U Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica Republike Srpske kulturno-umjetničkim programom tradicionalno je obilježen Međunarodni dan bijelog štapa.

Da pokažu svoje umijeće imali su slijepi i slabovodi umjetnici, ali i prijatelji pjesnici koji se redovno odazivaju na manifestacije slijepih.

Program je otvorio pjesnik Nebojša Kuruzović, koji je u svojoj tački vješto izmiješao humor stendap komičara i nježne ljubavne pjesme. Borka Tadić izrecitovala je tri pjesme, a onda je maestralno izvela pjesmu „A što ti je, mila kćeri“ dok ju je na gitari pratio Boris Ivanković.

Po prvi put u biblioteci je nastupio pjesnik Zoran Grumić iz Prnjavora, koji se predstavio izabranim pjesmama iz svog bogatog opusa, naišavši na topao prijem publike.

Nastup Borisa Ivankovića bio je mali muzički intermeco, gdje je on uz gitaru otpjevao dvije sopstvene i dvije pjesme drugih autora.

Za kraj programa ostavljen je nastup pjesnika i satiričara Miladina Berića, starog znanca i prijatelja, koji je i ovaj put opravdao svoju reputaciju zvijezde na našim manifestacijama, izazvavši salve smijeha svojim pronicljivim aforizmima i šaljivim pjesmama.

Publika je, u nešto više od sat vremena trajanja manifestacije, imala priliku uživati u kvalitetnom, sadržajnom i raznovrsnom programu. Voditelj programa bila je Dragana Božić. Publiku su činili predstavnici Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Gradske uprave, Centra za socijalni rad, Specijalne biblioteke, Saveza slijepih i udruženja slijepih.

Zahvaljujemo se Gradskoj organizaciji slijepih i slabovidih Banjaluka na organizaciji.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. oktobra širom svijeta, odlukom Generalne skupštine Svjetske organizacije slijepih iz 1992. godine. U Republici Srpskoj slavi se od 1997. godine.

Bijeli štap je simbol nastojanja slijepih ljudi da se samostalno kreću i dostignu što veći nivo samostalnosti u obrazovanju, radu i svakodnevnom životu.

Cilj obilježavanja ovog datuma je isticanje sposobnosti i uspjeha slijepih i odavanje poštovanja mnogim doprinosima koje su oni dali društvu.