U Muzeju savremene umjetnosti RS, 26. januara 2016. godine u 19 časova. održana je promocija specijalizovane publikacije „Prostor, oblik, dodir“, kataloga istoimene izložbe prilagođene za slijepa i slabovida lica.

Ova publikacija donosi sveobuhvatan pregled i novu analizu stvaralaštva umjetničke grupe „Prostor – Oblik“, koja je sedamdesetih godina XX vijeka uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost.

Prateći savremene muzeološke standarde i profesionalne izazove, realizacija ove autorske izložbe MSURS-a bila je jedan od produkcijski do sada najzahtjevnijih projekata. Publikacija obuhvata tekstove na brajevom pismu, a odgovarajući dizajn čini ovu jedinstveno izdanje dostupnim slijepim i slabovidim osobama, čime se u potpunosti prenosi ideja izložbene postavke zasnovane na principima socijalne inkluzije.

Na promociji publikacije govorili su Nj. Eks. gospodin Martin Pamer, ambasador Austrije u BiH, budući da je austrijska ambasada  pružila podršku za štampanje ovoga izdanja, dr Sarita Vujković, direktorica MSURS, Jovica Radanović, grafolog-tiflolog Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS, i Žana Vukičević, kustos MSURS. Jovica Radanović bio je zadužen za brajev dodatak u okviru kataloga. Nakon promocije publikacije održano je stručno vođenje kroz postavku izložbe „Prostor, oblik, dodir“. Promociji i izložbi je prisustvovao veliki broj slijepih i slabovidih lica.

Izložba „Prostor, oblik, dodir“ otvorena je 5. novembra 2015. i traje do 5. februara 2016. godine.