Himnom Republike Srpske koju je izveo mladi bijeljinski hor 28.01.2016 u 13 časova u sali biblioteke “Filip Višnjić” u Bijeljini započela je svečana akademija povodom 10 godina postojanja JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Neposredno pred početak akademije, u biblioteci Filip Višnjić” otvorena je audio braj internet klub čitaonica, tzv. ABIKČ, kutak za slijepa i slabovida lica u okviru biblioteke. Ovdje će slijepa i slabovida lica moći koristiti prilagođenu opremu – kompjuter s govornim programom, štampač na brajevom pismu, lupe itd., kao i čitati i pozajmljivati knjige u zvučnom formatu i na brajevom pismu. Bibliotekar Petra Rajković prethodno je prošla obuku u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica RS i biće na usluzi budućim korisnicima.

Poslije obraćanja direktora biblioteke “Filip Višnjić” Jovana Cvjetkovića i direktora Specijalne biblioteke Želimira Radinovića koji se osvrnuo na značaj i postignuća Specijalne biblioteke, proglašeni su pobjednici 8. književnog konkursa Specijalne biblioteke. Konkurs je usklađen s jubilejom 100 godina rođenja Branka Ćopića, koji je obilježio 2015. godinu. Tema konkursa bila je “Zlatna bajka o ljudima”, sintagma Branka Ćopića iz pisma Ziji Dizdareviću. Na konkurs je pristiglo 49 radova od 23 učesnika, a tročlani žiri odabrao je tri najbolja.

Predsjednik žirija književnik Goran Dakić pročitao je obrazloženje žirija. Treće mjesto osvojio je Radovan Sinđelić iz Bogatića za pjesmu “U našem starom vinogradu”. Nakon što mu je uručena diploma i novčana nagrada, Radovan Sinđelić pročitao je svoj rad. Svoju pjesmu “Priču o vrlom piscu” odrecitovao je i drugoplasirani Božidar Drinić iz Srpca. Za najbolji rad proglašena je priča “Naš grobar” Nikice Banića iz Inđije, koji nije bio u prilici da prisustvuje svečanoj dodjeli nagrada, ali se zahvalio na priznanju.

Program je zatvorila grupa slijepih umjetnika koja je izvela Ćopićevu pjesmu “Mala moja iz Bosanske Krupe”. Za pjevačke dionice bili su zaduženi Borka Tadić, Radomir Radanovanić i Milan Kovačević, a recitatorski dio izveo je Božidar Drinić. Publika je ovaj performans ispratila burnim ovacijama.

Po završetku akademije otvorena je izložba slabovidog slikara Saše Đukića iz Srpca, koji je prisutnima izveo i svoju pjesmu.

Sala bijeljinske biblioteke bila je dupke puna, a događaj je ispratio i veliki boj medija. Akademiju su ispratili i mnogobrojni članovi Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih lica Bijeljina.

Ovo je prva od predviđenih deset svečanih akademija planiranih u ovoj godini u deset gradova Republike Srpske, a završna svečanost održaće se krajem godine u Banjaluci.