„Dok spavam – a tako je otkada znam za sebe, sanjam veoma osobene, bojama bogate snove.“

Najavljujemo snimanje zvučnog izdanja knjige „Snoviđenja“ novosadskog književnika Arpada Nemeta.

Radi se o dvojezičnom, mađarsko-srpskom romanu „Álmaim“ /„Snoviđenja“. Specijalna biblioteka snimiće srpsko izdanje romana.

Kako pojašnjava u uvodu, autor je u ovoj knjizi zapisao snove odsanjane od februara do septembra 2017. godine. Kroz 11 opisanih snova, nastojao je da vjerno rekonstruše prostore, likove, događaje i atmosferu.

Štampano izdanje knjige izdala je Gradska organizacija slepih Novi Sad 2018. godine.

Kontakt sa autorom ostvaren je 27.06. na književnom druženju u Bardači koje je povodom vidovdana organizovala organizacija slijepih iz Gradiške. Tom prilikom Arpad Nemet poklonio je direktoru Želimiru Radinoviću i Specijalnoj biblioteci primjerke nove knjige, kao i zvučno izdanje ranije objavljene knjige „Priče i snovi“.

Planirana je i promocija zvučnog izdanja „Snoviđenja“ u Banjaluci, kojoj će prisustvovati i autor.

Arpad Nemet rođen je 1945. godine u Somboru. Životni i radni vijek proveo je u Novom Sadu, radeći na Televiziji Novi Sad, prvo kao snimatelj, a potom diplomiravši na Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost u Zagrebu kao režiser. Snimio je i režirao preko stotina dokumentarnih filmova o događajima, znamenitim ljudima i umjetnicima. Godine 1985. Radio Televizija Novi Sad dodjeljulje mu Plaketu sa poveljom za izuzetan doprinos u radu i razvoju TV Novi Sad.

Početkom 2000. godine naglo mu se pogoršava vid i postaje član Saveza slepih Novi Sad. Iste godine postaje urednik zvučnog časopisa na mađarskom jeziku „Odjek“.

Godine 2005. režira prvu pozorišnu predstavu na ovim prostorima sa glumcima čiji je vid oštećen. Predstave pod nazivom „Ko je u pravu?” premijerno je izvedena u Beogradu u pozorištu „Duško Radović“. Poslije ovoga režira i predstavu „Vrata“ koja se prikazivala u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Prvu knjigu na mađarskom jeziku „Iza kamere“ objavljuje 2006. godine. Knjiga govori o pionirskim danima Televizije u Vojvodini. Potom objavljuje i knjigu o istoriji porodice Nemet. Uslijedila je zbirka novela na srpskom jeziku „Priče i snovi“ (2010), koju prati i zvučno izdanje. Iste godine izlazi i knjiga „Scenarijum“, a potom i roman „Breskvica“ (2014), takođe i u zvučnoj formi.

Član je Društva književnika Vojvodine, a knjige su mu objavljene na sajtu Mađarske nacionalne elektronske biblioteke (MEK).