„Док спавам – а тако је откада знам за себе, сањам веома особене, бојама богате снове.“

Најављујемо снимање звучног издања књиге „Сновиђења“ новосадског књижевника Арпада Немета.

Ради се о двојезичном, мађарско-српском роману „Álmaim“ /„Сновиђења“. Специјална библиотека снимиће српско издање романа.

Како појашњава у уводу, аутор је у овој књизи записао снове одсањане од фебруара до септембра 2017. године. Кроз 11 описаних снова, настојао је да вјерно реконструше просторе, ликове, догађаје и атмосферу.

Штампано издање књиге издала је Градска организација слепих Нови Сад 2018. године.

Контакт са аутором остварен је 27.06. на књижевном дружењу у Бардачи које је поводом видовдана организовала организација слијепих из Градишке. Том приликом Арпад Немет поклонио је директору Желимиру Радиновићу и Специјалној библиотеци примјерке нове књиге, као и звучно издање раније објављене књиге „Приче и снови“.

Планирана је и промоција звучног издања „Сновиђења“ у Бањалуци, којој ће присуствовати и аутор.

Арпад Немет рођен је 1945. године у Сомбору. Животни и радни вијек провео је у Новом Саду, радећи на Телевизији Нови Сад, прво као сниматељ, а потом дипломиравши на Академију за казалишну и филмску умјетност у Загребу као режисер. Снимио је и режирао преко стотина документарних филмова о догађајима, знаменитим људима и умјетницима. Године 1985. Радио Телевизија Нови Сад додјељуље му Плакету са повељом за изузетан допринос у раду и развоју ТВ Нови Сад.

Почетком 2000. године нагло му се погоршава вид и постаје члан Савеза слепих Нови Сад. Исте године постаје уредник звучног часописа на мађарском језику „Одјек“.

Године 2005. режира прву позоришну представу на овим просторима са глумцима чији је вид оштећен. Представе под називом „Ко је у праву?” премијерно је изведена у Београду у позоришту „Душко Радовић“. Послије овога режира и представу „Врата“ која се приказивала у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Прву књигу на мађарском језику „Иза камере“ објављује 2006. године. Књига говори о пионирским данима Телевизије у Војводини. Потом објављује и књигу о историји породице Немет. Услиједила је збирка новела на српском језику „Приче и снови“ (2010), коју прати и звучно издање. Исте године излази и књига „Сценаријум“, а потом и роман „Бресквица“ (2014), такође и у звучној форми.

Члан је Друштва књижевника Војводине, а књиге су му објављене на сајту Мађарске националне електронске библиотеке (МЕК).