У Требињу је у периоду 12-14.04.2011. у организацији Друштва библиотекара Републике Српске, Народне и универзитетске библиотеке РС и Библиотекарског друштва Србије, у конгресној сали Хотела „Леотар“ одржан стручни скуп библиотекара под називом „Старе навике – нови изазови“. Пред више од стотињак окупљених углавном еминентних стручњака из ове бранше из Словеније, Србије, Хрватске и Републике Српске, скуп је свечано отворен стиховима пјесника Новице Телебака и наступом мушког камерног хора „Херцеговачка Грачаница“ са диригентом Мишом Станисављевићем.
Након тога присутнима се обратила предсједница Друштва библиотекара Републике Српске Стојка Мијатовић која је свим гостима пожељела добродошлицу у град Требиње и истакла да је основни задатак библиотека, било да су основане као самостални огранци или организационе јединице других институција, да богатством својих фондова обезбиједе приступ знању, информацијама и цјелокупном људском стваралаштву.

„У нашим животима, у библиотекама и у образовању појавили су се компјутери, интернет, нове информационе и комуникационе технологије, појавиле су се електронске, виртуелне и дигиталне библиотеке, почело је да се говори чак и о електронском библиотекарству. Исписале су се многе ствари од класичног, ка високотехнолошком моделу. Све ово је наметнуло нове захтјеве о компетенцијама библиотекара и на дневни ред поставило неопходности да се библиотеке претворе у модерне библиотехничко-информационе центре за насељено мјесто или регион, који пружају услуге. То је пак довело и до еволуције њихових функција“, истакла је предсједница Друштва библиотекара у свом обраћању скупу.
У наставку програма, у наредна два дана, скупу су се обратили и излагачи који су својим презентацијама представили своје библиотеке, њихов рад и постепени улазак у нови свијет технологија и програм усавршавања истих. Запажена излагања одржали су Бреда Карун из Словеније, Мирко С. Марковић из Београда, Младен Масар из Задра и многи други. Библиотеке „Карло Бијелицки“ из Сомбора свој импозантан рад и успјех представила је између осталог и помоћу филма о настанку библиотеке. По први пут су на семинару одржане и радионице.

Присутни су са великим интересовањем послушали и излагање Јелене Радаковић из Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС под називом “Улога Специјалне библиотеке у животу слијепог корисника данас – Од аудио касете до Дејзи мултимедијалног формата“. Јелена је помоћу Виктор читача на лицу мјеста презентовала разлику између mp3 и дејзи књиге.  Већина присутних није имала прилику да о овом нешто више чује, па је ово била одлична презентација наше библиотеке и њеног рада.

Слиједе закључци са семинара:

На семинару под називом „Старе навике нови изазови“ учествовало је 20 излагача из Републике Српске, Србије, Словеније и Хрватске, а присуствовало је 150 библиотекара из свих типова библиотека из Републике Српске. Излагачи су са својим радовима одговорили задатој теми и називу семинара. Семинар је имао међународни карактер чиме је потврђено опредијељење Друштва библиотекара Републике Српске у будућности.
Поред излагања скуп је употпуњен и другим садржајима који су важни за развој струке: промоцијама, радионицама, представаљањима библиотека и пројеката.
Теме које су биле у фокусу скоро свих реферата су модернизација библиотека и отпимизација библиотечких услуга, те промјена приступа библиотекара професији. А све то са намјером да се задовоље захтјеви савремених корисника, пошто само ако се одговори захтјевима савремених, веома захтјевих корисника, а то значи ако се послује тржишно (мисли се на тржиште информација и услуга), библиотеке ће опстати. Уколико се настави са досадашњом праксом, опстанак библиотека доведен је у питање. Стога је неопходно створити основ за модернизацију, а то значи стално се обучавати, обезбједити повезивање библиотека, тј. формирати једниствен библиотечко-информациони систем. На тај начин се обједињавају све услуге и ствара се добра основа за модернизацију нашег пословања.
У радовима су обухваћени сви типови библиотека (прије свега јавне, али и школске и специјалне) и све области библиотекарства као и све категорије корисника (основни корисници, дјеца, слијепи). Наглашен је и значај кодекса библиотекара и његове примјене у пракси, те његовог сталног усклађивања са свјетском и европском праксом.
Посебно радује констатација да у данашњима условима, са кадровским потенцијалима који раде у библиотекама Републике Српске постоје услови за имплементацију изнијетих интернацоналних и регионалних искустава и смјерница ЕБЛИДЕ.