U četvrtak, 20.11.2014. u 19 časova u konferencijskoj sali Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske upriličeno je druženje sa književnikom Mirkom Vukovićem i promocija njegove prve zvučne knjige „Muzička viljuška“.
Knjiga je izašla u okviru edicije biblioteke „Jedan pisac, jedna knjiga“. Mirko Vuković načinio je izbor uz svog bogatog opusa, nazvavši simbolično knjigu „Muzička viljuška“ jer se zvučnom viljuškom uštimava muzički instrument. Muzički instrument u ovom bi slučaju bilo njegovo cjelokupno djelo, pa je zvučna knjiga obuhvatila i njegovu refleksivnu i religioznu, zatim ljubavnu poeziju, pjesme o Kosovu i pjesme za djecu i mlade, što su i četiri tematske cjeline na koje je knjiga podijeljena.
O knjizi su na promociji govorili književnik Goran Dakić, sveštenik Dejan Popović i slijepa pjesnikinja Borka Tadić. Za muzički predah bio je zadužen mladi Nikola Kobas, učenik završne godine srednje muzičke škole i budući student Muzičke akademije u Bratislavi, koji je svojim virtuoznim sviranjem harmonike zadivio prosutne. Poslije pozdravnih riječi direktora Biblioteke Želimira Radinovića, svoje utiske o knjizi podijelila je Borka Tadić. Prilikom dogovora oko promocije, Mirko Vuković izrazio je želju da neko od slijepih i slabovidih korisnika biblioteke iz svog ugla govori o njegovoj poeziji. Jednoglasan izbor je bila Borka Tadić, koja do tada nije poznavala lik i djelo Mirka Vukovića. Očarana i inspirisana onim što čuje, Borka je odmah po slušanju zvučne knjige napisala nadahnut govor „Eho Muzičke viljuške“. Pošto se osvrnula na pojedinačne cikluse pjesama, Borka se zahvalila autoru „što je svoje pjesme i svoj glas poklonio onima koji ušima i prstima čitaju knjige, očima gledaju mrak, a dušom žive život”. Po utiskom knjige napisala je i pjesmu “Žar” u kojoj je uporedila Vukovićevu poeziju sa žarom koji je potpalio ugaslu vatru u njenoj duši. Borka je svoj rad pročitala na brajevom pismu, a potom ga je poklonila autoru. Poslije Borke o Vukovićevoj poeziji pričao je Goran Dakić, vrstan poznavalac pjesnikovog djela koji se osvrnuo na cjelokupno stvaralaštvo čiji je tek mali dio zastupljen u “Muzičkoj viljušci”. Sveštenik Dejan Popović govorio je o pjesmama o Kosovu i njihovoj duhovnoj potki. Poslije govornika publici se obratio sam autor, objasnivši kako je uopšte došlo do snimanja jedne ovakve knjige i koliko mu ona znači. Voditeljka projekta, bibliotekarka Dragana Božić, koja je tonski obradila knjigu, pohvalila je Vukovićeve čitanje, sugestivnost i glumački potencijal njegovog glasa, u šta su svi potom mogli da se uvjere. Naime autor je pročitao po nekoliko pjesama iz svakog od ciklusa. Publika je uživala: zamislila se nad refleksivnom poezijom, uzdisala zajedno sa pjesnikom dok je čitao ljubavnu poeziju, plakala slušajući pjesme o Kosovu i smijala se pjesmama za djecu i mlade. Mirko Vuković jedan je od nekolicine autora koji svojim izvođenjem dodaje novu dimenziju napisanim pjesmama i njegovi nastupi uvijek su veoma posjećeni. Ni ova promocija nije bila izuzetak. Ističemo veliki odaziv publike. Pored korisnika Biblioteke, promociju su pratile istaknute ličnosti kulturnog života grada koji su došli da podrže kolegu, između ostalih Berislav Blagojević, Duško Pevulja, direktorica biblioteke u Čelincu Jelena Koprivica, Dinko Blagojević i mnogi drugi.
Mirko Vuković je rođen 1972. godine u Beranama (Crna Gora). Osnovnu i srednju školu završio u Novom Pazaru, a  Filološki fakultet (srpski jezik i književnost) u Prištini. Studirao i istoriju umjetnosti u Prištini i likovnu akademiju u Banjoj Luci. Bavi se književnošću, esejistikom, književnom kritikom i publicistikom, kao i likovnom umjetnošću. Objavio je dvanaest knjiga poezije, dvije knjige pjesama za djecu i mlade, knjigu novinskih kolumni, knjige polemičke proze, priredio antologiju poezije za djecu srpskih pjesnika u Bosni i Hercegovini. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja u oblasti literature. Živi i radi kao profesor srpskog jezika u Čelincu.