Javna ustanova Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske još jednom ruši barijere i pomjera granice, ovaj put organizovanjem tematske izložbe o kultnom stripu „Alan Ford“, koji ovih dana proslavlja 46. rođendan.
„Alan Ford“ je italijanski komični strip kojeg su stvorili scenarista Lučano Seči (pseudonim Maks Bunker) i crtač Roberto Raviola (pseudonim Magnus), a koji je na ovim prostorima odavno stekao vjerne obožavatelje. Zanimljivo je da je strip postigao relativno mali uspjeh u rodnoj Italiji, dok je u bivšoj Jugoslaviji postigao kultni status, prije svega zahvaljujući prevoditeljskim naporima i odličnoj adaptaciji Nenada Briksija.
Radi se o dvojezičnoj, italijansko-srpskoj postavci koju je obezbijedila Ambasada Republike Italije.
Postavka se sastoji od tridesetak panoa sa izabranim dijelovima najpopularnijih epizoda ovog stripa, uz prateći tekst koji otkriva njegovu istoriju, te izložene originalne primjerke stripova na srpskom i italijanskom jeziku.
Većina pojedinačnih panoa posvećena je po jednom liku iz stripa, te će se svi moći prisjetiti dogodovština i izjava karatkterističnih za Broja 1, Sir Olivera, Jeremiju, Grunfa, Roberta Roka ili Alana Forda.
Svečano otvaranje održaće se u četvrtak, 4. juna 2015. godine u 12 časova u prostorijama Biblioteke u ulici Frane Supila 31F.
Izložbu u Specijalnoj biblioteci otvoriće počasni konzul Italije u BiH, a o izložbi i fenomenu stripa „Alan Ford“ govoriće Darko Mrgan, student italijanskog i srpskog jezika Univerziteta u Banjaluci.
Prije naše ustanove izložba je obišla mnoge gradove Bosne i Hercegovine, a iz Banjaluke putuje u Tuzlu.
Pozivamo sve zainteresovane, korisnike, saradnike i prijatelje Biblioteke da dođu na svečano otvaranje i uživaju uz grupu privatnih detektiva iz Cvjećarnice u Petoj aveniji u Njujorku, konspirativnog imena Grupa TNT.