Јавна установа Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске још једном руши баријере и помјера границе, овај пут организовањем тематске изложбе о култном стрипу „Алан Форд“, који ових дана прославља 46. рођендан.
„Алан Форд“ је италијански комични стрип којег су створили сценариста Лучано Сечи (псеудоним Макс Бункер) и цртач Роберто Равиола (псеудоним Магнус), а који је на овим просторима одавно стекао вјерне обожаватеље. Занимљиво је да је стрип постигао релативно мали успјех у родној Италији, док је у бившој Југославији постигао култни статус, прије свега захваљујући преводитељским напорима и одличној адаптацији Ненада Бриксија.
Ради се о двојезичној, италијанско-српској поставци коју је обезбиједила Амбасада Републике Италије.
Поставка се састоји од тридесетак паноа са изабраним дијеловима најпопуларнијих епизода овог стрипа, уз пратећи текст који открива његову историју, те изложене оригиналне примјерке стрипова на српском и италијанском језику.
Већина појединачних паноа посвећена је по једном лику из стрипа, те ће се сви моћи присјетити догодовштина и изјава каратктеристичних за Броја 1, Сир Оливера, Јеремију, Грунфа, Роберта Рока или Алана Форда.
Свечано отварање одржаће се у четвртак, 4. јуна 2015. године у 12 часова у просторијама Библиотеке у улици Фране Супила 31Ф.
Изложбу у Специјалној библиотеци отвориће почасни конзул Италије у БиХ, а о изложби и феномену стрипа „Алан Форд“ говориће Дарко Мрган, студент италијанског и српског језика Универзитета у Бањалуци.
Прије наше установе изложба је обишла многе градове Босне и Херцеговине, а из Бањалуке путује у Тузлу.
Позивамо све заинтересоване, кориснике, сараднике и пријатеље Библиотеке да дођу на свечано отварање и уживају уз групу приватних детектива из Цвјећарнице у Петој авенији у Њујорку, конспиративног имена Група ТНТ.