Препознати лице са инвалидитетом, омогућити му нормално школовање и помоћи му у проналаску запослења три су основне теме и задатка о којима се причало на округлом столу који се одржао у Прњавору 9. јула ове године.

На округлом столу који је дио пројекта „Едукацијом против дискриминације“ а чији је носилац Општинска организација слијепих Прњавор и који је подржан од стране Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, присуствовали су представници Центра за социјални рад, представници Дневног центра „Невен“ и руководилац ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске Желимир Радиновић.

Циљ пројекта, према ријечима организатора је запошљавање слијепог лица Љубише Черековића на пословима едукатора, док су саме едукације о проблемима и изазовима са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, одржане и у средњошколским центрима у Прњавору.

Панеле поред Саше Божичковића који је причао о образовању слијепих лица, имали су и Бојана Кусић са темом – Лица са инвалидитетом у систему социјалне заштите, Бошко Бијелонић – Запошљавање лица са инвалидитетом и Желимир Радиновић који је причао о раду и улози Специјалне библиотеке код особа са оштећеним видом.

Осврћући се на рад Библиотеке, Радиновић је нагласио да је од значаја причати о дискриминацији и проблемима са којима се сусрећу слијепа лица. Примјера ради, када се ради о литератури, према неким истраживањима, само седам посто књига на глобалном нивоу је прилагођено – пребачено у звучни формат или одштампано на брајево писмо. Он је нагласио да Специјална библиотека настоји да поправи ситуацију у складу са могућностима, те да је један од одличних примјера и књига младог пјесника из Прњавора Аднана Селимовића „Облаци су ти границе“ која је снимљена у тонском студију Библиотеке у MP3 формату у склопу едиције Један писац, једна књига. Радиновић је такође искористио прилику, да позове присутне на представу о Хелен Келер која је настала као плод сарадње између Библиотеке и позоришта младих ДИС, а која ће гостовати у Прњавору у Центру за културу 17. јула 2019. године.