Edgar Alan Po (1809-1849), vodeći američki romantičar, tvorac je kratke priče, priče tajanstva i strave, metafizičkog užasa. Za njega je rečeno da je upoznao svaki nabor na licu straha i svaki zakutak prestrašene duše. Ponirao je u tajne ljudske psihe, u ponore nesvjesnog, halucinantnog, oniričkog, s hrabrošću neviđenom prije njega, a rijetko i kasnije.

Za Bodlera, pisac Gavrana i Crne mačke bio je jedan od najvećih književnih heroja; Dostojevski je pisao da je Po tvorac fantastičnog realizma, nenadmašan u stvaranju iluzije da je stvarno ono što je najčudnija fantazija. Za Isidoru Sekulić je pjesnik ponora.

Osim što je smatran osnivačem detektivskog žanra, Po je važan je i za razvoj naučne fantastike koja je tada počela da se probija u književnosti.

U ovoj knjizi (izdanje BIGZ, 1990) na jednom mjestu skupljene su najljepše Poove priče: Rukopis pronađen u boci, Pad kuće Ušera, Maska crvene smrti, Ligeja, U dubinama Malstrema, Izdajničko srce, Bunar i klatno, Ovalni portret, Morela, Ćutanje, Umorstva u ulici Morg…

Priče u trajanju od 6 sati i 46 minuta pročitali su učenici banjalučke Gimnazije Anja Dokić, Dragana Divljak, Mihailo Vučić, Anđela Bojić, Milica Vujić, Milica Vlatković, Ivona Šukunda i Ivana Perić. Izbor obuhvata i Zapis o pripovijetkama Edgara Poa Ljubiše Jeremića i bilješku o piscu.

Tonska obrada Dragana Božić