Човек, ипак, треба да је веран себи,

Да сопствени живот свој издао не би,

К’о ни звезде путе по којима круже.

(„Порука“, Сима Пандуровић)

Стихови великог српског пјесника Симе Пандуровића тема су овогодишњег литерарног конкурса ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

У овој по много чему необичној и неизвјесној 2020. години, у којој се навршава и 60 година од смрти Симе Пандуровића, људи широм свијета окренули су се управо себи и свом унутрашњем свијету. Иза нас је година промишљања, суочавања, успоравања. Шта смо на том путу научили, о себи, о другима, о свијету? Шта вама говоре поменути стихови из пјесме „Порука“? Подијелите своја размишљања с нама.

Специјална библиотека спрема и Брајево и звучно издање Пандуровићевих пјесама, чији излазак ће пратити проглашење побједника конкурса, чиме на још један начин желимо да одамо част овом пјеснику, естетичару, есејисти, критичару, драмском писцу и преводиоцу и упознамо наше кориснике с његовим дјелом.

Конкурс је отворен од 30. октобра до 30. децембра 2020. године и за исти важе сљедећа правила:

  • На конкурс се могу слати радови из свих књижевних жанрова и родова
  • Једна особа може послати само један рад
  • Пријављени радови могу бити дужине највише до  пет (5) страница  у А4 формату, тј. у фонту величине 12 у електронској форми
  • Радови који су раније објављени неће бити узети у обзир
  • Право на конкурс имају сва заинтересована лица са говорног подручја бивше Југославије.

Радове  благовремено слати на адресу библиотеке, Фране Супила 31ф, 78 000 Бањалука или на и-мејл konkurs.bsrs@mail.com

Рад се означава шифром, а податке о аутору и рјешење шифре доставити у посебној коверти или засебном и-мејлу.

По завршетку конкурса стручни жири, у саставу професор српског језика, предсједница Удружења лектора Републике Српске  Александра Савић, спикерка Драгица Вукало и библиотекарка Драгана Божић прегледаће радове и издвојити три најбоља. Ауторима побједничких радова слиједи новчана награда, али и објављивање у посебној публикацији на црном тиску, у звучном часопису „Хомер“ и у часопису на Брајевом писму „Ријечи у прстима“.

СРЕЋНО СВИМА!