Trećoj gimnaziji, te se družila sa kulturnim radnicima tog doba, poput Desanke Maksimović i Isidore Sekulić.

„Na svojoj zemlji“ je njena prva i jedina knjiga, a ako izuzmemo poneku ljubavnu, dječiju ili refleksivnu pjesmu koja se može naći u književni časopisima i sličnim publikacijama, Jovankinog imena u srpskoj književnosti gotovo da i nema.

Upravo zbog toga, ali i ljepote stihova, Biblioteka se odlučila da ovu autorku uvrsti u ediciju „Otrgnuti od zaborava“ te da se na taj način, oduži još jednom stvaraocu, koji se igrom okolnosti našao na marginama tadašnje književne scene.

O književnoj sceni tog doba, ali i o stihovima i pjesama Jovanka Savanović juče je na promociji govorio književnik i recenzent Goran Dakić.

Dakić je rekao kako poezija Jovanke Savanović koja se našla na svega nekih tridesetak štampanih stranica je uistinu vrhunska i bez obzira o tome što se radi o malom broju pjesama, to su pjesme koje mogu da idu u sam vrh srpske književnosti, i da mu je izuzetno zadovoljstvo što ova edicija postoji i što se kroz nju pronalaze ljudi koji su nepoznati, a riječ je o izuzetnim pjesnicima.

U nastavku, Dakić je pročitao „Suštine sa margina“  – književnu recenziju koja se našla i zvučnom, ali i izdanju na brajevom pismu knjige „Na svojoj zemlji“.

Književno veče, upotpunilo je recitovanje Žane Vukosavljević, koja je zamijenila opravdano odsutnu Slađanu Zrnić.

Publika je uživala u pjesmama poput „Tek sjene“. „Izdaleka“ ali i naslovnoj „Na svojoj zemlji“.

Bibliotekarka Jelena Radaković se zahvalila svima koji su učestvovali u stvaranju (izdavanju) knjige i učesnicima Goranu Dakić i Žani Vukosavljević, te je napomenula kako se obilježavanjem Dana evropskog nasljeđa, Biblioteka našla među mnogobrojnim kulturnim ustanovama Republike Srpske, gdje se ova manifestacija proslavlja desetu godinu za redom i da je sudeći po reakcijama  i aplauzima publike dobro odgovorila na „zadatu“ temu „Gdje se prošlost susreće sa sadašnjošću“ i to kroz poeziju i ediciju „Otrgnuti od zaborava“.

Svoje zadovoljstvo je iskazao i direktor Želimir Radinović, koji je rekao kako je ova edicija značajna za biblioteku iz više razloga – jedan je svakako, otkrivanje manje poznatih književnih imena, a drugi nove knjige koje će naći put do korisnika biblioteke.

Program se završio sa pitanjima publike, ali i aplauzima koje je za recitovanje još jednom pobrala Žana Vukosavljević.