S ponosom predstavljamo zvučno izdanje autobiografije jednog od najvećih naučnika s ovih prostora Mihajla Pupina. Čudesna priča o srpskom pastiru iz malog sela Idvor koji je postao jedan od preteča ere telekomunikacija. Pupin opisuje kako je taj put izgledao: od čuvanja ovaca po banatskim pašnjacima, preko škola u Pančevu, Pragu, puta u Ameriku kao 15-godišnjaka, trbuhom za kruhom, i rada i truda koji je uložio da uspije u ovoj ogromnoj zemlji i “stekne znanja” s kojima će stati pred majku Olimpijadu. Rečenicu po rečenicu pred nama se otvara fascinantan život jednog fascinantnog čovjeka u jedno fascinantno doba, kako ga Pupin naziva “doba naučnog idealizma u Americi”.

Prvi put na engleskom jeziku knjiga je objavljena 1923. godine u Njujorku, a godinu dana kasnije nagrađena je Pulicerovom nagrado. Pupin je u stvari prvi Srbin kome je pripala ova svjetski priznata nagrada za književno delo.

I na našim prostorima ova knjiga je privukla veliku pažnju čitalaca, a prikaz koji je o njoj dao Miloš Crnjanski najbolje je svjedočanstvo i potvrda njene vrijednosti.

„Mihajlo I. Pupin, sin seljaka iz Idvora, moćni gospodar električnih izuma, predsednik najotmenijeg američkog univerzitetskog kluba itd…. pokazao se i kao pisac u najboljem svetlu. Njegova knjiga, njegov život, za našu omladinu vanredna knjiga, delo je trajno, kao ona dela književna antička koja su bila pisana mudrošću jednog velikog, radnog života…“

Od takve knjige života, naglašava dalje Crnjanski “očekuje se nauk koji treba da nam kaže reč spokojstva i reč puta na čijem kraju čeka smisao. Knjiga Mihajla Pupina ne ostaje time dužna, ona se vraća, sa vrhunca uspeha i tuđine, svome poreklu, rodnom kraju, svom Idvoru, punog tajni i večne snage koja mu je pomogla da načini put od pašnjaka do života naučnika, jednog od najčuvenijih naučnika i praktičnih pomagača svetu, na polju elektrotehnike, u Americi.”

Zvučno izdanje podijeljeno je na 2 CD u u 14 numerisanih fajlova koja prate poglavlja knjige, u ukupnom trajanju od 14 sati i 20 minuta.

Knjigu je pročitala Dragana Božić.