Умјетнички камп младих „Позориште гради личност“, који, према ријечима организатора – Позоришта младих Дис, новим искуствима доприноси сагледавању садашњости и постизању бољег међусобног разумијевања, затворен је у суботу 12. новембра у Дому омладине учешћем књижевнице Борке Тадић и директора ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске Желимира Радиновића.

Домаћин и модератор овог скупа, директор Позоришта младих ДИС Новица Богдановић присутне је упознао са радом и настојањима Специјалне библиотеке, а затим и са њеним директором, који се надовезао и у уводном излагању посебно осврнуо на значај пријатеља библиотеке за њен рад и промоцију, како у јавности Републике Српске и БиХ,  тако и у региону.

Овом приликом књижевница Борка Тадић, дугогодишња сарадница Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске, представила је учесницима кампа свој књижевни опус кроз хумореску, фрагменте монодраме „У знаку бијелог штапа“ и  поезију. Наступ слијепе књижевнице пропраћен је салвама смијеха, позитивним вибрацијама и на крају громогласним дуготрајним аплаузом. Услиједила су бројна обраћања, пропраћена отвореним емоцијама те договор за скорашње поновно виђење кроз заједнички цјеловечерњи наступ на јавној сцени.

Камп је трајао од 9. до 12. новембра, а водитељи радионица су били: Сеад Ђулић, редитељ; Душан Урошевић, диригент; Огњен Богдановић, драматург; Желимир Радиновић, новинар. Ријеч је о пројекту  PATH (Peace Action Through Theatre), који служи  за развој и примјену методе за унапређење интеркултурних вјештина младих у БиХ заснованих на креативној драми, уз партнерску сарадњу стручњака из Центра за драмски одгој БиХ.

Камп је окупио око 30 учесника из 16 градова Републике Српске и Федерације БиХ: Требиња, Љубиња, Мостара, Коњица, Бугојна, Велике Кладуше, Вишеграда, Какња, Ради се о младим професорима лингвистима, сценографима, глумцима.

Гостима су представљене заједничке специфичне културне активности Позоришта младих ДИС Бањалука и Јавне установе Специјална библиотека за сијепа и слабовида лица Републике Српске у виду сижеа пројекта  „Хоризонти“ којим се настоји  грађане Републике Српске и региона укључити  у разбијање предрасуда о могућностима слијепе и слабовиде популације у културном и образовом смислу. Такође, настоје се укључити представници институција, установа и организација у заједници, који могу  имати  утицаја на рјешавање проблема са којима живе слијепе и слабовиде особе.

До сада се догодило 10 сусрета у 5 градова који су подразумијевали слиједеће активности:

  1. Специјализовану инклузивну позоришну представу,
  2. Фестивалски наступ слијепих,
  3. Представљање едиције Специјалне библиотеке „Један писац, једна књига“, тј. промовисање младих писаца
  4. Представљање достигнућа ЈУ CБССРС, њена улога у Републици Српској и региону  и презентација програма, сарадњи и могућности
  5. Округли сто и мониторинг заједничких могућности.

Кроз културне  активности и допринос у организацији самог кампа, са поносом можемо истаћи да се догодио још један Хоризонт, чији је један од основних циљева подизање свијести о важности културе, различитости и побољшање информисаности о слијепој и слабовидој популацији, као саставном дијелу наше заједнице, те њиховим потенцијалима.