Tokom 18. i 19. aprila u hotelu „Kardijal“ u Tesliću održan je stručni skup pod nazivom „Savremeni tokovi u bibliotekama“, kojem su prisustvovali direktor i bibliotekarke Specijalne bibloteke za slijepa i slabovida lica RS.

Stručni skup okupio je veliki broj bibliotekara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore. Dobar dio predavanja odnosio se na zavičajne zbirke, očuvanje i promociju istih kao čuvara identiteta lokalne zajednice.  Govorilo se o ovoj temi i u kontekstu migracija, tj. promjene zavičaja. Pažnja je očekivano posvećena i  digitalizaciji, kao neizostavnom dijelu modernizacije biblioteka. Predstavljena je biblioteka manastira Studenica koja je po prvi put dostupna za javnost.  Jedna od tema bila je i formiranje i razvoj bibliotečkih usluga za osobe sa invaliditetom, o čemu je izlagala Dušica Lipovac iz NUB Banjaluka, izdvojivši Specijalnu biblioteku kao primjer dobre prakse u Republici Srpskoj.  Poseban blok predavanja posvećen je školskim bibliotekama.

Izdvajamo i film Maše Mehmedovića „Vitez bibliotekar – kroz vrleti i bespuća“,koji je na neobičan, na mahove komičan način veoma studiozno i ozbiljno  prikazao stvarno stanje bibliotekarstva kod nas.

Susret sa kolegama, razmjena iskustava, novi kontakti,pozitivni primjeri rada drugih ustanova,nova znanja – ono su po čemu će ostati zapamaćen i ovaj 22. susret bibliotekara.

Zvanične zaključke sa stručnog skupa u Tesliću možete pročitati na stranici Društva bibliotekara Republike Srpske: http://www.drustvobibliotekarars.org/zakljucci-teslic/