Učenici IV3  Gimnazije u Banjaluci su 12.02.2018. u 12.30 u prepunoj čitaonici svoje škole pred kolegama i profesorima prezentovali rad i ulogu Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS. Ovo je bila tema koju su izabrali za „Projekat građanin“ / „Ja građanin“ koji se u okviru nastave građanskog obrazovanja svake godine provodi u osnovnim i srednjim školama Bosne i Hercegovine.

Pod budnim okom profesorice Nikolina Erceg Rondović, učenici su ohrabreni da odaberu problem iz svoje zajednice, da istraže postojeće mjere javne politike, da razviju svoja rješenja koja predstavljaju nadležnim institucijama, i da kreiraju akcione planove za implementaciju svojih rješenja.

Učenice Dragana Divljak i Milena Paripović, kao predstavnice svog odjeljenja, u prvom dijelu petnaestominutne usmene prezentaciju koju je pratila i Power Point prezentacija, upoznale su prisutne s nastankom, ustrojstvom i radom Specijalne biblioteke za slijepa i slabovioda lica RS. Drugi dio prezentacije odnosio se na njihov volonterski  doprinos.

Naime učenici IV3 su se tokom posjeta biblioteci u novembru i decembru kroz razgovore sa osobljem i direktorom direktno upoznali s poteškoćama s kojima se biblioteka suočava, u prvom redu s manjkom zaposlenih, te pravcima u kojima bi se mogao unaprijediti njen rad. Odlučili su da svoj doprinos radu biblioteke daju čitanjem knjiga u tonskom studiju biblioteke. Tokom januarskog raspusta gimnazijalci su kao spikeri volonteri snimili dvije zvučne knjige „Priče o osobenjacima i malim ljudima“ Ive Andrića i „Najlepše priče Edgara Poa“.

Pored očiglednog rezulatata u povećanju knjižnog fonda biblioteke, iskustvo volontiranja pozitivno je uticalo i na njih same, poboljšali su dikciju, vokabular, družili se s velikim piscima.

Učenice su pozvale svoje drugove da se pridruže volonterskoj sekciji „Sluhom do vida“ koja bi u kontinuitetu pomagala biblioteci i njenim korisnicima kroz čitanje knjiga.

Učenici na čelu s profesoricom Erceg Rondović izrazili su spremnost i dobru volju za daljom saradnjom na svim poljima koja se ukažu, a u cilju izjednačavanja mogućnosti slijepih i slabovidih lica i njihove integracije u društvo.

Prezentaciju su pratile bibliotekarke Specijalne biblioteke Jelena Radaković i Dragana Božić. Dragana Božić se po završetku zahvalila, prije svega  na izboru teme te pohvalila trud i posvećenost učenika IV3, njihov ozbiljan pristup radu i volontiranju. Uručila im je knjige koje su čitali a koje su u međuvremenu tonski obrađene i uvrštene u fond biblioteke, te potvrdu o volontiranju.

Prezentacija učenika o Specijalnoj biblioteci  je zainteresovala prisutne učenike koji su prilazili s dodatnim pitanjima.

„Projekt građanin“ / „Ja građanin“ učenicima pomaže da postanu odgovorni i informisani mladi ljudi koji kroje svoju budućnost i shvataju pojam i značaj brige i uključenja svih građana u rješavanje problema koji se tiču svih nas.

Učestvovanjem u „Projektu građanin“ učenici su u proteklih 15 godina uspjeli inicirati usvajanje i izmjene zakona na svim nivoima vlasti, uveli su inkluzivno obrazovanje u škole, izgradili školska igrališta, sportske sale i omladinske centre, proveli niz humanitanih i ekoloških akcija u svojim lokalnim zajednicama.