У уторак 14.11.2017, током њиховог редовног часа са проф. др Тањом Чолић, студенти Независног универзитета Бања Лука, студијске групе Специјална едукација и социјална рехабилитација, посјетили су ЈУ Специјалну библиотеку за слијепа и слабовида лица РС у жељи да се упознају с њеним радом.

Током двочасовне посјете студенти су имали прилику да упознају садржаје библиотеке, рад одјељења, особље, питају све што их занима. Студентима се обратио директор библиотеке Желимир Радиновић који им је представио општу намјену наше установе, одржавши предавање на тему „Културно-образовна и социјлна укљученост слијепих лица кроз дјелатности Специјалне библиотеке“. Потом су студенти обишли библиотечко и издавачко одјељење, брајеву штампарију и тонски студио. У разговору је отворена и могућност волонтирања, на обострану корист и Библиотеке и будућих младих стручњака. Студенти су имали прилику да упознају и предсједника Савеза слијепих РС Бранка Сузића, који им је говорио о социјално-економслом положају лица са оштећењем вида. На крају посјете гостима је пуштен дио филма „Сусрет“ који третира тему живота слијепог човјека у савременом друштву. Студенти су напустили Библиотеку пуни позитивних утисака, богатији за ново знање и искуство, које ће им бити од користи у будућем раду.

Студијски програм програм Специјална едукација и социјална рехабилитација, који је прву генерацију студената уписао академске 2016/2017. године, настао је као резултат потреба за компетентним стручњацима из области дефектологија који ће знати одговорити на потребе појединца, али и потребе система.

Студијски програм утемељен је на полисинтези интердисциплинарних и трансдисциплинарних приступа и савремених спознаја из едукацијско-рехабилитацијских, биомедицинских, хуманистичких, те других сродних друштвених наука. Студентима овог студијског програма омогућено је стицање знања и вјештина за различите професионалне идентитете, гдје стичу широки распон компетенција потребних у специјалној едукацији, рехабилитацији и социјалном укључивању дјеце, младих и одраслих особа са тешкоћама у развоју.