Пред залазак сунца, у суботу, 9. новембра 1918, врховни  командант  српске  војске и вршилац краљевске  власти, регент Александар Карађорђевић, стигао је у ослобођени Београд. Требало је да у престоницу дође два дана раније, али је замољен да сачека док се не рашчисте барем централне улице порушеног и спаљеног града, док се не поправе покидане телефонске линије и док се, што није било неважно, не пронађе и опреми нека пристојна кућа за престолонаследника, јер су оба краљевска двора, и Стари и Нови, била тешко оштећена.

 У Београд је ујахао на коњу, у већ избледелој маслинастој униформи  пешадијског  пуковника,  у  којој  је,  као  младић  од  двадесет  и  четири  године,  1912. повео  трупе  на Отоманску империју, годину дана касније поразио и бугарску војску, а наредног лета, кад је његов отац, краљ Петар, због болести и старости, на сина престолонаследника пренео краљлевска овлашћења…

Нова књига Вука Драшковића „Александар од Југославије“ преиспитује историјска дешавања у периоду од стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца до атентата у Марсељу 1934. године.

Без уљепшавања и омаложавања, аутор нам износи унутрашњу борбу и дилеме регента и краља Александра I Карађорђевића, прослављеног врховног комаданта Српске војске у Великом рату, који нам, у једној драматичној исповијести, износи своју визију државе, већ тада угрожене многим пукотинама.

Звучну књигу у трајању од 9 сати и 46 минута прочитала је Драгица Вукало, а тонски обрадила Јелена Радаковић.