Поводом завршетка турнеје представе „Чудесна прича о Хелен Келер“, насталој у продукцији Позоришта младих Дис и ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске, у конференцијској сали ЈУ Специјалне библиотеке одржана је прес-конференција.
О самој представи, њеној едукативној и просвјетитељској улози, будући да прати живот слијепе и глувонијеме књижевнице, те искуствима са нетом завршене турнеје у једанаест градова Босне и Херцеговине говорили су главна глумица Борка Тадић, режисер Новица Богдановић и продуцент Желимир Радиновић.

Борка Тадић истакла је професионалност и добру атмосферу која је владала у ансамблу током припреме представе као и током турнеје. Захвалила се Новици Богдановићу што јој је пружио ову прилику и омогућио јој ово јединствено ислуство.

Новица Богдановић изнио је бројке, наиме да је представу у 11 градова видјело 2750 гледалаца, а трупа је током 10-ак дана прешла преко 3000 километара. Представа је играна у позориштима, међу којима је истакао Босанско народно позориште у Зеници, са дугом историјом и једном од љепших сцена, као и у библиотекама, што је посљедница сарадње са Специјалном библиотеком. Богдановић је истакао да представа наставља свој живот, прије свега слиједи још једно извођење у Бањалуци, а затим и учешће на фестивалима те гостовања у региону.

Желимир Радиновић нагласио је да је ова представа само наставак дугогодишње успјешне сарадње са Позориштем младих Дис, започете кроз пројекат Хоризонти. Представа је примјер инклузије, и у много чему пионирска на нашим просторима. Библиотеци је част што је дио ове приче.

Радиновић се потом осврнуо на рад библиотеке и најавио свечаност и округли сто који ће се одржати 3. јула у просторијама библиотеке поводом 13 година од оснивања.

Уз бројне анегдоте са турнеје, будући да су били присутни и глумци из ансамбла, конференција је завршена Боркиним извођењем завршног монолога из представе, у којем каже да су све жене са инвалидитетом Хелен Келер и да све бију своју битку и крче свој пут кроз предрасуде и препреке.