U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu je je 26.6.2019. godine u okviru izložbe „U dodiru sa“ organizovana prva panel diskusija u Srbiji o audio-vizuelnoj pristupačnosti medijskih sadržaja, naročito o audio deskripciji.

Učesnici panela su bili predstavnici Saveza slepih Srbije, Branka Brkić, sekretarka Saveza Slepih Srbije i Boris Dončić, bibliotekar i urednik u studiju biblioteke „Milan Budimir“, moderator i jedan od inicijatora panela, Branko Matić, osnivač udruženja „Homer“ i prvog festivala sinhronizovanih i adapritanih filmova za slijepe i slabovide, Iva Omrčen, autor emisije „Mesto za nas“ na Javnom servisu RTS, Vidan Danković iz Udruženja za reviziju pristupačnosti i Violeta Vlaški, audio deskriptor.

U diskusiji su učestvovali sami korisnici adaptiranih audio-vizuelnih sadržaja, predstavnici REM-a i predstavnici RTV Vojvodine. Gost na panelu je bio i direktor JU Specijalne biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske Želimir Radinović.

Analiziran je izvještaj Regulacionog tijela o pristupačnosti audio-vizuelnih sadržaja za osobe sa invaliditetom, naročito za osobe sa oštećenim sluhom i vidom. Prema rezultatima izvještaja u Srbiji se u jako malom procentu prilagođavaju sadržaji titlovanjem za osobe sa oštećenim sluhom a prema primjedbama udruženja gluvih i nagluvih, i postojeći titlovi nisu najbolje prilagođeni. U jako malom procentu se, uglavnom informativni programi, prevode na znakovni jezik.

Što se tiče audio deskripcije, od 2016. godine nijedan sadržaj na medijima nije prilagođen osobama sa oštećenim vidom.

Na panelu je prezentovana situacija u vezi sa audio-vizuelnom prevođenju u Evropi i okruženju, zakonskoj regulativi na evropskom nivou i nacionalnom nivou nekoliko zemalja. Takođe su se učesnici upoznali sa naučnim istraživanjem audio deskripcije u Evropi i simultanom razvoju nauke i prakse. Predstavljen je dobar primjer saradnje nauke i prakse na primjeru RTV Slovenije i njihovoj platformi Dostopno.

Zaključak je da programski savjeti televizija sa nacionalnom frekvencijom treba da prate uputstva REM-a i zaključaka NOOIS-a.

O pristupačnosti medijskih sadržaja (televizije, mobilnih aparata, internet stranica) osobama sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini govorilo se na sastanku održanom u hotelu „Bosna“ u Banjaluci 11.06.2019, kada su predstavnici ICVA-e (Inicijativa i civilna akcija) iz Sarajeva
upriličili sastanak sa predstavnicima slijepih i slabovodih lica u Republici Srpskoj. Sastanku su, izmeđi ostalih, prisustvovali direktor Specijalne biblioteke Želimir Radinović i bibliotekarka Dragana Božić. Takođe je konstatovano loše stanje u praksi, predložena su poboljšanja i konkretna rješenja koja će se kroz zagovaračke aktivnosti adresirati odgovornim tijelima (RAK, javni servisi, ministarstva). Nešto ranije sličan okrugli sto upriličen je i sa predstavnicima gluvih i nagluvih lica u Republici Srpskoj.