У  петак, 27.10. у 14 часова на штанду Републике Српске у сали 1А представљено је звучно издање књиге „Писма Матилди К.“ Мирослава Јанковића. О књизи су говорили директор библиотеке Желимир Радиновић, новинар Ратко Дмитровић и аутор.

У средишту романа је савремена прича о балерини без талента којој не недостаје амбиције, те не бира начине да оствари успјех. Поред основне приче роман прати мноштво судбина у пријератном, ратном и поратном Сарајеву.

Желимир Радиновић истакао је управо ову слојевитост романа, те бројне упечатљиве цртице о споредним ликовима као главни квалитет. Иако мали обимом роман је захватио обиље тема и осликао једно вријеме.

Рако Дмитровић  нагласио је како је направио изузетак од тога да не говори на промоцијама управо из разога што су „Писма Матилди К.“ одличан роман, са савременом и, на моменте, провокативном тематиком неочекиваном за аутора, иначе новинара по вокацији. По Дмитровићу овај роман може да помогне процесу помирења у Сарајеву, и уопште у Босни.

Аутор се осврнуо на сам процес настанка књиге, иначе његовог литарарног првенца, и најавио нове списатељске подухвате.

За потребе слијепих и слабовидих корисника роман „Писма Матилди К.“ је у тонском студију Библиотеке прочитао Рајко Марчета, а тонски обрадила Јелена Радаковић.

Програм је водила глумица Маја Колунжија Зорое.

Штанд Републике Српске ове године био је у знаку Филипа Вишњића, будући да се обиљежава 250 година од његовог рођења.

Од 15 до 17 часова у малој конференцијској сали на галерији у хали 4 Савез слепих Србије организовао је конференцију под називом „100 година Брајевог писма у Србији“.

Уз осврт на почетке штампања на Брајевом писму, главна тема била је његов тренутни положај у систему образовања, као и будућност. Конференцији су присуствовали представници Министарства просвете Републике Србије, Завода за уџбенике и издавачких кућа, као и ученици, студенти и родитељи који се директно суочавају са овим проблемом.  На конференцији су изнијета искуства у прилагођавању уџбеника за слијепе и слабовиде особе с циљем унапређења и стварања бољих услова.

У другом дијелу програма, од 16 часова, свој издавачки рад представила је Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС. Директор Желимир Радиновић представио је едицију „Један писац једна књига, а у оквиру ње књижевницу Борку Тадић, која је извела дио из своје монодраме „У знаку бијелог штапа“ која постоји и у звучном облику. Пјесник и сатиричар Миладин Берић рецитовао је сатиричне пјесме и афоризме из књиге  „Мусака са укусом афричке шљиве“, наставка књиге „Мусака – Избор сатире који (не) сатире“ из 2013. године. Звучно издање, такође дио едиције „Један писац – једна књига“, изашло је непосредно прије сајма и обухвата 100 фајлова у којима писац на хумористичан и сатричан начин коментарише друштво и појаве у њему.

Као гост изненађења наступила је тринаестогодишња пјесникиња Селена Берић, која у складу са својим годинама кроз своје пјесме, духовито и луцидно, посматра свијет из тинејџерске перспективе.

Сва три аутора наишла су на топао пријем публике.

Београдски сајам књига трајао је од 22. до 29. октобра под слоганом „Кључ је у књигама“. На сајму се представило 519 директних излагача, од чега 116 из иностранства, а посјетило га је 187 457 људи.  У организацији Београдског сајма књига и издавача реализовано је 525 програма и 10 изложби. Почасни гост је била књижевност на њемачком језику коју су представиле Њемачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн.

Треба нагласити да је улаз на сајам књиге за сва слијепа лица био бесплатан, а пратиоци су плаћали упола цијене.