Danas, u 11 časova i 30 minuta u prostorijama JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS obilježen je Međunarodni dan djeteta. Ovaj datum, koji je ustanovila 1954. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija proslavlja se širom svijeta kako bi se ukazala jednakost među djecom – zajedništvo, njihov prosperitet, ali i problemi sa kojima se djeca susreću, a koje treba riješiti zbog boljeg sutra. Upravo sutra, odnosno sutrašnjica dio je ovogodišnjeg mota  koji glasi Djeca današnjice – čuvari sutrašnjice.

U okviru programa, gosti Biblioteke –  učenici Osnovne škole „Đura Jakšić“ iz Banja Luke, Ozren Ćosić ispred kancelarije Ombdusmana za djecu Republike Srpske, predstavnici organizacije UDAS i drugi, imali su priliku da poslušaju stihove Selene Berić koja se svojom poezijom predstavila u ediciji Jedan pisac – jedna knjiga.

Četrnaestogodišnja Selena je za sada najmlađa književnica u ediciji, koja je posudila svoj glas Biblioteci, odnosno pročitala zbirku pjesama pod nazivom „Tanka nit“.

Audio knjiga „Tanka nit“ sadrži 46 pjesama, od kojih se većina našla u štampanom izdanju – zbirci „Kaputić“ iz 2015. godine, ali i novih koje će izaći u novoj autorkinoj knjizi“.

Publika  je uživala u pjesmama „Prodajem pubertet za bilo šta“, „Fejsbuk noću“ „Zašto ljudi vole obične stvari“ i drugima koje se mogu poslušati i u audio izdanju u trajanju od 64 minute.

Program je dodatno upotpunjen radovima polaznika Škole za crtanje i slikanje za djecu sa i bez invaliditeta. O školi koja uspješno radi 11 godina  u sklopu udruženja amputiraca Republike Srpske (UDAS)  govorio je Duško Uzelac, koji je napomenuo da je upravo spajanje djece sa i bez invaliditeta osnovni cilj ove škole, odnosno inkluzija koja upućuje na to da su sva djeca ista. Takođe, Uzelac je rekao da su vrata škole svima otvorena, te da sa djecom po grupama radi stručni kadar koji se sastoji od profesora i magistara slikarstva i umjetnosti.

Zvanični dio programa koji je vodila bibliotekarka Jelena Radaković završio se Seleninim recitovanjem, nakon čega su najmlađima uručene pokloni – zvučne knjige „Tanka nit“ Selene Berić, „Bezvremene i druge bajke“ Suzane Prpić  i knjige u crnom tisku Duška Milunovića koje su đacima donijeli predstavnici organizacije UDAS.

Nakon druženja sa mladom pjesnikinjom i razgledanja izložbe, đaci iz OŠ „Đura Jakšić“ zajedno sa nastavnicom srpskog jezika i književnosti Slobodankom Ružičić uputili su se u razgledanje biblioteke, pa su tako između ostalog saznali šta je to brajevo pismo i kako izgledaju knjige za lica sa oštećenim vidom, kako izgleda tonski studio i koliko vremena je potrebno da jedna štampana knjiga postane zvučna.

Knjiga Selene Berić „Tanka nit“ se već od danas može pozajmiti iz Biblioteke koja će, i u narednom periodu nastojati da se posveti dječijoj književnosti i da bude domaćin sličnim događajima koji će dodatno oplemeniti i obogatiti rad ustanove.