Ученици IV3  Гимназије у Бањалуци су 12.02.2018. у 12.30 у препуној читаоници своје школе пред колегама и професорима презентовали рад и улогу Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС. Ово је била тема коју су изабрали за „Пројекат грађанин“ / „Ја грађанин“ који се у оквиру наставе грађанског образовања сваке године проводи у основним и средњим школама Босне и Херцеговине.

Под будним оком професорице Николина Ерцег Рондовић, ученици су охрабрени да одаберу проблем из своје заједнице, да истраже постојеће мјере јавне политике, да развију своја рјешења која представљају надлежним институцијама, и да креирају акционе планове за имплементацију својих рјешења.

Ученице Драгана Дивљак и Милена Париповић, као представнице свог одјељења, у првом дијелу петнаестоминутне усмене презентацију коју је пратила и Power Point презентација, упознале су присутне с настанком, устројством и радом Специјалне библиотеке за слијепа и слабовиода лица РС. Други дио презентације односио се на њихов волонтерски  допринос.

Наиме ученици IV3 су се током посјета библиотеци у новембру и децембру кроз разговоре са особљем и директором директно упознали с потешкоћама с којима се библиотека суочава, у првом реду с мањком запослених, те правцима у којима би се могао унаприједити њен рад. Одлучили су да свој допринос раду библиотеке дају читањем књига у тонском студију библиотеке. Током јануарског распуста гимназијалци су као спикери волонтери снимили двије звучне књиге „Приче о особењацима и малим људима“ Иве Андрића и „Најлепше приче Едгара Поа“.

Поред очигледног резулатата у повећању књижног фонда библиотеке, искуство волонтирања позитивно је утицало и на њих саме, побољшали су дикцију, вокабулар, дружили се с великим писцима.

Ученице су позвале своје другове да се придруже волонтерској секцији „Слухом до вида“ која би у континуитету помагала библиотеци и њеним корисницима кроз читање књига.

Ученици на челу с професорицом Ерцег Рондовић изразили су спремност и добру вољу за даљом сарадњом на свим пољима која се укажу, а у циљу изједначавања могућности слијепих и слабовидих лица и њихове интеграције у друштво.

Презентацију су пратиле библиотекарке Специјалне библиотеке Јелена Радаковић и Драгана Божић. Драгана Божић се по завршетку захвалила, прије свега  на избору теме те похвалила труд и посвећеност ученика IV3, њихов озбиљан приступ раду и волонтирању. Уручила им је књиге које су читали а које су у међувремену тонски обрађене и уврштене у фонд библиотеке, те потврду о волонтирању.

Презентација ученика о Специјалној библиотеци  је заинтересовала присутне ученике који су прилазили с додатним питањима.

„Пројект грађанин“ / „Ја грађанин“ ученицима помаже да постану одговорни и информисани млади људи који кроје своју будућност и схватају појам и значај бриге и укључења свих грађана у рјешавање проблема који се тичу свих нас.

Учествовањем у „Пројекту грађанин“ ученици су у протеклих 15 година успјели иницирати усвајање и измјене закона на свим нивоима власти, увели су инклузивно образовање у школе, изградили школска игралишта, спортске сале и омладинске центре, провели низ хуманитаних и еколошких акција у својим локалним заједницама.