У сриједу и четвртак, 24. и 25.09.2014, у просторијама Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске одржана је дводневна радионоца о радним правима жена са оштећењем вида и родној равноправности.  Радионица је дио пројекта Специјалне библиотеке, „Од хобија до хљеба“ финансијски подржаног из средстава ФИГАП програма (Програм за имплементацију Гендер акционог плана БиХ). Циљ пројекта је оспособљавање слијепих и слабовидих жена у погледу запошљавања и самозапошљавања, с нагласком на подстицање предузетништва на пољу израде комерцијалних ручних радова и њиховог пласирања на тржиште. Програмом су обухваћене слијепе и слабовиде жене из Бањалуке и Бијељине.
Прва у низу радионица односила се на упознавање жена са правном регулативом у области људских права, родне равноправности и  права жена, са посебним освртом на положај жена са инвалидитетом. Програм је почео у 15 часова и на самом почетку гошће из Бањалуке и Бијељине поздравио је директор Специјалне библиотеке, уједно и координатор пројекта Желимир Радиновић. Потом је услиједио мини концерт инструменталисткиња на флаути, тј. гитари Марије Томић и Сунчице Тркуље.
За радни дио била је задужена стручна сарадница, дипл. правница Вера Бошковић. Слијепе и слабовиде жене добиле су прилику да се упознају са правном регулативом, која их штити, како од дискриминације по основу пола и инвалидитета, тако и из области рада и запошљавања. Представљена им улога Омбудсмена за људска права и могућност да се кроз дописе тражи заштита ове институције. У области рада и запошљавања нагласак је стављен на самозапошљавање, те могућност економског оснаживања кроз рад у области ручне радиности и уопште, самосталног предузетништва. Полазнице су упознате са условима за самостално вођење малог бизниса од регистрације предузетника до стимуланса које могу остварити и као мали предузетници и као особе са инвалидитетом, као и са стимулансима који послодавци могу остваривати уколико запосле особу са инвалидитетом. Такође је представљена и улога Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида, те начин на који је могуће добити потицаје за предузетничку дјелатност од њих.
Своја дугогодишња искуства рада у невладином сектору и удружењу које окупља жене око ручне радиности и тиме им пружа прилику за друштвени ангажман пренијела је Вера Стефановић из Хуманитарног удружења жена „Дуга“ из Бањалуке.
Другог дана радионице Вера Бошковић говорила је о родној равноправности и изједначавању права жена. Говорећи о  дискриминацији по основу пола, представљен је рад Агенције за равноправност полова и Гендер центра РС, преко којих може дјеловати и појединац и организација која штити права одређене групације грађана, те могућности учешћа у креирању Гендер акционих планова у краткорочнијим и дугорочнијим периодима. У тренутно важећем Гендер акционом плану БиХ за 2013-2017. године жене са инвалидитетом нису заступљене у довољној мјери и на адекватан начин, те је радионица послужила и као подстицај женама за препознавање сопствених потреба и окупљање око заједничких циљева за унапређење њиховог статуса.
Кроз радионицу се дошло до спознаје да су пред женама са оштећењем вида бројне потешкоће у остваривању својих права и да им је неопходна адекватна правничка подршка. Библиотека им је обезбиједила и аудио водиче са практичним упутствима за покретање самосталног предузетништва и остваривање права у области рада и запошљавања, гдје су обједињене теме радионице.
Послије радног дијела у 12 часова услиједила је групна посјета полазница радионице Музеју РС, гдје је специјално за њих организован обилазак вриједне поставке Музеја у пратњи  љубазних кустоса. Послије поздравних ријечи директорице Музеја РС Наде Пувачић која је истакла добру сарадњу са Специјалном библиотеком, слијепе и слабовиде полазнице имале су прилику да опипају многобројне вриједне експонате Музеја РС, од фигуре неандерталца, која је изазвала нарочито одушевљење, преко различитих етнографских предмета до пушака из Првог свјетског рата. Слиједећег дана обиљежава се 84 године постојања Музеја РС па је група слијепих и слабодивих жена имала својеврсну премијеру изложбе која се планира поводом овог јубилеја.
Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС још једном је успјела да помјери границе и обједини област социјалне и економске дјелатности, културе и умјетности, уз лијепо дружење и размјену искустава.
Наставак пројекта и наредне радионице планиране су за октобар.