У четвртак, 20.11.2014. у 19 часова у конференцијској сали Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске уприличено је дружење са књижевником Мирком Вуковићем и промоција његове прве звучне књиге „Музичка виљушка“.
Књига је изашла у оквиру едиције библиотеке „Један писац, једна књига“. Мирко Вуковић начинио је избор уз свог богатог опуса, назвавши симболично књигу „Музичка виљушка“ јер се звучном виљушком уштимава музички инструмент. Музички инструмент у овом би случају било његово цјелокупно дјело, па је звучна књига обухватила и његову рефлексивну и религиозну, затим љубавну поезију, пјесме о Косову и пјесме за дјецу и младе, што су и четири тематске цјелине на које је књига подијељена.
О књизи су на промоцији говорили књижевник Горан Дакић, свештеник Дејан Поповић и слијепа пјесникиња Борка Тадић. За музички предах био је задужен млади Никола Кобас, ученик завршне године средње музичке школе и будући студент Музичке академије у Братислави, који је својим виртуозним свирањем хармонике задивио просутне. Послије поздравних ријечи директора Библиотеке Желимира Радиновића, своје утиске о књизи подијелила је Борка Тадић. Приликом договора око промоције, Мирко Вуковић изразио је жељу да неко од слијепих и слабовидих корисника библиотеке из свог угла говори о његовој поезији. Једногласан избор је била Борка Тадић, која до тада није познавала лик и дјело Мирка Вуковића. Очарана и инспирисана оним што чује, Борка је одмах по слушању звучне књиге написала надахнут говор „Ехо Музичке виљушке“. Пошто се осврнула на појединачне циклусе пјесама, Борка се захвалила аутору „што је своје пјесме и свој глас поклонио онима који ушима и прстима читају књиге, очима гледају мрак, а душом живе живот”. По утиском књиге написала је и пјесму “Жар” у којој је упоредила Вуковићеву поезију са жаром који је потпалио угаслу ватру у њеној души. Борка је свој рад прочитала на брајевом писму, а потом га је поклонила аутору. Послије Борке о Вуковићевој поезији причао је Горан Дакић, врстан познавалац пјесниковог дјела који се осврнуо на цјелокупно стваралаштво чији је тек мали дио заступљен у “Музичкој виљушци”. Свештеник Дејан Поповић говорио је о пјесмама о Косову и њиховој духовној потки. Послије говорника публици се обратио сам аутор, објаснивши како је уопште дошло до снимања једне овакве књиге и колико му она значи. Водитељка пројекта, библиотекарка Драгана Божић, која је тонски обрадила књигу, похвалила је Вуковићеве читање, сугестивност и глумачки потенцијал његовог гласа, у шта су сви потом могли да се увјере. Наиме аутор је прочитао по неколико пјесама из сваког од циклуса. Публика је уживала: замислила се над рефлексивном поезијом, уздисала заједно са пјесником док је читао љубавну поезију, плакала слушајући пјесме о Косову и смијала се пјесмама за дјецу и младе. Мирко Вуковић један је од неколицине аутора који својим извођењем додаје нову димензију написаним пјесмама и његови наступи увијек су веома посјећени. Ни ова промоција није била изузетак. Истичемо велики одазив публике. Поред корисника Библиотеке, промоцију су пратиле истакнуте личности културног живота града који су дошли да подрже колегу, између осталих Берислав Благојевић, Душко Певуља, директорица библиотеке у Челинцу Јелена Копривица, Динко Благојевић и многи други.
Мирко Вуковић је рођен 1972. године у Беранама (Црна Гора). Основну и средњу школу завршио у Новом Пазару, а  Филолошки факултет (српски језик и књижевност) у Приштини. Студирао и историју умјетности у Приштини и ликовну академију у Бањој Луци. Бави се књижевношћу, есејистиком, књижевном критиком и публицистиком, као и ликовном умјетношћу. Објавио је дванаест књига поезије, двије књиге пјесама за дјецу и младе, књигу новинских колумни, књиге полемичке прозе, приредио антологију поезије за дјецу српских пјесника у Босни и Херцеговини. Добитник је више значајних награда и признања у области литературе. Живи и ради као професор српског језика у Челинцу.