У петак 7. децембра 2018. године са почетком у 12 часова представљене су нове књиге Специјалне библиотеке у просторијама Народне библиотеке Градишка.

Књиге „На својој земљи“ и „И мудри и безазлени“ дио су едиција Отргнути од заборава и Један писац, једна књига.

О њима, као и о самом покретању поменутих едиција чија издања увелико украшавају полице Библиотеке, причале су библиотекарке Јелена Радаковић и Драгана Божић.

У првом дијелу програма, осим о самој књизи „На својој земљи“ посјетиоци су могли нешто више да сазнају о ауторки Јованки Савановић – њеном животу и зашто су се баш њене пјесме нашле у едицији којој је циљ да врати сјај неким заборављеним књижевним именима, као и податак да овај наслов је снимљен у звучном mp3 формату у тонском студију Библиотеке али и одштампан на брајевом писму. Презентацију додатно је  употпунила  Жана Вукосављевић која је изрецитовала Јованкине пјесме попут „Тек сјене“, „Не остављај ме саму“, „Родољубиви сонет“ и друге.

Жана Вукосављевић, новинарка и уредница религијског програма Радио-телевизије Републике Српске је у другом дјелу, заједно са библиотекарком Драганом Божић представила звучно издање своје књиге „И мудри и безазлени“ која се нашла у едицији Један писац – једна књига.

Ријеч је о дјелу које носи поднаслов ‘Сусрет са патријархом’ а који упућује на то да је Жана имала част да сними божићни разговор са патријархом српским Господином Павлом 2003. године у Београду, који је дванаест године касније преточен и у књигу, у којој је по властитим ријечима, ауторка настојала да што вјерније пренесе Патријархову живу ријеч.

Библиотекарка Драгана Божић је рекла да један од куриозитета ове књиге је што нема никаквих биографских података о самој ауторки, али да су рецензенти др Владислав Топаловић и архимандрит Данило – игуман манастира Житомислић.

Драгана је напоменула да едиција Један писац, једна књига броји преко двадесет звучних књига, те самим тим чини значајан дио библиотечког фонда.

На крају програма присутнима се обратио директор Специјалне библиотеке Желимир Радиновић, који је нагласио да је срећан што Библиотека и ове године представља свој рад у Градишци, те да ова промоција није примјер само лијепе сарадње, већ и добре праксе у библиотекарству. С наведеним се сложила и директорица Народне библиотеке Градишка Снежана Миљковић, која је напоменула да су врата библиотеке увијек отворена, нарочито за особе са инвалидитетом, односно оштећеним видом.

Представници Библиотеке су публици, међу којима су били и чланови Међуопштинске организације слијепих Градишка уручили аудио издања наведених књига.