У сриједу и четвртак, 24. и 25.09.2014. у просторијама Библиотеке биће одржан дводневни семинар  у оквиру програма „Од хобија до хљеба“ који је финансијски подржан од стране ФИГАП-а (Програм за имплементацију Гендер акционог плана БиХ ). Наша установа је носилац овог пројекта као институционални партнер. Програм је намијењен едукацији слијепих и слабовидих жена како би стекле вјештине заговарања и остваривања сопствених права, као  вјештине израде комерцијалних ручних радова. Програмом се жели подстаћи женско предузетништво и оснажити жене са оштећењем вида да се активно укључе на тржиште и дугорочно привређују финансијска средства.
Послије уводног састанка одржаног у августу са учесницама из Бањалуке, ово је прва интегрална радионица за учеснице из Бањалуке и Бијељине, два града предвиђена програмом.
Први дан радионице биће посвећен едукацији жена о њиховим радним правима, запошљавању и подстицајима за особе са инвалидитетом. Стручна сарадница представиће „Водич кроз родну равноправност и права жена“, са посебним освртом на изједначавање могућности жена са оштећењем вида, снимљеним за ову прилику у аудио формату. Планира се и његово штампање на брајевом писму. Полазнице радионице биће упознате са процедурама за остваривање права, као и установама које им у томе могу помоћи, те сетом законских прописа и подстицаја за запошљавање и самозапошљавање особа са инвалидитетом.
Други дан радионица има за циљ освјешћивање учесница по питању родне равноправности, како би се оснажиле да повећају своје учешће у организацијама слијепих, у политичком и друштвеном животу, у невладином сектору зарад остваривање једнаких могућности.
По завршетку радионица планира се посјета Музеју РС гдје ће кустос провести слијепе и слабовиде гошће кроз богату поставку Музеја.
Позивамо све заинтересоване вољне да подрже оснаживање жена у остваривању права на равноправност полова да се придруже радионицама. Радионица 24.09. почиње у 15 часова и траје до 18.30. Радионица ће свечано бити отворена концертом Марије Томић и пријатеља. Сљедећег дана активности почињу у 10 часова, а у 12 часова слиједи заједнички одлазак у Музеј РС.