У конференцијској сали Специјалне библиотеке, у уторак 16. априла одржано је предавање на тему источњачке филозофије.
О филозофији Индије и Кине причао је гост-аутор професор доктор Остоја Ђукић.
Професор Ђукић, један од највећих познавалаца оријенталне филозофије, пропутовао је пола свијета и како сам каже – не говори, већ се „служи“ енглеским, њемачким, италијанским и кинеским језиком.
У својим књигама „Преглед философске индијске и њој сродне мисли“ и „Философска мисао Кине – од синова неба до змајева нашег доба“ које су промовисане у оквиру предавања, читаоце је упознао не само са филозофском мишљу ових великих нација, него и са вјером (будизмом, хиндуизмом), традицијом и обичајима, књижевношћу, али и економском ситуацијом.
У филозофским преразмишљавањима о смислу живота и постојања, а које у исто вријеме чине повезницу између Индије и Кине, професор полази од латинске изреке „Ex Oriente lux“ – односно „Са Истока долази свјетлост“.
Ваља напоменути да се поред професора присутнима обратио и директор Библиотеке Желимир Радиновић који је и сам посјетио Кину, те рекао да му је нарочито драго што је Библиотека угостила једну од „најумнијих глава Републике Српске“ да прича о овако широкој и комплексној материји. Модератор програма је била библиотекарка Јелена Радаковић.
Током предавања, а нарочито послије излагања од двије тематске цјелине – Индија и Кина, професор је одговарао на многобројна питања знатижељне публике коју нису чинили само чланови Библиотеке, него и ученици Гимназије из Бања Луке, студенти Филозофског факултета, Градска организација слијепих Бањалука и Удружење пензионисаних просвјетних радника „Рана јесен“.