Tokom 28. i 29. maja 2015. godine u sali Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske održane su uvodne sesije u sklopu projekta „Živa biblioteka“ koju sprovodi Helsinški parlament građana Banjaluka.
Koncept „Žive biblioteke“ je taj da su „knjige“ u stvari osobe koje dolaze iz različitih grupa, te su često meta predrasuda, stereotipa i diskriminacije. Posjetioci sesija im mogu postavljati pitanja i kroz direktan razgovor dobiti tražene odgovore, te saznati nešto više o njihovom položaju i iskustvu. Projekat traje 10 mjeseci i u sklopu njega će biti organizovano pet sesija popraćenih edukativnim radionicama o samom Zakonu o zabrani diskriminacije, centrima besplatne pravne pomoći i mehanizmima prevencije. Sesije će se održavati u pet opština – Banjaluci, Mrkonjiću, Jajcu, Sanskom mostu i Prijedoru. Projekat je podržan od strane Medija Centra u sklopu projekta „Jednakost za sve – Koalicija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije“ koji finansira USAID.
Prvog dana u Specijalnoj biblioteci održana je pripremna sesija za bibilotekare. Trening su vodile aktivistkinje Helsinškog parlamenta građana Banja Luka, koje su bibliotekarima predstavile pravila kojih se svaki od bibliotekera mora pridržavati, promotivni sadržaj i druge mnogobrojne aktivnosti koje će pratiti sesije „Žive biblioteke“. Sljedećeg dana održana je sesija za knjige.
Ova dva treninga predstavljaju završne pripremne za predstojeće sesije „Žive biblioteke“, od kojih je prva najavljena u Banjaluci. Na treningu će biti sljedeće knjige: Rom, LGBT, Ateista, Povratnica, Nezaposlena osoba, Samohrana majka, Pripadnik religijskih manjina, Ombdusman, Otac na porodiljskom, Osoba sa invaliditetom i Bivši ovisnik.
Ideja „Žive biblioteke“ potekla je iz Danske, gdje je razvijena od strane danske omladinske inicijative „Stop nasilju“ i bila je predstavljena posetiocima Roskilde festivala 2000. godine u Kopenhagenu. Putem nje željelo se razbiti stereotipe i predrasude koje ljudi imaju, a koji vode do netrepljivosti i nasilja.