У конференцијској сали Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС јуче је, 25. 09. одржан округли сто под називом „Дислексија, да ли знате да постојимо?“

Овај научни скуп одржао се на инцијативу Библиотеке у сарадњи са Друштвом дислексичара Републике Српске „ЈА“ са циљем да се јавност упозна о томе шта је дислексија, са којим се проблемима сусрећу дислексичне особе (ученици и студенти у настави, одрасли при запошљавању) али и какву улогу може имати Специјална библиотека у животу корисника са дислексијом.

Учесници – предавачи на овом скупу су били предсједник Удружења дислексичара РС, проф. филозофије и социологије Андреј Јовандић и мр сц. Саша Делић који као дефектолог-олигофренолог ради у Заводу за одгој и образовање особа са сметњама у психичком и тјелесном развоју у Тузли.

Оба предавача су учеснике (госте) овог скупа упознали са општим појмом дислексије с тим да се Андреј Јовандић обратио присутнима не само као предсједник Удружења дислексичара РС, него као и особа са дислексијом те је на тај начин из личног угла представио проблеме лица са сметњама у читању и писању.  С друге стране, мр Саша Делић је из позиције стручњака упознао скуп о томе какав је то дефектолошки третман који може пружити олигофренолог дјеци и особама са дислексијом, те како препознати дислексију у најранијој доби.

Округлом столу поред горенаведених предавача присуствовали су и  Биљана Билбија, виши стручни сарадник за библиотекарство при Министарству просвјете и културе Републике Српске, Невенка Вулић и Татјана Дуновић испред Народне и универзитетске библиотеке РС, доц. др Мира Спремо (Клинички центар Бањалука), Злата Хаџић-Бајрић замјеница Омбдусмана за дјецу РС као и многобројни школски психолози и педагози, чланови Специјалне библиотеке и родитељи дјеце са дислексијом.

Овај научни скуп који је трајао непуна три сата оцијењен је са највишом оцјеном како од стране присутних тако и од стране организатора – Специјалне библиотеке. Директор Библиотеке, Желимир Радиновић је изразио задовољство што је овакав један догађај био и више него посјећен и што су присутни активно учествовали у дискусији након предавања, те нагласио да су врата Библиотеке отворена не само за особе са оштећеним видом него и за особе са сметњама у читању и писању, као што су особе са дислексијом којима звучне књиге из Библиотеке могу бити средство за учење (лектире) али и за образовање у најширем смислу ријечи.