U Trebinju je u periodu 12-14.04.2011. u organizaciji Društva bibliotekara Republike Srpske, Narodne i univerzitetske biblioteke RS i Bibliotekarskog društva Srbije, u kongresnoj sali Hotela „Leotar“ održan stručni skup bibliotekara pod nazivom „Stare navike – novi izazovi“. Pred više od stotinjak okupljenih uglavnom eminentnih stručnjaka iz ove branše iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, skup je svečano otvoren stihovima pjesnika Novice Telebaka i nastupom muškog kamernog hora „Hercegovačka Gračanica“ sa dirigentom Mišom Stanisavljevićem.
Nakon toga prisutnima se obratila predsjednica Društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović koja je svim gostima poželjela dobrodošlicu u grad Trebinje i istakla da je osnovni zadatak biblioteka, bilo da su osnovane kao samostalni ogranci ili organizacione jedinice drugih institucija, da bogatstvom svojih fondova obezbijede pristup znanju, informacijama i cjelokupnom ljudskom stvaralaštvu.

„U našim životima, u bibliotekama i u obrazovanju pojavili su se kompjuteri, internet, nove informacione i komunikacione tehnologije, pojavile su se elektronske, virtuelne i digitalne biblioteke, počelo je da se govori čak i o elektronskom bibliotekarstvu. Ispisale su se mnoge stvari od klasičnog, ka visokotehnološkom modelu. Sve ovo je nametnulo nove zahtjeve o kompetencijama bibliotekara i na dnevni red postavilo neophodnosti da se biblioteke pretvore u moderne bibliotehničko-informacione centre za naseljeno mjesto ili region, koji pružaju usluge. To je pak dovelo i do evolucije njihovih funkcija“, istakla je predsjednica Društva bibliotekara u svom obraćanju skupu.
U nastavku programa, u naredna dva dana, skupu su se obratili i izlagači koji su svojim prezentacijama predstavili svoje biblioteke, njihov rad i postepeni ulazak u novi svijet tehnologija i program usavršavanja istih. Zapažena izlaganja održali su Breda Karun iz Slovenije, Mirko S. Marković iz Beograda, Mladen Masar iz Zadra i mnogi drugi. Biblioteke „Karlo Bijelicki“ iz Sombora svoj impozantan rad i uspjeh predstavila je između ostalog i pomoću filma o nastanku biblioteke. Po prvi put su na seminaru održane i radionice.

Prisutni su sa velikim interesovanjem poslušali i izlaganje Jelene Radaković iz Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS pod nazivom “Uloga Specijalne biblioteke u životu slijepog korisnika danas – Od audio kasete do Dejzi multimedijalnog formata“. Jelena je pomoću Viktor čitača na licu mjesta prezentovala razliku između mp3 i dejzi knjige.  Većina prisutnih nije imala priliku da o ovom nešto više čuje, pa je ovo bila odlična prezentacija naše biblioteke i njenog rada.

Slijede zaključci sa seminara:

Na seminaru pod nazivom „Stare navike novi izazovi“ učestvovalo je 20 izlagača iz Republike Srpske, Srbije, Slovenije i Hrvatske, a prisustvovalo je 150 bibliotekara iz svih tipova biblioteka iz Republike Srpske. Izlagači su sa svojim radovima odgovorili zadatoj temi i nazivu seminara. Seminar je imao međunarodni karakter čime je potvrđeno opredijeljenje Društva bibliotekara Republike Srpske u budućnosti.
Pored izlaganja skup je upotpunjen i drugim sadržajima koji su važni za razvoj struke: promocijama, radionicama, predstavaljanjima biblioteka i projekata.
Teme koje su bile u fokusu skoro svih referata su modernizacija biblioteka i otpimizacija bibliotečkih usluga, te promjena pristupa bibliotekara profesiji. A sve to sa namjerom da se zadovolje zahtjevi savremenih korisnika, pošto samo ako se odgovori zahtjevima savremenih, veoma zahtjevih korisnika, a to znači ako se posluje tržišno (misli se na tržište informacija i usluga), biblioteke će opstati. Ukoliko se nastavi sa dosadašnjom praksom, opstanak biblioteka doveden je u pitanje. Stoga je neophodno stvoriti osnov za modernizaciju, a to znači stalno se obučavati, obezbjediti povezivanje biblioteka, tj. formirati jednistven bibliotečko-informacioni sistem. Na taj način se objedinjavaju sve usluge i stvara se dobra osnova za modernizaciju našeg poslovanja.
U radovima su obuhvaćeni svi tipovi biblioteka (prije svega javne, ali i školske i specijalne) i sve oblasti bibliotekarstva kao i sve kategorije korisnika (osnovni korisnici, djeca, slijepi). Naglašen je i značaj kodeksa bibliotekara i njegove primjene u praksi, te njegovog stalnog usklađivanja sa svjetskom i evropskom praksom.
Posebno raduje konstatacija da u današnjima uslovima, sa kadrovskim potencijalima koji rade u bibliotekama Republike Srpske postoje uslovi za implementaciju iznijetih internaconalnih i regionalnih iskustava i smjernica EBLIDE.