U petak 7. decembra 2018. godine sa početkom u 12 časova predstavljene su nove knjige Specijalne biblioteke u prostorijama Narodne biblioteke Gradiška.

Knjige „Na svojoj zemlji“ i „I mudri i bezazleni“ dio su edicija Otrgnuti od zaborava i Jedan pisac, jedna knjiga.

O njima, kao i o samom pokretanju pomenutih edicija čija izdanja uveliko ukrašavaju police Biblioteke, pričale su bibliotekarke Jelena Radaković i Dragana Božić.

U prvom dijelu programa, osim o samoj knjizi „Na svojoj zemlji“ posjetioci su mogli nešto više da saznaju o autorki Jovanki Savanović – njenom životu i zašto su se baš njene pjesme našle u ediciji kojoj je cilj da vrati sjaj nekim zaboravljenim književnim imenima, kao i podatak da ovaj naslov je snimljen u zvučnom mp3 formatu u tonskom studiju Biblioteke ali i odštampan na brajevom pismu. Prezentaciju dodatno je  upotpunila  Žana Vukosavljević koja je izrecitovala Jovankine pjesme poput „Tek sjene“, „Ne ostavljaj me samu“, „Rodoljubivi sonet“ i druge.

Žana Vukosavljević, novinarka i urednica religijskog programa Radio-televizije Republike Srpske je u drugom djelu, zajedno sa bibliotekarkom Draganom Božić predstavila zvučno izdanje svoje knjige „I mudri i bezazleni“ koja se našla u ediciji Jedan pisac – jedna knjiga.

Riječ je o djelu koje nosi podnaslov ‘Susret sa patrijarhom’ a koji upućuje na to da je Žana imala čast da snimi božićni razgovor sa patrijarhom srpskim Gospodinom Pavlom 2003. godine u Beogradu, koji je dvanaest godine kasnije pretočen i u knjigu, u kojoj je po vlastitim riječima, autorka nastojala da što vjernije prenese Patrijarhovu živu riječ.

Bibliotekarka Dragana Božić je rekla da jedan od kurioziteta ove knjige je što nema nikakvih biografskih podataka o samoj autorki, ali da su recenzenti dr Vladislav Topalović i arhimandrit Danilo – iguman manastira Žitomislić.

Dragana je napomenula da edicija Jedan pisac, jedna knjiga broji preko dvadeset zvučnih knjiga, te samim tim čini značajan dio bibliotečkog fonda.

Na kraju programa prisutnima se obratio direktor Specijalne biblioteke Želimir Radinović, koji je naglasio da je srećan što Biblioteka i ove godine predstavlja svoj rad u Gradišci, te da ova promocija nije primjer samo lijepe saradnje, već i dobre prakse u bibliotekarstvu. S navedenim se složila i direktorica Narodne biblioteke Gradiška Snežana Miljković, koja je napomenula da su vrata biblioteke uvijek otvorena, naročito za osobe sa invaliditetom, odnosno oštećenim vidom.

Predstavnici Biblioteke su publici, među kojima su bili i članovi Međuopštinske organizacije slijepih Gradiška uručili audio izdanja navedenih knjiga.