Povodom završetka turneje predstave „Čudesna priča o Helen Keler“, nastaloj u produkciji Pozorišta mladih Dis i JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, u konferencijskoj sali JU Specijalne biblioteke održana je pres-konferencija.
O samoj predstavi, njenoj edukativnoj i prosvjetiteljskoj ulozi, budući da prati život slijepe i gluvonijeme književnice, te iskustvima sa netom završene turneje u jedanaest gradova Bosne i Hercegovine govorili su glavna glumica Borka Tadić, režiser Novica Bogdanović i producent Želimir Radinović.

Borka Tadić istakla je profesionalnost i dobru atmosferu koja je vladala u ansamblu tokom pripreme predstave kao i tokom turneje. Zahvalila se Novici Bogdanoviću što joj je pružio ovu priliku i omogućio joj ovo jedinstveno islustvo.

Novica Bogdanović iznio je brojke, naime da je predstavu u 11 gradova vidjelo 2750 gledalaca, a trupa je tokom 10-ak dana prešla preko 3000 kilometara. Predstava je igrana u pozorištima, među kojima je istakao Bosansko narodno pozorište u Zenici, sa dugom istorijom i jednom od ljepših scena, kao i u bibliotekama, što je posljednica saradnje sa Specijalnom bibliotekom. Bogdanović je istakao da predstava nastavlja svoj život, prije svega slijedi još jedno izvođenje u Banjaluci, a zatim i učešće na festivalima te gostovanja u regionu.

Želimir Radinović naglasio je da je ova predstava samo nastavak dugogodišnje uspješne saradnje sa Pozorištem mladih Dis, započete kroz projekat Horizonti. Predstava je primjer inkluzije, i u mnogo čemu pionirska na našim prostorima. Biblioteci je čast što je dio ove priče.

Radinović se potom osvrnuo na rad biblioteke i najavio svečanost i okrugli sto koji će se održati 3. jula u prostorijama biblioteke povodom 13 godina od osnivanja.

Uz brojne anegdote sa turneje, budući da su bili prisutni i glumci iz ansambla, konferencija je završena Borkinim izvođenjem završnog monologa iz predstave, u kojem kaže da su sve žene sa invaliditetom Helen Keler i da sve biju svoju bitku i krče svoj put kroz predrasude i prepreke.