U koprodukciji Pozorišta mladih Dis i Specijalne bibloteke za slijepa i slabovida lica RS urađena je multimedijalna predstava o Helen Keler, slijepoj i gluvonijemoj američkoj književnici. Naslovnu numeru tumači Borka Tadić. Scenario za predstavu potpisuje Ognjen Bogdanović, a režija je povjerena Novici Bogdanoviću.

Helen Keler (1880-1968)  jedna je od najzanimljivijih žena ikad i nepresušna inspiracija ljudima diljem svijeta. Nesvakidašnji život i iznimno strpljenje urodili su nesvakidašnjim rezultatima. S deset godina Helen je pokušala da proizvodi govor. Mogla je ra­zumjeti ljude. Uspijevala je to dodirom njihovih pokreta usnama. S 14 godina upisala se u specijalnu školu za gluvu djecu i posvetila se učenju jezika. Studirala je strane jezike, a specijalizovala se za engle­sku književnost. U vrijeme studija nastaju i prva njena djela. Autobiografska knjiga „Moj život“ postala je bestseler i pre­vedena je na mnoge jezike. Upoznala je mnoge poznate osobe svoga vremena, a neki od njih smatrali su je pra­vom heroinom. Živjela je u mraku i tišini, ali je pronašla načine kako doživjeti svijet oko sebe. „Znam da je svijet koji vidim svojim prstima živahan,  šaren i zadovoljavajući“, pisala je.
Uz književni rad Helen je bila aktivna u Ame­ričkoj fondaciji za slijepe, ra­dila je na prosvjećivanju i senzibiliziranju javnosti za probleme slijepih i gluvonijemih te na poboljšanju dr­žavne brige za slijepe. U toj je misiji obišla četrdesetak zemalja. Za svoj je rad dobi­la brojna priznanja i počasne titule.

Potkraj svog neobičnog i uzbudljivog života izjavila je: „Slijepa sam ali vidim; gluha sam ali čujem“.

Ova multimedijalna pozorišna predstava rađena je pažljivo i dugo. Realizovali su je glumci Pozorišta mladih Dis i glumci sa invaliditetiom (dve gluve i jedna slijepa osoba). Za video produkciju pobrinula se kuća UNVO Banja Luka.

Predstava je dio projekta „Neuhvatljiva svjetlost“ koji je finansijski podržala Američka ambasada u BiH.

Predstavu trenutno gostuje širom Republike Srpske. Spisak gradova možete pročitati u nastavku:

04.06. Banja Luka, Dis-Teatar, 20,30

05.06. Prijedor, Pozorište Prijedor, 18,00

06.06. Drvar, Škola, 11,00

07.06. Mostar, Mostarski teatar mladih, 16,00

08.06. Trebinje, Dom mladih, 20,00

09.06. Bugojno, KSC, 16,00

10.06. Zenica, BNP, 12,00

11.06. Tuzla, Pozorište mladih, 17,00

12.06. Višegrad, Dom kulture

13.06. Bijeljina, Narodna biblioteka, 14,00

13.06. Zvornik, Narodna biblioteka, 19,00

14.06. Istočno Novo Sarajevo, Kulturni centar, 13,00

15.06. Travnik, Kulturni centar, 19,00

Ulaz na sve programe je besplatan. Predstava traje 40 minuta.

Direktor Specijalne biblioteke Želimir Radinović prisustvovao je izvođenjima u Mostaru, Trebinju, Bijeljini, Zvorniku i Istočnom Sarajevu. Istakao je da je osnovna ideja predstave socijalna uključenost lica sa invaliditetom, u ovom slučaju slijepih i gluvih, njihovim angažovanjem u kulturi. Odlazeći u različite gradove Republike Srpske i saradnjom sa kulturnim centrima i bibliotekama, cilj je razvijati bibliotečku djelatnost, ali i obrazovati publiku.

Boravak u Trebinju, Bijeljini, Zvorniku i Istočnom Sarajevu direktor je iskoristio za posjetu audio braj internet klub čitaonicama (ABIKČ) pri bibliotekama.