U  petak, 27.10. u 14 časova na štandu Republike Srpske u sali 1A predstavljeno je zvučno izdanje knjige „Pisma Matildi K.“ Miroslava Jankovića. O knjizi su govorili direktor biblioteke Želimir Radinović, novinar Ratko Dmitrović i autor.

U središtu romana je savremena priča o balerini bez talenta kojoj ne nedostaje ambicije, te ne bira načine da ostvari uspjeh. Pored osnovne priče roman prati mnoštvo sudbina u prijeratnom, ratnom i poratnom Sarajevu.

Želimir Radinović istakao je upravo ovu slojevitost romana, te brojne upečatljive crtice o sporednim likovima kao glavni kvalitet. Iako mali obimom roman je zahvatio obilje tema i oslikao jedno vrijeme.

Rako Dmitrović  naglasio je kako je napravio izuzetak od toga da ne govori na promocijama upravo iz razoga što su „Pisma Matildi K.“ odličan roman, sa savremenom i, na momente, provokativnom tematikom neočekivanom za autora, inače novinara po vokaciji. Po Dmitroviću ovaj roman može da pomogne procesu pomirenja u Sarajevu, i uopšte u Bosni.

Autor se osvrnuo na sam proces nastanka knjige, inače njegovog litararnog prvenca, i najavio nove spisateljske poduhvate.

Za potrebe slijepih i slabovidih korisnika roman „Pisma Matildi K.“ je u tonskom studiju Biblioteke pročitao Rajko Marčeta, a tonski obradila Jelena Radaković.

Program je vodila glumica Maja Kolunžija Zoroe.

Štand Republike Srpske ove godine bio je u znaku Filipa Višnjića, budući da se obilježava 250 godina od njegovog rođenja.

Od 15 do 17 časova u maloj konferencijskoj sali na galeriji u hali 4 Savez slepih Srbije organizovao je konferenciju pod nazivom „100 godina Brajevog pisma u Srbiji“.

Uz osvrt na početke štampanja na Brajevom pismu, glavna tema bila je njegov trenutni položaj u sistemu obrazovanja, kao i budućnost. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete Republike Srbije, Zavoda za udžbenike i izdavačkih kuća, kao i učenici, studenti i roditelji koji se direktno suočavaju sa ovim problemom.  Na konferenciji su iznijeta iskustva u prilagođavanju udžbenika za slijepe i slabovide osobe s ciljem unapređenja i stvaranja boljih uslova.

U drugom dijelu programa, od 16 časova, svoj izdavački rad predstavila je Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS. Direktor Želimir Radinović predstavio je ediciju „Jedan pisac jedna knjiga, a u okviru nje književnicu Borku Tadić, koja je izvela dio iz svoje monodrame „U znaku bijelog štapa“ koja postoji i u zvučnom obliku. Pjesnik i satiričar Miladin Berić recitovao je satirične pjesme i aforizme iz knjige  „Musaka sa ukusom afričke šljive“, nastavka knjige „Musaka – Izbor satire koji (ne) satire“ iz 2013. godine. Zvučno izdanje, takođe dio edicije „Jedan pisac – jedna knjiga“, izašlo je neposredno prije sajma i obuhvata 100 fajlova u kojima pisac na humorističan i satričan način komentariše društvo i pojave u njemu.

Kao gost iznenađenja nastupila je trinaestogodišnja pjesnikinja Selena Berić, koja u skladu sa svojim godinama kroz svoje pjesme, duhovito i lucidno, posmatra svijet iz tinejdžerske perspektive.

Sva tri autora naišla su na topao prijem publike.

Beogradski sajam knjiga trajao je od 22. do 29. oktobra pod sloganom „Ključ je u knjigama“. Na sajmu se predstavilo 519 direktnih izlagača, od čega 116 iz inostranstva, a posjetilo ga je 187 457 ljudi.  U organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača realizovano je 525 programa i 10 izložbi. Počasni gost je bila književnost na njemačkom jeziku koju su predstavile Njemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn.

Treba naglasiti da je ulaz na sajam knjige za sva slijepa lica bio besplatan, a pratioci su plaćali upola cijene.