У Музеју савремене уметности у Београду је је 26.6.2019. године у оквиру изложбе „У додиру са“ организована прва панел дискусија у Србији о аудио-визуелној приступачности медијских садржаја, нарочито о аудио дескрипцији.

Учесници панела су били представници Савеза слепих Србије, Бранка Бркић, секретарка Савеза Слепих Србије и Борис Дончић, библиотекар и уредник у студију библиотеке „Милан Будимир“, модератор и један од иницијатора панела, Бранко Матић, оснивач удружења „Хомер“ и првог фестивала синхронизованих и адапританих филмова за слијепе и слабовиде, Ива Омрчен, аутор емисије „Место за нас“ на Јавном сервису РТС, Видан Данковић из Удружења за ревизију приступачности и Виолета Влашки, аудио дескриптор.

У дискусији су учествовали сами корисници адаптираних аудио-визуелних садржаја, представници РЕМ-а и представници РТВ Војводине. Гост на панелу је био и директор ЈУ Специјалне библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске Желимир Радиновић.

Анализиран је извјештај Регулационог тијела о приступачности аудио-визуелних садржаја за особе са инвалидитетом, нарочито за особе са оштећеним слухом и видом. Према резултатима извјештаја у Србији се у јако малом проценту прилагођавају садржаји титловањем за особе са оштећеним слухом а према примједбама удружења глувих и наглувих, и постојећи титлови нису најбоље прилагођени. У јако малом проценту се, углавном информативни програми, преводе на знаковни језик.

Што се тиче аудио дескрипције, од 2016. године ниједан садржај на медијима није прилагођен особама са оштећеним видом.

На панелу је презентована ситуација у вези са аудио-визуелном превођењу у Европи и окружењу, законској регулативи на европском нивоу и националном нивоу неколико земаља. Такође су се учесници упознали са научним истраживањем аудио дескрипције у Европи и симултаном развоју науке и праксе. Представљен је добар примјер сарадње науке и праксе на примјеру РТВ Словеније и њиховој платформи Достопно.

Закључак је да програмски савјети телевизија са националном фреквенцијом треба да прате упутства РЕМ-а и закључака НООИС-а.

О приступачности медијских садржаја (телевизије, мобилних апарата, интернет страница) особама са инвалидитетом у Босни и Херцеговини говорило се на састанку одржаном у хотелу „Босна“ у Бањалуци 11.06.2019, када су представници ICVA-е (Иницијатива и цивилна акција) из Сарајева
уприличили састанак са представницима слијепих и слабоводих лица у Републици Српској. Састанку су, измеђи осталих, присуствовали директор Специјалне библиотеке Желимир Радиновић и библиотекарка Драгана Божић. Такође је констатовано лоше стање у пракси, предложена су побољшања и конкретна рјешења која ће се кроз заговарачке активности адресирати одговорним тијелима (РАК, јавни сервиси, министарства). Нешто раније сличан округли сто уприличен је и са представницима глувих и наглувих лица у Републици Српској.