Едгар Алан По (1809-1849), водећи амерички романтичар, творац је кратке приче, приче тајанства и страве, метафизичког ужаса. За њега је речено да је упознао сваки набор на лицу страха и сваки закутак престрашене душе. Понирао је у тајне људске психе, у поноре несвјесног, халуцинантног, ониричког, с храброшћу невиђеном прије њега, а ријетко и касније.

За Бодлера, писац Гаврана и Црне мачке био је један од највећих књижевних хероја; Достојевски је писао да је По творац фантастичног реализма, ненадмашан у стварању илузије да је стварно оно што је најчуднија фантазија. За Исидору Секулић је пјесник понора.

Осим што је сматран оснивачем детективског жанра, По је важан је и за развој научне фантастике која је тада почела да се пробија у књижевности.

У овој књизи (издање БИГЗ, 1990) на једном мјесту скупљене су најљепше Поове приче: Рукопис пронађен у боци, Пад куће Ушера, Маска црвене смрти, Лигеја, У дубинама Малстрема, Издајничко срце, Бунар и клатно, Овални портрет, Морела, Ћутање, Уморства у улици Морг…

Приче у трајању од 6 сати и 46 минута прочитали су ученици бањалучке Гимназије Ања Докић, Драгана Дивљак, Михаило Вучић, Анђела Бојић, Милица Вујић, Милица Влатковић, Ивона Шукунда и Ивана Перић. Избор обухвата и Запис о приповијеткама Едгара Поа Љубише Јеремића и биљешку о писцу.

Tонска обрада Драгана Божић