JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske vas poziva da u utorak, 20. novembra u 11 časova i 3o minuta budete dio obilježavanja Međunarodnog dana djeteta.

Ovaj praznik ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1954. godine, nakon čega je, 5 godina kasnije uslijedila i Deklaracija o pravima djeteta i Konvencija iz 1989. godine.

Cilj obilježavanja ovog dana je promovisanje međusobne interakcije i razumijevanja među djecom, te dobrobit djece u cijelom svijetu. Na ovaj dan se skreće i pažnja javnosti na obaveze društva prema djeci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se djeca suočavaju.

Moto ovogodišnjeg Dana djeteta je, Djeca današnjice – Čuvari sutrašnjice (Children of Today – Our Keepers Tomorrow).

U sklopu programa koji Biblioteka organizuje, posjetioci će imati priliku da poslušaju pjesme Selene Berić, koje su dio edicije Jedan pisac – jedna knjiga.

Četrnaestogodišnja Selena je najmlađa autorka edicije u kojoj se predstavila izborom pjesama pod nazivom „Tanka nit“.  U svojim stihovima pjesnikinja posmatra svijet, opisujući ga britko i precizno sa mnogo mašte, humora i često ironije. U isto vrijeme je i nadrealni sanjar jave, kako kaže u jednoj od pjesama, djevojčica koja ne žuri da uđe u svijet odraslih, jer u njemu vidi štošta nelogično i luckasto. Sami nazivi nekih od pjesama ilustrativan su uvid u Selenin svijet:  „Fejsbuk noću“, „Stop ljubljenju na javnim mjestima“, „Prodajem pubertet za bilo šta“, „Nekad hoću“, „Moje fore i moji fazoni“, „Zašto ljudi vole samo klasične stvari“ i druge.

Zvučno izdanje obuhvata autorkin izbor pjesama iz zbirke „Kaputić“(2016) i nekoliko novih pjesama. Knjiga traje 64 minuta, podijenjena je u 48 fajlova, od čega su 47 pjesme a posljednji fajl je informacija o autorki. Urednica tonskog izdanja je Dragana Božić.

Osim stihovima, Dan djeteta u Biblioteci će biti upotpunjen i sa dječijim crtežima i slikama koje nam dolaze iz Škole crtanja za djecu sa i bez invaliditeta.

Ovu Školu pokrenula je 2007. godine organizacija amputiraca UDAS Republike Srpske s ciljem da se na jednom mjestu okupe djeca sa invaliditetom, djeca čiju su članovi porodice osobe sa invaliditetom i djeca bez invaliditeta kako bi se promovisala različitost zasnovana na konceptu poštovanja ljudskih prava.

O Školi crtanja koju predvodi putem teorijske i praktične nastave stručni kadar, a kroz koju je prošlo više od 100 djece sa i bez njega uzrasta od 6 do 18 godina, pričaće predstavnici organizacije UDAS koji će jasnije približiti rad, koncept i misiju škole.