„Убице економија су високо плаћени професионалци који обмањују земље широм света и узимају им милијарде долара. Користе се лажним финансијским извештајима, намештеним изборима, подмићивањем, уценама и убиствима.“ Џон Перкинс

Џон Перкинс је бивши убица економија. Његов задатак био је да убиједи земље од стратешке важности САД-у, све од Индонезије до Панаме, да прихвате огромне позајмице од Америке, које би им помогле у развоју инфраструктуре, као и да се осигура да за све те пројекте буду унајмљене искључиво америчке компаније. Оковане огромним дуговима, те земље би затим потпадале под контролу америчке владе, Свјетске банке и осталих америчких агенција које су наводно пружале помоћ, а у ствари су диктирале услове отплаћивања дуга и малтретилале иностране владе док им се ове не би покориле.

У овим запањујућим мемоарима, Џон Перкинс прича о свом путовању од вољног слуге империје до страственог адвоката потлачених.

Ова изванредна, истинита прича открива сплетке, корупцију и активности америчке владе о којима се врло мало зна, а које остављају страшне посљедице на америчку демократију, као и на остатак свијета.

Штампано издање објавила је издавачка кућа Плато, Београд, 2012. године. Имајући у виду тему и идеју књиге уредница Наташа Анђелковић повјерила је превод групи младих људи, „који ће бити симболични (а и дословни) весници промена и масовности која треба да обухвати ову књигу“, па је свако од њих 21 превео различита поглавља књиге.

По истом узору, звучно издање прочитали су ученици бањалучке Гимназије: Теодора Миловановић, Исидора Џомбић, Миа Жабић, Маја Марјановић, Јована Моравац, Јелена Петровић и  Дуња Јањић.

Волонтерско читање у Специјалној библиотеци дио је пројекта „Ја грађанин“ из предмета Демократија и људска права. Ово је друга година да су гимназијалци као тему пројекта одабрали нашу установу и кроз улогу спикера допринијели њеном књижном фонду.

Звучна књига подијељена је у 39 нумерисаних фајлова и траје 8 сатa и 18 минута.

Текст тонски обрадила Драгана Божић