ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске, у сарадњи са ЈУ Центар за социјални рад, презентовала је своје услуге у два дневна центра за старе у Бањалуци. Повод је предстојећи Међународни дан старих, а циљ размјена информација о доступним услугама које могу користити различите категорије лица у стању социјалне потребе.
Специјална библиотека намијењена је особама са потешкоћама у читању (енглески print disabled), тј. свим особама које из било ког разлога не могу да користе грађу у стандардном штампаном формату. Осим особа са неком врстом инвалидитета, у ову групу спадају и старе особе, болесне особе или особе које су из неког разлога привремено спријечене да читају формат „црног тиска“. Због тога се у разговорима директора Специјалне библиотеке Желимира Радиновића и Оливере Мастикосе, координаторице за сарадњу из Центра за социјални рад, природно наметнула идеја да се и лицима трећег доба представе предности прије свега звучних књига, али и остале услуге библиотеке. Наиме усљед старости често долази до слабљења вида па стари више не могу без напора да себи приуште задовољство читања, због чега је звучна књига идеалан избор за њих. Договорене су посјете двама дневним центрима у Бањалуци. Дневни центри као превентивни програми намијењени су старим лицима без породице која живе сами како би им се омогућило да што дуже остану у свом дому умјесто да буду смјештени у установу. Кроз активности у дневним центрима, стара лица одржавају виталност и тијела и духа и баве се различитим културним и креативним активностима.
У уторак, 16.09. у 11 часова Желимир Радиновић и библиотекарке Јелена Радаковић и Драгана Божић посјетиле су дневни центар за старе на Старчевици, у улици Јосифа Панчића 8. У пријатној и опуштеној атмосфери групи наших старијих суграђана представљен је рад Специјалне библиотеке кроз њена одјељења, фонд књига којима располаже, активности, а посебна пажња поклоњена је звучним књигама.
ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске има завидну колекцију наслова у аудио формату и ове све популарније књиге и међу видећим особама убједљиво су најтраженије међу корисницима библиотеке. Звучне књиге доступне су свима, не траже никакву посебну припрему и услове у којима се читају. Могуће је чак обављати и неку механичку радњу и слушати књигу. Довољно је притиснути дугме Play и чаролија почиње. У свијету су звучне књиге већ дуго тренд и постоји велико тржиште ових књига. Корисницима Центра пуштени су дијелови звучне књиге и звучног часописа Библиотеке „Хомер“ како би стекли представу о њима.
Исти програм поновљен је и слиједећег дана, у сриједу 17.09, у дневном центру Клуб 15–100,  у просторијама Мјесне заједнице Обилићево.
Лица из центра за старе позвана су да посјете библиотеку и лично се упознају са њеним фондом књига и могућностима које им се пружају. Такође позвани су да се индивидуално учлане у библиотеку, а постоји могућност да се књиге и часопис шаљу у дневне центре гдје би се одвојило вријеме за слушање и дискусију о књигама.
Договорено је и да се у просторијама библиотеке обиљежи Међународни дан старих, 1. октобра. Специјална библиотека угостила би том приликом представнике дневних центара, а Желимир Радиновић најавио је да ће Театар ДИС старије суграђане обрадовати представом.
Активности Центра за социјални рад и Специјалне библиотеке у пружању подршке и подизању свијести о потребама старијих људи подржао је и Град Бањалука.