„Ubice ekonomija su visoko plaćeni profesionalci koji obmanjuju zemlje širom sveta i uzimaju im milijarde dolara. Koriste se lažnim finansijskim izveštajima, nameštenim izborima, podmićivanjem, ucenama i ubistvima.“ Džon Perkins

Džon Perkins je bivši ubica ekonomija. Njegov zadatak bio je da ubijedi zemlje od strateške važnosti SAD-u, sve od Indonezije do Paname, da prihvate ogromne pozajmice od Amerike, koje bi im pomogle u razvoju infrastrukture, kao i da se osigura da za sve te projekte budu unajmljene isključivo američke kompanije. Okovane ogromnim dugovima, te zemlje bi zatim potpadale pod kontrolu američke vlade, Svjetske banke i ostalih američkih agencija koje su navodno pružale pomoć, a u stvari su diktirale uslove otplaćivanja duga i maltretilale inostrane vlade dok im se ove ne bi pokorile.

U ovim zapanjujućim memoarima, Džon Perkins priča o svom putovanju od voljnog sluge imperije do strastvenog advokata potlačenih.

Ova izvanredna, istinita priča otkriva spletke, korupciju i aktivnosti američke vlade o kojima se vrlo malo zna, a koje ostavljaju strašne posljedice na američku demokratiju, kao i na ostatak svijeta.

Štampano izdanje objavila je izdavačka kuća Plato, Beograd, 2012. godine. Imajući u vidu temu i ideju knjige urednica Nataša Anđelković povjerila je prevod grupi mladih ljudi, „koji će biti simbolični (a i doslovni) vesnici promena i masovnosti koja treba da obuhvati ovu knjigu“, pa je svako od njih 21 preveo različita poglavlja knjige.

Po istom uzoru, zvučno izdanje pročitali su učenici banjalučke Gimnazije: Teodora Milovanović, Isidora Džombić, Mia Žabić, Maja Marjanović, Jovana Moravac, Jelena Petrović i  Dunja Janjić.

Volontersko čitanje u Specijalnoj biblioteci dio je projekta „Ja građanin“ iz predmeta Demokratija i ljudska prava. Ovo je druga godina da su gimnazijalci kao temu projekta odabrali našu ustanovu i kroz ulogu spikera doprinijeli njenom knjižnom fondu.

Zvučna knjiga podijeljena je u 39 numerisanih fajlova i traje 8 sata i 18 minuta.

Tekst tonski obradila Dragana Božić