Дана 06.06.2019. г. у просторијама библиотеке састали си се директор ЈУ Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента Владан Поповић, предсједник Савеза слијепих РС Бранко Сузић и директор ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС Желимир Радиновић.

На почетку трочасовног састанка размијењене су информација о актуелном раду и активностима ових установа тј. организација које се баве проблематиком слијепих и слабовидих лица.

Разговарало се о могућим видовима њихове међусобне сарадње, нарочито у области образовања и културе.

Предложен је нацрт Споразума о међусобној сарадњи који би потписали руководиоци ова три субјекта а закључио би се на период од четири године. Потписнице Споразума обавезале би се да наизмјенично сваке године буду домаћини и технички организатори  образовних, културних, спортских, шаховских и рекреативних сусрета у складу са утврђеним годишњим плановима међусобне сарадње, а чији је циљ подизања квалитета живота и већа укљученост слијепих и слабовидих лица свих узраста у друштвени живот.

Утврђен је План реализације манифестација републичког карактера у којима ће сва три субјекта активно судјеловати и сарађивати.

За 2019. годину  договорене су слиједеће активности: организовање 21. појединачног и 13. екипног првенства слијепих и слабовидих лица РС у куглању крајем августа у Дервенти; обиљежавање Свјетског дана вида и Међународног дана бијелог штапа средином октобра; учешће у манифестацији „Вишњићеви дани“ у Бијељини почетком новембра; обиљежавање Међународног дана лица са инвалидитетом 3.  децембра.

Констатовано је да се питању Маракешког споразума у наредном периоду треба поклонити већа пажња и значај, као и систематизацији Брајевог писма.

Такође договорена је сарадњу са Библиотеком за слијепе Црне Горе и Центром за културу „Хомер“ из Подгорице, који ће почетком октобра гостовати у Бањалуци и Дервенти са позоришном представом.