„Sami možemo toliko malo, zajedno možemo toliko mnogo.“ Helen Keler

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske otvara svoja vrata za niz manifestacija koje će se u narednim danima održati u njenim prostorijama. 

Naime u saradnji sa Društvom za sport i rekreaciju slijepih “Vid” Banjaluka u petak i subotu, 16. i 17. oktobra u prostorijama Biblioteke okupiće se slijepa i slabovida lica iz regiona koja će kroz kulturne i sportske sadržaje tradicionalno obilježiti Dan bijelog štapa.

Za petak je predviđeno okupljanje učesnika i druženje uz kulturni program, dok je u subotu planiran  IV ekipni međunarodni turnir na govornom pikado aparatu na kojem će učestvovati  6 ekipa sa 24 igrača iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Čast nam je što je Biblioteka i ove godine domaćin ovim susretima, u specifičnim uslovima epidemioloških mjera obaveznih za sve učesnike.

Dan bijelog štapa biće na sam dan obilježen i u Srpcu promocijom kluba prijatelja slijepih “Luj Braj”. Promociju organizuje Opštinska organizacija slijepih i slabovidih Srbac, a ovom događaju u svojstvu počasnog gosta prisustvovaće direktor biblioteke Želimir Radinović te Borka Tadić, koja će izvesti poetsku tačku.

Direktor Specijalne biblioteke ovom prilikom svim korisnicima i slijepim i slabovidim licima čestita njihov dan uz želju da kroz zajedničke aktivnosti bar za milimetar pomjerimo shvatanja našeg društva o izazovima sa kojima se slijepa lica susreću.

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog 15. oktobra od 1964. godine, kad je Lindon Džonson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Godine 2011. Međunarodni dan bijelog štapa nazvan je Danom ravnopravnosti slijepih (Amerikanaca). Cilj obilježavanja ovog dana jeste podizanje svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.