Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i u sklopu nastavnog programa, Biblioteku su  juče, 11. decembra 2018. posjetili studenti Nezavisnog univerziteta Banja Luka, odsjek za Specijalnu edukaciju i socijalnu rehabilitaciju.

Kao i prethodne godine, studenti predvođeni profesoricom Tanjom Čolić imali su priliku da saznaju nešto više o radu Biblioteke, zvučnim i knjigama na brajevom pismu, ali i tehnologijama koje koriste osobe sa oštećenim vidom.

U prvom dijelu posjete, zahvaljujući Savezu slijepih Republike Srpske, gostima je u konferencijskoj sali Biblioteke prikazan igrano-dokumentarni  film „Susret“ koji se bavi položajem slijepe osobe u savremenom društvu.

Nakon projekcije studenti su obišli izdavačko odjeljenje, gdje su dobili dodatne informacije o knjigama i korisnicima, te su imali priliku da vide kako funkcioniše govorna sinteza na računaru i kako rade štampači namijenjeni za brajevo pismo. Ovu kratku prezentaciju rada ustanove priredile su bibliotekarke Dragana Božić, Jelena Radaković i grafolog-tiflograf Jovica Radanović.

Posjetioci su poslije toga obišli i tonski studio, gdje su se upoznali sa osnovama snimanja zvučnih knjiga.

Studenti su napustili ustanovu puni dojmova i novih saznanja, sa obećanjem da će se vratiti, ali i volontirati – besplatno čitati knjige namijenjene slijepim i slabovidim licima.