Тема 11. литерарног конкурса који расписује ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске везана је за јубилеј 150 година од рођења Алексе Шантића (1868-1924).

Поред издавања Шантићевих пјесама на брајевом писму, као и у звучном формату, наша установа и на овај одаје част овом великом пјеснику.

Тема конкурса гласи  Алекса Шантић – пјесник завичаја и пјесник љубави, а као својеврсну подтему издвајамо Шантићеве стихове: „Моје срце лети, и кличе и гори, / Просторима кружи, и ко метеори, /По родном крају расипа се злато“.

 

Циљ подтеме је прошири спектар главне теме јер желимо да тема има општи тон. Пишите о љубави, свим врстама љубави, али прије свега оној према завичају.

Без обзира на то куда нас животни путеви одвели, завичај носимо у себи, тихо, њежно, непрекидно, попут неког потока, и када тог нисмо свјесни. Не морају родољубива осјећања да буду громогласна, истакнута, врло често су управо супротно, али због тога ништа мање вриједна, напротив.

Пишите о оном истинском, дубоком, непатвореном родољубљу, по узору на великог Шантића. Добродошло је све што вас асоцира, подсјећа, везује за овај мотив.

Алексу Шантића називају  пјесником душе, љубавног заноса и патриотског поноса, он је пјесник који је своју Херцеговину пренио у вјечност. Аутор је антологијских пјесама које су обиљежиле српску и босанскохерцеговачку књижевност.

На конкурс се могу слати радови из свих књижевних родова и жанрова, једна особа може послати само један рад.

Конкурс је отворен од 1. октобра до 15. децембра ове године.

Радови се шаљу на адресу: ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС, Фране Супила 31 ф, 78 000 Бања Лука или на и-мејл: konkurs.bsrs@mail.com

Конкурс је анониман. Радови се достављају под шифром. У посебној коверти, тј. и-мејлу учесник треба да достави своју пуну адресу и шифру којом је означен рад.

Објављиване и награђиване радове, као и радове доспјеле по завршетку конкурса нећемо узимати у обзир.

По завршетку конкурса стручни жири, у саставу књижевник Миладин Берић, мр енглеског језика и књижевности Санда Бјелајац и библиотекар Драгана Божић, прегледаће радове и издвојити три најбоља. Ауторима побједничких радова слиједи новчана награда, али и објављивање у посебној публикацији на црном тиску, у звучном часопису „Хомер“ и у часопису на брајевом писму „Ријечи у прстима“.

СРЕЋНО СВИМА!