„Сами можемо толико мало, заједно можемо толико много.“ Хелен Келер

Поводом Међународног дана бијелог штапа Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске отвара своја врата за низ манифестација које ће се у наредним данима одржати у њеним просторијама. 

Наиме у сарадњи са Друштвом за спорт и рекреацију слијепих “Вид” Бањалука у петак и суботу, 16. и 17. октобра у просторијама Библиотеке окупиће се слијепа и слабовида лица из региона која ће кроз културне и спортске садржаје традиционално обиљежити Дан бијелог штапа.

За петак је предвиђено окупљање учесника и дружење уз културни програм, док је у суботу планиран  IV екипни међународни турнир на говорном пикадо апарату на којем ће учествовати  6 екипа са 24 играча из Србије и Босне и Херцеговине.

Част нам је што је Библиотека и ове године домаћин овим сусретима, у специфичним условима епидемиолошких мјера обавезних за све учеснике.

Дан бијелог штапа биће на сам дан обиљежен и у Српцу промоцијом клуба пријатеља слијепих “Луј Брај”. Промоцију организује Општинска организација слијепих и слабовидих Србац, а овом догађају у својству почасног госта присуствоваће директор библиотеке Желимир Радиновић те Борка Тадић, која ће извести поетску тачку.

Директор Специјалне библиотеке овом приликом свим корисницима и слијепим и слабовидим лицима честита њихов дан уз жељу да кроз заједничке активности бар за милиметар помјеримо схватања нашег друштва о изазовима са којима се слијепа лица сусрећу.

Међународни дан бијелог штапа се обиљежава сваког 15. октобра од 1964. године, кад је Линдон Џонсон, тадашњи предсједник Сједињених Америчких Држава, тај дан прогласио Даном бијелог штапа. Године 2011. Међународни дан бијелог штапа назван је Даном равноправности слијепих (Американаца). Циљ обиљежавања овог дана јесте подизање свијести грађана о специфичним потребама слијепих и слабовидних особа, али и обавезама заједнице према њима.