Prepoznati lice sa invaliditetom, omogućiti mu normalno školovanje i pomoći mu u pronalasku zaposlenja tri su osnovne teme i zadatka o kojima se pričalo na okruglom stolu koji se održao u Prnjavoru 9. jula ove godine.

Na okruglom stolu koji je dio projekta „Edukacijom protiv diskriminacije“ a čiji je nosilac Opštinska organizacija slijepih Prnjavor i koji je podržan od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, prisustvovali su predstavnici Centra za socijalni rad, predstavnici Dnevnog centra „Neven“ i rukovodilac JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske Želimir Radinović.

Cilj projekta, prema riječima organizatora je zapošljavanje slijepog lica Ljubiše Čerekovića na poslovima edukatora, dok su same edukacije o problemima i izazovima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, održane i u srednjoškolskim centrima u Prnjavoru.

Panele pored Saše Božičkovića koji je pričao o obrazovanju slijepih lica, imali su i Bojana Kusić sa temom – Lica sa invaliditetom u sistemu socijalne zaštite, Boško Bijelonić – Zapošljavanje lica sa invaliditetom i Želimir Radinović koji je pričao o radu i ulozi Specijalne biblioteke kod osoba sa oštećenim vidom.

Osvrćući se na rad Biblioteke, Radinović je naglasio da je od značaja pričati o diskriminaciji i problemima sa kojima se susreću slijepa lica. Primjera radi, kada se radi o literaturi, prema nekim istraživanjima, samo sedam posto knjiga na globalnom nivou je prilagođeno – prebačeno u zvučni format ili odštampano na brajevo pismo. On je naglasio da Specijalna biblioteka nastoji da popravi situaciju u skladu sa mogućnostima, te da je jedan od odličnih primjera i knjiga mladog pjesnika iz Prnjavora Adnana Selimovića „Oblaci su ti granice“ koja je snimljena u tonskom studiju Biblioteke u MP3 formatu u sklopu edicije Jedan pisac, jedna knjiga. Radinović je takođe iskoristio priliku, da pozove prisutne na predstavu o Helen Keler koja je nastala kao plod saradnje između Biblioteke i pozorišta mladih DIS, a koja će gostovati u Prnjavoru u Centru za kulturu 17. jula 2019. godine.