Пројекат Специјалне библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске „Од хобија до хљеба“, подржан средствима ФИГАП-а, обиљежио је и ову седмицу. Послије веома успјешних и медијски добро пропраћених прошлонедјељних  креативних радионица израде накита, у понедјељак и сриједу, 24. и 26. новембра 2014. године одржане су планиране радионице радног права и (само)запошљавања те маркетинга и промоције на тржишту у Бијељини и Бањалуци, у просторијама МОС Бијељина, тј Специјалне библиотеке.
Слијепе и слабовиде жене могле су да чују корисне информације о томе како да покрену сопствену дјелатност и на прави начин је пласирају на тржиште. Прва радионица одржана је у Бијељини, да би се два дана касније поновила у Бањалуци.
Радионицу радног права, запошљавања и самозапошљавања водила је Недељка Бркић. Полазнице радионице упознале су се са међународном правном регулативом у области запошљавања и самозапошљавања, који су то стимуланси за послодавца који запошљава лице са инвалидитетом, која одобрења треба набавити и какве су процедуре приликом пријављивања у Пореску управу, АПИФ, УИО и сл. Са овим информацијама полазнице су већ имале прилику да се оквирно упознају кроз Водич кроз родну равноправност и права жена са инвалидитетом у запошљавању Вере Бошковић, који им је представњен у звучној и брајевој техници. Ова радионица им је омогућила практичан приступ и увид у корисне детаље, и била је интерактивног карактера, јер су се учеснице активно укључивале питањима, приједлозима и сугестијама. Истакле су да су, нажалост, у више наврата осјетиле дискриманацију на својој кожи, па немају много повјерења у владавину права. Али с друге стране, вјерују у овај пројекат и имају велика очекивања од њега. Полазнице су се сложиле да би било практично и мудро основати удружење, јер као појединкама мање су им шансе за успјех. Интересантно је и фасцинантно да су жене и из Бањалуке и из Бијељине и послије креативних радионица, у кућним условима наставиле са израдом накита јер желе да се на што бољи начин представе на предстојећим изложбама. Ова ј пројекат схватају као велики шансу да покажу јавности шта све умију, побједе предрасуде и докажу се као пуноправне учеснице у друштву.
Едукаторица на радионици маркетинга и промоције на тржишту била је Дуња Тодоровић. Изузетан значај правилног пласмана производа на тржиште није потребнио посебно истицати. У данашње вријеме добар маркетинг је пола обављеног посла. Едукаторица је кроз разговор са полазницама прошла корак по корак све етапе које им предстоје у пласирању свог произвида купцу. Реализацојом идеје пројекта добили смо готов производ – уникатан, ручно рађени накит. Послије истраживања тржишта и његових законитости, полазнице  су одредиле циљну групу којој су намјениле свој производ, а то су жене од 15-65 година. Слиједећи корак био би приказати производ потенцијалном купцу – излагањем  у специјализованим радњама, али и на осталим доступним мјестима као што је библиотека. Медији су најбржи начин да широка јавност сазна за нас и њихове велике потенцијале ваља што боље искористити. Такође интернет портали и друштвене мреже (нпр. фејсбук страница „Од хобија до хљеба“) одличан су начин за брзу, ефикасну и бесплатну промоцију. При рекламирању потребно је истаћи специфичан елемент који овај накит чини посебним у односу на друге, а то је чињеница да су га урадиле слијепе и слабовиде жене. Овај тзв. социјални маркетинг треба сваком приликом истицати, нпр. направити прикладне, модерне плакате с фотографијама на којима жене раде. Стечена знања учеснице ће ускоро моћи и практично да примјене на продајним промотивним изложбама које слиједе.
Учеснице у Бијељини и Бањалуци су по завршетку радионица попуниле анкетне листиће гдје су високим оцјенама оцијенили пројекат Библиотеке и практичан приступ предавача на одслушаним радионицама, уз примједбу да је пројекат могао дуже да траје. Већина жена изразила је жељу и вољу да настави са израдом радова и покуша да претвори хоби у извор прихода.
Радионицу у Бијељини и овај пут су пропратили бројни медији, а специјалан прилог БН телевизије  емитован је истог дана у емисији „Данас у Српској“. Радионици у Бијељини присуствовао је директор библиотеке Желимир Радиновић.
Бањалучким радионицама одазвао се овај пут и већи број мушкараца, којима  су се теме радионица учиниле корисним и интересантним.
У завршници пројекта „Од хобија до хљеба“ планиран је велики округли сто о предузетништу и способностима слијепих и слабовидих жена и уопште анализом постигнућа пројекта, као и завршна заједничка изложба свих радова, праћена пригодним културно-умјетничким програмом.