Поводом јубилеја, 13 година од  оснивања,  ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске обиљежиће овај догађај округлим столом и скромном  свечаношћу, који ће се одржати 05.07.2019. у 10.30 часова у просторијама Библиотеке.

Том приликом биће потписан раније најаваљени Споразум  о међусобној сарадњи између ЈУ Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента, Савеза слијепих РС и ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС.

Детаљи споразума утврђени су на састанку одржаном у Специјалној библиотеци 06.06.2019. између директора и предсједника поменутих установа и организације – Владана Поповића, Бранка Сузића и Желимира Радиновића. Споразум ће озваничити план реализације образовних, културних и спортских манифестација у којима ће сва три субјекта активно судјеловати и сарађивати, а чији је циљ подизања квалитета живота и већа укљученост слијепих и слабовидих лица свих узраста у друштвени живот.

Прва у низу заједничких активности је и овај округли сто на коме ће се говорити о достигнућима Маракешког споразума у БиХ те систематизацији Брајевог писма.

Бранко Сузић, предсједник Савеза слијепих Републике Српске, упознаће присутне са тренутним стањем у вези са ратификацијом Маракешког споразума у Босни и Херцеговини.

Желимир Радиновић говориће о улози библиотека у процесу доступности знања, информација и лијепе књижевности лицима која не могу читати стандардну штампу.

Владан Поповић, директор Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента, из свог угла представиће значај Маракешког споразума у образовању.

Јовица Радановић, тифлограф-графолог у Специјалној библиотеци, говориће о систематизацији Брајевог писма и проблематици у вези с тим.

На округлом столу очекује се присуство представника Градске организације слијепих Бањалука, Универзитетског центра за помоћ студентима са посебним потребама, Министарства просвјете и културе РС, Града Бањалуке, Републичког педагошког завода РС и других субјеката којих се тиче ова тематика.

Позивамо све заинтересоване, сараднике и пријатеље библиотеке да присуствују округлом столу и свечаном ручку који ће услиједити.

Подсјећамо да је одлуком Владе Републике Српске на сједници одржаној 13. јула 2006. године Библиотека основана.