У копродукцији Позоришта младих Дис и Специјалне библотеке за слијепа и слабовида лица РС урађена је мултимедијална представа о Хелен Келер, слијепој и глувонијемој америчкој књижевници. Насловну нумеру тумачи Борка Тадић. Сценарио за представу потписује Огњен Богдановић, а режија је повјерена Новици Богдановићу.

Хелен Келер (1880-1968)  једна је од најзанимљивијих жена икад и непресушна инспирација људима диљем свијета. Несвакидашњи живот и изнимно стрпљење уродили су несвакидашњим резултатима. С десет година Хелен је покушала да производи говор. Могла је ра­зумјети људе. Успијевала је то додиром њихових покрета уснама. С 14 година уписала се у специјалну школу за глуву дјецу и посветила се учењу језика. Студирала је стране језике, а специјализовала се за енгле­ску књижевност. У вријеме студија настају и прва њена дјела. Аутобиографска књига „Мој живот“ постала је бестселер и пре­ведена је на многе језике. Упознала је многе познате особе свога времена, а неки од њих сматрали су је пра­вом хероином. Живјела је у мраку и тишини, али је пронашла начине како доживјети свијет око себе. „Знам да је свијет који видим својим прстима живахан,  шарен и задовољавајући“, писала је.
Уз књижевни рад Хелен је била активна у Аме­ричкој фондацији за слијепе, ра­дила је на просвјећивању и сензибилизирању јавности за проблеме слијепих и глувонијемих те на побољшању др­жавне бриге за слијепе. У тој је мисији обишла четрдесетак земаља. За свој је рад доби­ла бројна признања и почасне титуле.

Поткрај свог необичног и узбудљивог живота изјавила је: „Слијепа сам али видим; глуха сам али чујем“.

Ова мултимедијална позоришна представа рађена је пажљиво и дуго. Реализовали су је глумци Позоришта младих Дис и глумци са инвалидитетиом (две глуве и једна слијепа особа). За видео продукцију побринула се кућа УНВО Бања Лука.

Представа је дио пројекта „Неухватљива свјетлост“ који је финансијски подржала Америчка амбасада у БиХ.

Представу тренутно гостује широм Републике Српске. Списак градова можете прочитати у наставку:

04.06. Бања Лука, Дис-Театар, 20,30

05.06. Приједор, Позориште Приједор, 18,00

06.06. Дрвар, Школа, 11,00

07.06. Мостар, Мостарски театар младих, 16,00

08.06. Требиње, Дом младих, 20,00

09.06. Бугојно, КСЦ, 16,00

10.06. Зеница, БНП, 12,00

11.06. Тузла, Позориште младих, 17,00

12.06. Вишеград, Дом културе

13.06. Бијељина, Народна библиотека, 14,00

13.06. Зворник, Народна библиотека, 19,00

14.06. Источно Ново Сарајево, Културни центар, 13,00

15.06. Травник, Културни центар, 19,00

Улаз на све програме је бесплатан. Представа траје 40 минута.

Директор Специјалне библиотеке Желимир Радиновић присуствовао је извођењима у Мостару, Требињу, Бијељини, Зворнику и Источном Сарајеву. Истакао је да је основна идеја представе социјална укљученост лица са инвалидитетом, у овом случају слијепих и глувих, њиховим ангажовањем у култури. Одлазећи у различите градове Републике Српске и сарадњом са културним центрима и библиотекама, циљ је развијати библиотечку дјелатност, али и образовати публику.

Боравак у Требињу, Бијељини, Зворнику и Источном Сарајеву директор је искористио за посјету аудио брај интернет клуб читаоницама (АБИКЧ) при библиотекама.