У склопу имплементације пројекта Мрежа АБИКЧ у периоду од 5. новембра до 15. децембра отворене су аудио брај интернет клуб читаонице у седам градова: у Бијељини 05.11, у Фочи 01.12, у Источном Сарајеву 02.12, у Зворнику 07.12, у Дервенти 08.12, у Приједору 12.12. и у Требињу 15.12.2011. године.

Oдржане су и једнодневне радионице на којима су корисници упознати са начином руковања опремом читаоница. Радионицама је у просјеку присуствовало око тридесетак корисника, тако да је њих 214  прошло кроз обуку и тренинге. За све њих припремљени су, снимљени и одштампани приручници у звучној техници, на брајевом писму и у обичној штампи. То упуство им је омогућило да лакше овладају техничком опремом. Инструктор, тренер и администратори-оператери су реализовали теоретски и практични дио обуке тако да корисници могу самостално или уз минималну асистенцију користити све услуге које пружају аудо нрај интернет клуб читаонице.
Представници локалне заједнице и локалних институција информисани су и упознати са могућностима бољег приступа информацијама и комуникацији слијепих и слабовидих лица уз примјену нових савремених информатичких асистативних технологија. У свим срединама је исказан висок степен интересовања за ову врсту услуга како од стране корисника, тако и од стране других субјеката и медија.
Oдржане прес-конференције које су биле изузетно добро посјећене од стране новинара, писаних и електронских медија државног и локалног нивоа. О томе свједоче многобројни новински чланци и прилози објављени на радио и ТВ станицама.

Све аудио брај интернет клуб читаонице су опремљене лијепо дизајнираним намјештајем и идентичном опремом, која пружа могућност да услуге читаонице истовремено користи шест корисника. Поред инвентара и опреме обезбјеђено је за почетак по 50 наслова звучних књига истакнутих домаћих и страних аутора.
У читаоницама су истовремено конектована на интернет по два рачунара па корисници имају могућност приступа интернету и могућност слања и пријема електронске поште. Сви рачунари су опремљени читачем екрана Џоуз и алфа нум говорном синтезом за српски језик, што корисницима олакшава руковање и управљање Пи-Си рачунарима. Корисницима се пружа могућност читања књига у Daisy, mp3 и другим форматима, јер имају на располагању Daisy плејере. Читаонице су опремљене преносним електронским лупама тако да слабовида лица могу читати књиге, новине или друге садржаје.
Брајеви штампачи и вин брај програми омогућују да се по потреби штампају текстови на брајевом писму уз брзо конвертовање са обичног писма на брајево.

У склопу истурених одјељења Специјалне библиотеке омогућено је штампање материјала на брајевом писму за потребе корисника. Читаонице су опремљене ласерским штампачима са којима се могу штампати текстови у обичној штампи или на увећаном слогу. Читаонице такође располажу скенерима уз чију помоћ се могу скенирати књиге, часописи или други садржаји и читати у прилагођеном електронском формату.
Отварањем мреже од седам АБИКЧ добијена су истурена одјељења Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС и на тај је начин извршена делокација и децентрализација библиотечких услуга које су приближене крајњим корисницима. Ове читаонице су лоциране у просторијама четири матичне библиотеке и три међуопштинске организације слијепих.

Отварањем читаоница на регионалном и локалном нивоу слијепим и слабовидим лицима су обезбјеђени добри услови за кориштење библиотечких услуга и значајно је побољшан приступ информацијама у локалним срединама у Поткозарју, Посавини, Семберији, Бирчу, Романији, Старој и Источној Херцеговини.