Током 18. и 19. априла у хотелу „Кардијал“ у Теслићу одржан је стручни скуп под називом „Савремени токови у библиотекама“, којем су присуствовали директор и библиотекарке Специјалне библотеке за слијепа и слабовида лица РС.

Стручни скуп окупио је велики број библиотекара из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе. Добар дио предавања односио се на завичајне збирке, очување и промоцију истих као чувара идентитета локалне заједнице.  Говорило се о овој теми и у контексту миграција, тј. промјене завичаја. Пажња је очекивано посвећена и  дигитализацији, као неизоставном дијелу модернизације библиотека. Представљена је библиотека манастира Студеница која је по први пут доступна за јавност.  Једна од тема била је и формирање и развој библиотечких услуга за особе са инвалидитетом, о чему је излагала Душица Липовац из НУБ Бањалука, издвојивши Специјалну библиотеку као примјер добре праксе у Републици Српској.  Посебан блок предавања посвећен је школским библиотекама.

Издвајамо и филм Маше Мехмедовића „Витез библиотекар – кроз врлети и беспућа“,који је на необичан, на махове комичан начин веома студиозно и озбиљно  приказао стварно стање библиотекарства код нас.

Сусрет са колегама, размјена искустава, нови контакти,позитивни примјери рада других установа,нова знања – оно су по чему ће остати запамаћен и овај 22. сусрет библиотекара.

Званичне закључке са стручног скупа у Теслићу можете прочитати на страници Друштва библиотекара Републике Српске: http://www.drustvobibliotekarars.org/zakljucci-teslic/