Obilježen Vidovdan u Specijalnoj biblioteci

U subotu 28.06.2014. u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica Republike Srpske prigodnom manifestacijom obilježen je veliki srpski praznik Vidovdan. Direktor Želimir Radinović istakao je značaj zajedništva i sabornosti koja simbolizuje ovaj dan, koji se kao sudbina provlači kroz srpsku istoriju. Na ovaj dan prije jednog vijeka mladi revolucionar Gavrilo Princip pucao je u okupatora, austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinarda, što je bio povod za početak svjetskog rata. Kao pomen na taj događaj Specijalna biblioteka štampala je knjigu na brajevom pismu čuvenog istoričara Vladimira Ćorovića „Crna knjiga – Patnje Srba Bosne i Hercegovine za vreme svetskog rata 1914-1918. godine“. Knjiga je prvi put objavljena 1920. godine i dugo je bila prećutkivana i zanemarivana, čak nije uvrštana u Sabrana djela Vladimira Ćorovića.

Govoreći na promociji prof. Duško Pevulja, docent na banjalučkom Filološkom fakultetu, istakao je da je „Crna knjiga“ mučna za čitanje, ali utoliko važnija kao ogledni primjer kako treba tretirati žrtve, poimence i sa konkretnim podacima. Iz knjige se vidi smišljena surovost austrougarske okupacione vlasti, čije su posljedice nasilna smrt više desetina hiljada pripadnika srpske nacije na prostorima austrougarskih provincija Bosne i Hercegovine. Nažalost put koji nam je ovom knjigom utro Vladimir Ćorović, jedan od napouzdanijih i najvećih istoričara u Srba, nije praćen u potonjim ratovima. Ne poštujući svoje žrtve, mi ne poštujemo sebe, a time gubimo i poštovanje drugih. Zbog toga su knjige poput ove iznimno važne za naše istorijsko pamćenje, za našu sadašnjost i budućnost.  Profesor Pevulja osvrnuo se i na defanzivan stav naše kulturne i političke elite, ali i cjelokupnog naroda, povodom obilježavanja godišnjice početka Velikog rata i naglasio da nedostaje inicijativa i ozbiljan naučni rad u tretiranju ove važne teme. O knjizi su govorili i bibliotekarka Dragana Božić i grafolog-tiflograf Jovica Radanović.

Publika, koju su činila uglavnom slijepa i slabovida lica, sa intenzivnim zanimanjem pratila je promociju i  u više navrata uključivala se svojim komentarima i opaskama. Izbor knjige pohvalili su Milka Jaćimović, Saša Grbić i Leontij Ševčuk, a pjesnikinja Suada Subotić iz Gradiške, inspirisana temom, na licu mjesta napisala je pjesmu „Važno je zabilježiti“ i podijelila je s prisutnima.

Specijalna biblioteka nastaviće sa objavljivanjem naslova na temu Velikog rata u tehnikama prilagođenim slijepim i slabovidim licima. U pripremi su naslovi „Devetstopetnaesta – tragedija jednog naroda“ Branislava Nušića te „Kako sam branio Principa i drugove 1914. godine“ advokata dr Rudolfa Zistlera i „Princip o sebi“ dr Martina Papenhajma.
Na kraju promocije prisutni su pozvani da se odazovu na tradicionalni literarni konkurs Specijalne biblioteke, sedmi po redu, koji je ove godine posredno vezan za Prvi svjetski rat. Tema konkursa je misao velikog Boba Dilana: Heroj je onaj ko razumije odgovornost koja dolazi sa slobodom. Konkurs traje od 01.07. do 01.11.2014. godine, kada će biti proglašeni najbolji radovi. Radove slati na adresu biblioteke ili mejl konkurs.bsrs@mail.com.