С поносом представљамо звучно издање аутобиографије једног од највећих научника с ових простора Михајла Пупина. Чудесна прича о српском пастиру из малог села Идвор који је постао један од претеча ере телекомуникација. Пупин описује како је тај пут изгледао: од чувања оваца по банатским пашњацима, преко школа у Панчеву, Прагу, пута у Америку као 15-годишњака, трбухом за крухом, и рада и труда који је уложио да успије у овој огромној земљи и “стекне знања” с којима ће стати пред мајку Олимпијаду. Реченицу по реченицу пред нама се отвара фасцинантан живот једног фасцинантног човјека у једно фасцинантно доба, како га Пупин назива “доба научног идеализма у Америци”.

Први пут на енглеском језику књига је објављена 1923. године у Њујорку, а годину дана касније награђена је Пулицеровом наградо. Пупин је у ствари први Србин коме је припала ова свјетски призната награда за књижевно дело.

И на нашим просторима ова књига је привукла велику пажњу читалаца, а приказ који је о њој дао Милош Црњански најбоље је свједочанство и потврда њене вриједности.

„Михајло И. Пупин, син сељака из Идвора, моћни господар електричних изума, председник најотменијег америчког универзитетског клуба итд…. показао се и као писац у најбољем светлу. Његова књига, његов живот, за нашу омладину ванредна књига, дело је трајно, као она дела књижевна античка која су била писана мудрошћу једног великог, радног живота…“

Од такве књиге живота, наглашава даље Црњански “очекује се наук који треба да нам каже реч спокојства и реч пута на чијем крају чека смисао. Књига Михајла Пупина не остаје тиме дужна, она се враћа, са врхунца успеха и туђине, своме пореклу, родном крају, свом Идвору, пуног тајни и вечне снаге која му је помогла да начини пут од пашњака до живота научника, једног од најчувенијих научника и практичних помагача свету, на пољу електротехнике, у Америци.”

Звучно издање подијељено је на 2 ЦД у у 14 нумерисаних фајлова која прате поглавља књиге, у укупном трајању од 14 сати и 20 минута.

Књигу је прочитала Драгана Божић.