Обиљежен Видовдан у Специјалној библиотеци

У суботу 28.06.2014. у Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица Републике Српске пригодном манифестацијом обиљежен је велики српски празник Видовдан. Директор Желимир Радиновић истакао је значај заједништва и саборности која симболизује овај дан, који се као судбина провлачи кроз српску историју. На овај дан прије једног вијека млади револуционар Гаврило Принцип пуцао је у окупатора, аустријског престолонасљедника Франца Фердинарда, што је био повод за почетак свјетског рата. Као помен на тај догађај Специјална библиотека штампала је књигу на брајевом писму чувеног историчара Владимира Ћоровића „Црна књига – Патње Срба Босне и Херцеговине за време светског рата 1914-1918. године“. Књига је први пут објављена 1920. године и дуго је била прећуткивана и занемаривана, чак није уврштана у Сабрана дјела Владимира Ћоровића.

Говорећи на промоцији проф. Душко Певуља, доцент на бањалучком Филолошком факултету, истакао је да је „Црна књига“ мучна за читање, али утолико важнија као огледни примјер како треба третирати жртве, поименце и са конкретним подацима. Из књиге се види смишљена суровост аустроугарске окупационе власти, чије су посљедице насилна смрт више десетина хиљада припадника српске нације на просторима аустроугарских провинција Босне и Херцеговине. Нажалост пут који нам је овом књигом утро Владимир Ћоровић, један од напоузданијих и највећих историчара у Срба, није праћен у потоњим ратовима. Не поштујући своје жртве, ми не поштујемо себе, а тиме губимо и поштовање других. Због тога су књиге попут ове изнимно важне за наше историјско памћење, за нашу садашњост и будућност.  Професор Певуља осврнуо се и на дефанзиван став наше културне и политичке елите, али и цјелокупног народа, поводом обиљежавања годишњице почетка Великог рата и нагласио да недостаје иницијатива и озбиљан научни рад у третирању ове важне теме. О књизи су говорили и библиотекарка Драгана Божић и графолог-тифлограф Јовица Радановић.

Публика, коју су чинила углавном слијепа и слабовида лица, са интензивним занимањем пратила је промоцију и  у више наврата укључивала се својим коментарима и опаскама. Избор књиге похвалили су Милка Јаћимовић, Саша Грбић и Леонтиj Шевчук, а пјесникиња Суада Суботић из Градишке, инспирисана темом, на лицу мјеста написала је пјесму „Важно је забиљежити“ и подијелила је с присутнима.

Специјална библиотека наставиће са објављивањем наслова на тему Великог рата у техникама прилагођеним слијепим и слабовидим лицима. У припреми су наслови „Деветстопетнаеста – трагедија једног народа“ Бранислава Нушића те „Како сам бранио Принципа и другове 1914. године“ адвоката др Рудолфа Зистлера и „Принцип о себи“ др Мартина Папенхајма.
На крају промоције присутни су позвани да се одазову на традиционални литерарни конкурс Специјалне библиотеке, седми по реду, који је ове године посредно везан за Први свјетски рат. Тема конкурса је мисао великог Боба Дилана: Херој је онај ко разумије одговорност која долази са слободом. Конкурс траје од 01.07. до 01.11.2014. године, када ће бити проглашени најбољи радови. Радове слати на адресу библиотеке или мејл konkurs.bsrs@mail.com.