Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, представници Библиотеке посјетили су јуче 4. децембра заједно са својим корисницима и члановима Градске организације слијепих Бањалука Музеј Републике Српске.

Након поздрава добродошлице од стране стручног особља Музеја, присутнима се обратио директор Музеја Миладин Савић који је изразио задовољство због вишегодишње сарадње са Библиотеком, те нагласио да су врата Музеја увијек отворена нарочито кад су у питању овако значајан датум који промовише права лица са инвалидитетом.

Директор Библиотеке Желимир Радиновић се захвалио на ријечима добродошлице и рекао да је и ова посјета плод сарадње између јавних установа из области и културе и да је као таква веома важна јер у исто вријеме промовише рад и музеја и библиотеке, али и скреће пажњу на задовољавање културних потреба особа са потешкоћама.

Виши музејски педагог Наташа Ного у првом дијелу програма који је припремио Музеј упознала је присутне са одјељењима и сталним поставкама музеја које чине накит старог доба, посуђе, оружје и народне ношње, док је у другом дијелу кустос историчар Остоја Раилић рекао нешто више о Врбаској бановини, првом и другом свјетском рату, али и о изложби о Јасеновцу која чини сталну поставку музеја од 2007. године.

Међународни дан особа са инвалидитетом обиљежава се у свијету од 1981. године, односно од 1992. године када су Уједињене Нације званично прогласиле 3. децембар као дан када се скреће пажња на права, потребе и једнакост лица са инвалидитетом.
Овогодишњи слоган Међународног дана особа са инвалидитетом је „Оснаживање особа са инвалидитетом и осигурање инклузивности и једнакости“.