Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, predstavnici Biblioteke posjetili su juče 4. decembra zajedno sa svojim korisnicima i članovima Gradske organizacije slijepih Banjaluka Muzej Republike Srpske.

Nakon pozdrava dobrodošlice od strane stručnog osoblja Muzeja, prisutnima se obratio direktor Muzeja Miladin Savić koji je izrazio zadovoljstvo zbog višegodišnje saradnje sa Bibliotekom, te naglasio da su vrata Muzeja uvijek otvorena naročito kad su u pitanju ovako značajan datum koji promoviše prava lica sa invaliditetom.

Direktor Biblioteke Želimir Radinović se zahvalio na riječima dobrodošlice i rekao da je i ova posjeta plod saradnje između javnih ustanova iz oblasti i kulture i da je kao takva veoma važna jer u isto vrijeme promoviše rad i muzeja i biblioteke, ali i skreće pažnju na zadovoljavanje kulturnih potreba osoba sa poteškoćama.

Viši muzejski pedagog Nataša Nogo u prvom dijelu programa koji je pripremio Muzej upoznala je prisutne sa odjeljenjima i stalnim postavkama muzeja koje čine nakit starog doba, posuđe, oružje i narodne nošnje, dok je u drugom dijelu kustos istoričar Ostoja Railić rekao nešto više o Vrbaskoj banovini, prvom i drugom svjetskom ratu, ali i o izložbi o Jasenovcu koja čini stalnu postavku muzeja od 2007. godine.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se u svijetu od 1981. godine, odnosno od 1992. godine kada su Ujedinjene Nacije zvanično proglasile 3. decembar kao dan kada se skreće pažnja na prava, potrebe i jednakost lica sa invaliditetom.
Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom je „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti“.