U konferencijskoj sali Specijalne biblioteke, u utorak 16. aprila održano je predavanje na temu istočnjačke filozofije.
O filozofiji Indije i Kine pričao je gost-autor profesor doktor Ostoja Đukić.
Profesor Đukić, jedan od najvećih poznavalaca orijentalne filozofije, proputovao je pola svijeta i kako sam kaže – ne govori, već se „služi“ engleskim, njemačkim, italijanskim i kineskim jezikom.
U svojim knjigama „Pregled filosofske indijske i njoj srodne misli“ i „Filosofska misao Kine – od sinova neba do zmajeva našeg doba“ koje su promovisane u okviru predavanja, čitaoce je upoznao ne samo sa filozofskom mišlju ovih velikih nacija, nego i sa vjerom (budizmom, hinduizmom), tradicijom i običajima, književnošću, ali i ekonomskom situacijom.
U filozofskim prerazmišljavanjima o smislu života i postojanja, a koje u isto vrijeme čine poveznicu između Indije i Kine, profesor polazi od latinske izreke „Ex Oriente lux“ – odnosno „Sa Istoka dolazi svjetlost“.
Valja napomenuti da se pored profesora prisutnima obratio i direktor Biblioteke Želimir Radinović koji je i sam posjetio Kinu, te rekao da mu je naročito drago što je Biblioteka ugostila jednu od „najumnijih glava Republike Srpske“ da priča o ovako širokoj i kompleksnoj materiji. Moderator programa je bila bibliotekarka Jelena Radaković.
Tokom predavanja, a naročito poslije izlaganja od dvije tematske cjeline – Indija i Kina, profesor je odgovarao na mnogobrojna pitanja znatiželjne publike koju nisu činili samo članovi Biblioteke, nego i učenici Gimnazije iz Banja Luke, studenti Filozofskog fakulteta, Gradska organizacija slijepih Banjaluka i Udruženje penzionisanih prosvjetnih radnika „Rana jesen“.