Umjetnički kamp mladih „Pozorište gradi ličnost“, koji, prema riječima organizatora – Pozorišta mladih Dis, novim iskustvima doprinosi sagledavanju sadašnjosti i postizanju boljeg međusobnog razumijevanja, zatvoren je u subotu 12. novembra u Domu omladine učešćem književnice Borke Tadić i direktora JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske Želimira Radinovića.

Domaćin i moderator ovog skupa, direktor Pozorišta mladih DIS Novica Bogdanović prisutne je upoznao sa radom i nastojanjima Specijalne biblioteke, a zatim i sa njenim direktorom, koji se nadovezao i u uvodnom izlaganju posebno osvrnuo na značaj prijatelja biblioteke za njen rad i promociju, kako u javnosti Republike Srpske i BiH,  tako i u regionu.

Ovom prilikom književnica Borka Tadić, dugogodišnja saradnica Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, predstavila je učesnicima kampa svoj književni opus kroz humoresku, fragmente monodrame „U znaku bijelog štapa“ i  poeziju. Nastup slijepe književnice propraćen je salvama smijeha, pozitivnim vibracijama i na kraju gromoglasnim dugotrajnim aplauzom. Uslijedila su brojna obraćanja, propraćena otvorenim emocijama te dogovor za skorašnje ponovno viđenje kroz zajednički cjelovečernji nastup na javnoj sceni.

Kamp je trajao od 9. do 12. novembra, a voditelji radionica su bili: Sead Đulić, reditelj; Dušan Urošević, dirigent; Ognjen Bogdanović, dramaturg; Želimir Radinović, novinar. Riječ je o projektu  PATH (Peace Action Through Theatre), koji služi  za razvoj i primjenu metode za unapređenje interkulturnih vještina mladih u BiH zasnovanih na kreativnoj drami, uz partnersku saradnju stručnjaka iz Centra za dramski odgoj BiH.

Kamp je okupio oko 30 učesnika iz 16 gradova Republike Srpske i Federacije BiH: Trebinja, Ljubinja, Mostara, Konjica, Bugojna, Velike Kladuše, Višegrada, Kaknja, Radi se o mladim profesorima lingvistima, scenografima, glumcima.

Gostima su predstavljene zajedničke specifične kulturne aktivnosti Pozorišta mladih DIS Banjaluka i Javne ustanove Specijalna biblioteka za sijepa i slabovida lica Republike Srpske u vidu sižea projekta  „Horizonti“ kojim se nastoji  građane Republike Srpske i regiona uključiti  u razbijanje predrasuda o mogućnostima slijepe i slabovide populacije u kulturnom i obrazovom smislu. Takođe, nastoje se uključiti predstavnici institucija, ustanova i organizacija u zajednici, koji mogu  imati  uticaja na rješavanje problema sa kojima žive slijepe i slabovide osobe.

Do sada se dogodilo 10 susreta u 5 gradova koji su podrazumijevali slijedeće aktivnosti:

  1. Specijalizovanu inkluzivnu pozorišnu predstavu,
  2. Festivalski nastup slijepih,
  3. Predstavljanje edicije Specijalne biblioteke „Jedan pisac, jedna knjiga“, tj. promovisanje mladih pisaca
  4. Predstavljanje dostignuća JU CBSSRS, njena uloga u Republici Srpskoj i regionu  i prezentacija programa, saradnji i mogućnosti
  5. Okrugli sto i monitoring zajedničkih mogućnosti.

Kroz kulturne  aktivnosti i doprinos u organizaciji samog kampa, sa ponosom možemo istaći da se dogodio još jedan Horizont, čiji je jedan od osnovnih ciljeva podizanje svijesti o važnosti kulture, različitosti i poboljšanje informisanosti o slijepoj i slabovidoj populaciji, kao sastavnom dijelu naše zajednice, te njihovim potencijalima.