Током 28. и 29. маја 2015. године у сали Специjалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске одржане су уводне сесије у склопу пројекта „Жива библиотека“ коју спроводи Хелсиншки парламент грађана Бањалука.
Концепт „Живе библиотеке“ је тај да су „књиге“ у ствари особе које долазе из различитих група, те су често мета предрасуда, стереотипа и дискриминације. Посјетиоци сесија им могу постављати питања и кроз директан разговор добити тражене одговоре, те сазнати нешто више о њиховом положају и искуству. Пројекат траје 10 мјесеци и у склопу њега ће бити организовано пет сесија попраћених едукативним радионицама о самом Закону о забрани дискриминације, центрима бесплатне правне помоћи и механизмима превенције. Сесије ће се одржавати у пет општина – Бањалуци, Мркоњићу, Јајцу, Санском мосту и Приједору. Пројекат је подржан од стране Медија Центра у склопу пројекта „Једнакост за све – Коалиција цивилног друштва у борби против дискриминације“ који финансира USAID.
Првог дана у Специјалној библиотеци одржана је припремна сесија за бибилотекаре. Тренинг су водиле активисткиње Хелсиншког парламента грађана Бања Лука, које су библиотекарима представиле правила којих се сваки од библиотекера мора придржавати, промотивни садржај и друге многобројне активности које ће пратити сесије „Живе библиотеке“. Сљедећег дана одржана је сесија за књиге.
Ова два тренинга представљају завршне припремне за предстојеће сесије „Живе библиотеке“, од којих је прва најављена у Бањалуци. На тренингу ће бити сљедеће књиге: Ром, ЛГБТ, Атеиста, Повратница, Незапослена особа, Самохрана мајка, Припадник религијских мањина, Омбдусман, Отац на породиљском, Особа са инвалидитетом и Бивши овисник.
Идеја „Живе библиотеке“ потекла је из Данске, гдје је развијена од стране данске омладинске иницијативе „Стоп насиљу“ и била је представљена посетиоцима Роскилде фестивала 2000. године у Копенхагену. Путем ње жељело се разбити стереотипе и предрасуде које људи имају, а који воде до нетрепљивости и насиља.