Данас, у 11 часова и 30 минута у просторијама ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС обиљежен је Међународни дан дјетета. Овај датум, који је установила 1954. године Генерална скупштина Уједињених нација прославља се широм свијета како би се указала једнакост међу дјецом – заједништво, њихов просперитет, али и проблеми са којима се дјеца сусрећу, а које треба ријешити због бољег сутра. Управо сутра, односно сутрашњица дио је овогодишњег мота  који гласи Дјеца данашњице – чувари сутрашњице.

У оквиру програма, гости Библиотеке –  ученици Основне школе „Ђурa Јакшић“ из Бања Луке, Озрен Ћосић испред канцеларије Омбдусмана за дјецу Републике Српске, представници организације УДАС и други, имали су прилику да послушају стихове Селене Берић која се својом поезијом представила у едицији Један писац – једна књига.

Четрнаестогодишња Селена је за сада најмлађа књижевница у едицији, која је посудила свој глас Библиотеци, односно прочитала збирку пјесама под називом „Танка нит“.

Аудио књига „Танка нит“ садржи 46 пјесама, од којих се већина нашла у штампаном издању – збирци „Капутић“ из 2015. године, али и нових које ће изаћи у новој ауторкиној књизи“.

Публика  је уживала у пјесмама „Продајем пубертет за било шта“, „Фејсбук ноћу“ „Зашто људи воле обичне ствари“ и другима које се могу послушати и у аудио издању у трајању од 64 минуте.

Програм је додатно употпуњен радовима полазника Школе за цртање и сликање за дјецу са и без инвалидитета. О школи која успјешно ради 11 година  у склопу удружења ампутираца Републике Српске (УДАС)  говорио је Душко Узелац, који је напоменуо да је управо спајање дјеце са и без инвалидитета основни циљ ове школе, односно инклузија која упућује на то да су сва дјеца иста. Такође, Узелац је рекао да су врата школе свима отворена, те да са дјецом по групама ради стручни кадар који се састоји од професора и магистара сликарства и умјетности.

Званични дио програма који је водила библиотекарка Јелена Радаковић завршио се Селениним рецитовањем, након чега су најмлађима уручене поклони – звучне књиге „Танка нит“ Селене Берић, „Безвремене и друге бајке“ Сузане Прпић  и књиге у црном тиску Душка Милуновића које су ђацима донијели представници организације УДАС.

Након дружења са младом пјесникињом и разгледања изложбе, ђаци из ОШ „Ђура Јакшић“ заједно са наставницом српског језика и књижевности Слободанком Ружичић упутили су се у разгледање библиотеке, па су тако између осталог сазнали шта је то брајево писмо и како изгледају књиге за лица са оштећеним видом, како изгледа тонски студио и колико времена је потребно да једна штампана књига постане звучна.

Књига Селене Берић „Танка нит“ се већ од данас може позајмити из Библиотеке која ће, и у наредном периоду настојати да се посвети дјечијој књижевности и да буде домаћин сличним догађајима који ће додатно оплеменити и обогатити рад установе.