Химном Републике Српске коју је извео млади бијељински хор 28.01.2016 у 13 часова у сали библиотеке “Филип Вишњић” у Бијељини започела је свечана академија поводом 10 година постојања ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

Непосредно пред почетак академије, у библиотеци Филип Вишњић” отворена је аудио брај интернет клуб читаоница, тзв. АБИКЧ, кутак за слијепа и слабовида лица у оквиру библиотеке. Овдје ће слијепа и слабовида лица моћи користити прилагођену опрему – компјутер с говорним програмом, штампач на брајевом писму, лупе итд., као и читати и позајмљивати књиге у звучном формату и на брајевом писму. Библиотекар Петра Рајковић претходно је прошла обуку у Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица РС и биће на услузи будућим корисницима.

Послије обраћања директора библиотеке “Филип Вишњић” Јована Цвјетковића и директора Специјалне библиотеке Желимира Радиновића који се осврнуо на значај и постигнућа Специјалне библиотеке, проглашени су побједници 8. књижевног конкурса Специјалне библиотеке. Конкурс је усклађен с јубилејом 100 година рођења Бранка Ћопића, који је обиљежио 2015. годину. Тема конкурса била је “Златна бајка о људима”, синтагма Бранка Ћопића из писма Зији Диздаревићу. На конкурс је пристигло 49 радова од 23 учесника, а трочлани жири одабрао је три најбоља.

Предсједник жирија књижевник Горан Дакић прочитао је образложење жирија. Треће мјесто освојио је Радован Синђелић из Богатића за пјесму “У нашем старом винограду”. Након што му је уручена диплома и новчана награда, Радован Синђелић прочитао је свој рад. Своју пјесму “Причу о врлом писцу” одрецитовао је и другопласирани Божидар Дринић из Српца. За најбољи рад проглашена је прича “Наш гробар” Никице Банића из Инђије, који није био у прилици да присуствује свечаној додјели награда, али се захвалио на признању.

Програм је затворила група слијепих умјетника која је извела Ћопићеву пјесму “Мала моја из Босанске Крупе”. За пјевачке дионице били су задужени Борка Тадић, Радомир Раданованић и Милан Ковачевић, а рецитаторски дио извео је Божидар Дринић. Публика је овај перформанс испратила бурним овацијама.

По завршетку академије отворена је изложба слабовидог сликара Саше Ђукића из Српца, који је присутнима извео и своју пјесму.

Сала бијељинске библиотеке била је дупке пуна, а догађај је испратио и велики бој медија. Академију су испратили и многобројни чланови Међуопштинске организације слијепих и слабовидих лица Бијељина.

Ово је прва од предвиђених десет свечаних академија планираних у овој години у десет градова Републике Српске, а завршна свечаност одржаће се крајем године у Бањалуци.