У Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица Републике Српске културно-умјетничким програмом традиционално је обиљежен Међународни дан бијелог штапa.

Да покажу своје умијеће имали су слијепи и слабоводи умјетници, али и пријатељи пјесници који се редовно одазивају на манифестације слијепих.

Програм је отворио пјесник Небојша Курузовић, који је у својој тачки вјешто измијешао хумор стендап комичара и њежне љубавне пјесме. Борка Тадић изрецитовала је три пјесме, а онда је маестрално извела пјесму „А што ти је, мила кћери“ док ју је на гитари пратио Борис Иванковић.

По први пут у библиотеци је наступио пјесник Зоран Грумић из Прњавора, који се представио изабраним пјесмама из свог богатог опуса, наишавши на топао пријем публике.

Наступ Бориса Иванковића био је мали музички интермецо, гдје је он уз гитару отпјевао двије сопствене и двије пјесме других аутора.

За крај програма остављен је наступ пјесника и сатиричара Миладина Берића, старог знанца и пријатеља, који је и овај пут оправдао своју репутацију звијезде на нашим манифестацијама, изазвавши салве смијеха својим проницљивим афоризмима и шаљивим пјесмама.

Публика је, у нешто више од сат времена трајања манифестације, имала прилику уживати у квалитетном, садржајном и разноврсном програму. Водитељ програма била је Драгана Божић. Публику су чинили представници Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Градске управе, Центра за социјални рад, Специјалне библиотеке, Савеза слијепих и удружења слијепих.

Захваљујемо се Градској организацији слијепих и слабовидих Бањалука на организацији.

Међународни дан бијелог штапа обиљежава се 15. октобра широм свијета, одлуком Генералне скупштине Свјетске организације слијепих из 1992. године. У Републици Српској слави се од 1997. године.

Бијели штап је симбол настојања слијепих људи да се самостално крећу и достигну што већи ниво самосталности у образовању, раду и свакодневном животу.

Циљ обиљежавања овог датума је истицање способности и успјеха слијепих и одавање поштовања многим доприносима које су они дали друштву.