Поводом Међународног дана бијелог штапа делегација библиотеке коју су чинили директор ЈУ СБССРС Желимир Радиновић, Бранко Сузић, секретар библиотеке и предсједник Савеза слијепих Републике Српске, и Јовица Радановић, тифлограф-графолог, 18.10.2017. су посјетили Општинску организацију слијепих и слабовидих Србац и присуствовали дружењу и културној манифестацији у излетишту „Љесков конак“ у Каоцима код Српца.

Културној манифестацији, поред делегације библиотеке, присуствовали су и представници општине Србац, представници Савеза слијепих Републике Српске, представници општинских и међуопштинских организација из Прњавора, Дервенте, Козарске Дубице и Градишке, као и ученици и васпитачи ЈУ Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента на челу са директором Владаном Поповићем.

Домаћин манифестације уз Општинску организацију слијепих и слабовидих Србац била је и Међуопштинска организација слијепих и слабовидих из Дервенте.

Делегација библиотека се радо одазвала позиву и дала свој допринос обиљежавању овог значајног датума, чији је циљ подизање свијести друштва о слијепим и слабовидим лицима.