Поводом Међународног дана људских права и у склопу наставног програма, Библиотеку су  јуче, 11. децембра 2018. посјетили студенти Независног универзитета Бања Лука, одсјек за Специјалну едукацију и социјалну рехабилитацију.

Као и претходне године, студенти предвођени професорицом Тањом Чолић имали су прилику да сазнају нешто више о раду Библиотеке, звучним и књигама на брајевом писму, али и технологијама које користе особе са оштећеним видом.

У првом дијелу посјете, захваљујући Савезу слијепих Републике Српске, гостима је у конференцијској сали Библиотеке приказан играно-документарни  филм „Сусрет“ који се бави положајем слијепе особе у савременом друштву.

Након пројекције студенти су обишли издавачко одјељење, гдје су добили додатне информације о књигама и корисницима, те су имали прилику да виде како функционише говорна синтеза на рачунару и како раде штампачи намијењени за брајево писмо. Ову кратку презентацију рада установе приредиле су библиотекарке Драгана Божић, Јелена Радаковић и графолог-тифлограф Јовица Радановић.

Посјетиоци су послије тога обишли и тонски студио, гдје су се упознали са основама снимања звучних књига.

Студенти су напустили установу пуни дојмова и нових сазнања, са обећањем да ће се вратити, али и волонтирати – бесплатно читати књиге намијењене слијепим и слабовидим лицима.